Kalezić dobio prijetnje smrću preko Instagrama

"Osoba koja je počinila ovo krivično djelo je uz repost moje objave povodom napada na LGBT Drop in centar napisala “Gledaćemo i tebe i ostalu LGBT gamad samo preko redenika. I ti si na spisku!”", napisao je Kalezić na Tviteru

19913 pregleda 32 komentar(a)
Kalezić, Foto: Boris Pejović
Kalezić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.07.2022. 18:36h

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro i aktivista za LGBT prava Danijel Kalezić saopštio je da je sinoć putem društvene mreže Instagram dobio direktnu prijetnju smrću.

"Osoba koja je počinila ovo krivično djelo je uz repost moje objave povodom napada na LGBT Drop in centar napisala “Gledaćemo i tebe i ostalu LGBT gamad samo preko redenika. I ti si na spisku!”", napisao je Kalezić na Tviteru.

Redenik je spremnik spremnik za municiju za puškomitraljez.

On je prijetnju prijavio Centru bezbjednosti Podgorica.

"Zahvaljujem se na profesionalnom pristupu policijskih službenika CB Podgorica te brzom preuzimanju mjera i radnji na rješavanju ovog slučaja Očekujem brzo identifikovanje počinioca. Pozivam tužilaštvo da adekvatno kvalifikuje ovo krivično djelo počinjeno iz mržnje, a javnost da se suzdrži od govora mržnje, nasilja i diskriminacije prema LGBTIQ osobama. Crna Gora mora biti slobodno i bezbjedno društvo za sve svoje građanke i građane", poručio je Kalezić na Tviteru.

Policija i tužilaštvo da kapacitete usmjere na identifikovanje počinioca i napade kvalifikuje kao krivična djela počinjena iz mržnje

LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro osudila je napad i prijetnje Kaleziću i pozvala nadležne institucije da počinioce ovog napada privedu pravdi i u skladu sa zakonom adekvatno kazne.

Poručuju da nekažnjavanje napada na LGBTIQ osobe dovodi do stvaranja atmosfere koja ohrabruje eskalaciju nasilja.

"Podsjećamo javnost da ovo nikako nije izolovani slučaj i da je prethodne sedmice napadnut LGBTIQ Drop in centar u Podgorici, čime je jasno poslata poruka da pripadnici/e u naše zajednice u Crnoj Gori svakodnevno žive u strahu za svoje živote te da su potrebne konkretne mjere institucija koje su svojim dosadašnjim evidentnim nečinjenjem zapravo samo ohrabrile nasilje sa kojim smo svi suočeni", piše u saopštenju Kvir Montenegra.

Dodaju da je crnogorska legislativa jasna i usklađena sa pravnom tekovinom Evropske unije, ali da je dosadašnja praksa pokazala da institucije sistema nisu senzibilisane i spremne da zločin iz mržnje i počinioce istog adekvatno procesuiraju.

"Svjedoci smo da su u protekle dvije godine prava LGBTIQ zajednice izopštena iz političke agende. Konstantno smo bili u prilici da slušamo predstavnike/ce političkog sistema da na vrlo otvoren i manipulativan način iskazuju svoje homofobične stavove. Ovaj i ovakav diskurs prolazi bez osude i pravnih posljedica i samim tim ohrabruje i podstiče da je takvo ponašanje društveno prihvatljivo. Takođe, klerikalizacija crnogorskog društva dodatno podstiče to da je nasilje bilo koje vrste postalo ustaljena praksa, što se više ne može i ne smije tolerisati",

Kvir Montenegro pozvao je Upravu policije da se punim kapacitetima usmjeri na identifikovanju počinioca i tužilaštvo da učestale napade na LGBTIQ osobe kvalifikuje kao krivična djela počinjena iz mržnje.

"Pozivamo i nadležne sudove da maksimalnim oštrim kaznama prema počiniocima pokažu da je bilo koji vid nasilja nad LGBTIQ osobama nedopustivo ponašanje u našoj zemlji", zaključuje se u saopštenju.

NVO Juventas: Govor mržnje u porastu, tome doprinijela društvena nestabilnost

Nevladina organizacija Juventus izrazila je zabrinutost zbog prijetnji smrću koje je dobio Kalezić, te istakli da očekuju reakciju nadležnih organa.

Prema njihovim riječima, djeluje da su govor mržnje, ugrožavanje bezbjednosti, vandalizam i verbalno nasilje usmjereno ka LGBT osobama u porastu.

"Tome je doprinijela društvena nestabilnost, pad povjerenja u institucije, izostanak adekvatne društvene reakcije za javno izgovorenu homofobiju i mizoginiju, te tolerancija na fašizam. Opet ponavljamo naš apel: svi zajedno moramo učiniti ono što je potrebno da državu postavimo na građanski kolosijek i u korijenu zaustavimo svaki i najmanji flert sa nasiljem, fašizmom i radikalnim pokretima", navodi se u njihovom saopštenju.

"Nedopustivo da smo u 2022. godini nezaštićeni i tretirani kao građani drugog reda"

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar osudile su prijetnje koje su upućene Kaleziću i iskazali punu solidarnost s njim "u ovom teškom i izuzetno stresnom trenutku".

Oni su apelovali na nadležne organe, prije svega Upravu policije i tužilaštvo, da sprovedu što efikasniju istragu, počinioca identifikuju, te dalje cjelokupan slučaj procesuiraju u skladu sa zakonom.

Smatraju da je nedopustivo da u državi koja je trenutno osma u Evropi po usvojenim normama koje štite LGBTI osobe imamo situacije potencijalno neefikasne istrage i nezadovoljenja pravde.

"Pozivamo sve LGBTI osobe u Crnoj Gori da bez straha prijavljuju nasilje, mržnju i diskriminaciju nadležnim organima, te da se slobodno obraćaju relevantnim nevladinim organizacijama za svu pomoć i podršku koje pružamo. Krug nasilja se prekida prijavom nasilnika i traženjem zaštite, a u tom procesu niste sami", navodi se u zajedničkom reagovanju.

Ističu da država mora osigurati da se ljudska prava LGBTI osoba u potpunosti poštuju i uvažavaju, "jer kao takva postoje na papiru i nedopustivo je da smo u 2022. godini i dalje u najvećoj mjeri nezaštićeni i tretirani kao građanke i građani drugog reda".

HRA: Hitno procesuirati prijetnje smrću aktivisti za ljudska prava

Akcija za ljudska prava (HRA) najoštrije je osudila direktne prijetnje smrću aktivisti za ljudska prava Danijelu Kaleziću, predsjedniku Upravnog odbora Queer Montenegro. Podsjećau u reagovanju da "i međunarodno pravo od države zahtijeva da hitno i beskompromisno procesuira izvršioce prijetnji aktivistima za ljudska prava".

Crna Gora, kako su kazali, ne smije postati država u kojoj se tolerišu mržnja i nasilje, "posebno kada su izraz diskriminacije, kao u ovom slučaju".

"Očekujemo da državno tužilaštvo uzme u obzir da je krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu Kalezića izvršeno iz mržnje zbog pretpostavljene seksualne orijentacije, koje se prema Krivičnom zakoniku Crne Gore strožije kažnjava, i da na tom strožijem kažnjavanju insistira", kazali su iz HRA.

Ovo je, navode, već drugi napad u posljednja tri dana usmjeren na osobe koje se zalažu za prava LGBTIQ+ osoba u Crnoj Gori.

"Prije tri dana došlo je do napada na LGBTIQ Drop in centar iscrtavanjem kukastih krstova i ispisivanjem mrziteljskih poruka po njihovim prostorijama. Prije toga je govor mržnje u vidu prijetnji nasiljem prijavljen u kontekstu otkazanog koncerta Sergeja Ćetkovića kao i na Dan državnosti u Nikšiću, što sve takođe osuđujemo", kazali su iz HRA.

Apelovali su na sve javne ličnosti, kao i sve one koji djeluju u javnom prostoru društvenih mreža, da budu svjesni svoje odgovornosti, kako moralne, tako i krivične.

"Govor mržnje osvjedočeno dovodi do tragičnih posljedica, koje država mora da spriječi hitnom i odlučnom reakcijom kako u slučaju Danijela Kalezića, tako i u svim drugim slučajevima", istakli su iz HRA.

CGO: Vlasti su dužne da stanu u zaštitu svih

Centar za građansko obrazovinja (CGO) saopštio je da užasava i zabrinjava činjenica da je dugogodišnji LGBTIQ aktivista za ljudska prava, Danijel Kalezić, dobio direktnu prijetnju smrću zbog svoje osude napada na LGBTIQ Drop In centar.

"CGO zahtijeva da se ovaj čin hitno i prioritetno procesuira i sankcioniše, a čime bi se poslala poruka da se s ljudskim pravima u Crnoj Gori ne smije kalkulisati niti da se toleriše dalje ugrožavanje prava već marginalizovanih grupa. Radikalizovan kontra-ljudskopravaški narativ u Crnoj Gori u posljednje vrijeme, uz klerikalizaciju, daje vjetar u leđa svima koji misle da mogu proći nekažnjeno napadajući, vrijeđajući i prijeteći LGBTIQ osobama. Na žalost, to snaže i neke odluke Vlade Crne Gore i njenih čelnika. Vlasti su dužne da stanu u zaštitu svih, bez obzira na seksualnu orjentaciju, i preduzmu radnje koje će prevenirati dalje napade i prijetnje, a to, između ostalog, uključuje i adekvatan odnos prema homofobima", saopšteno je iz CGO.

Raščanin-Radičević: Država da zaštiti pripadnike LGBTIQ zajednice

Predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore Ivana Raščanin-Radičević kazala je da je zabrinjava činjenica da je dugogodišnji LGBTIQ aktivista Danijel Kalezić dobio prijetnju smrću zbog svoje osude napada na LGBTIQ Drop In centar.

"Država mora hitno reagovati na ove prijetnje i adekvatno kazniti nasilnike koji vrebaju preko društvenih mreža,u suprotnom će strah konstantno pratiti pripadnike LGBTIQ zajednice,a nasilnici će se osjećati moćno i nedodirljivo. Crna Gora mora biti mjesto gdje svaki pojedinac ima svoja prava i država mu garantuje ostvarivanje i zaštitu istih bez diskriminacije po bilo kom osnovu", navela je Raščanin-Radičević.

Bonus video: