MUP želi da preuzme poslove Uprave policije?

Predlogom pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP-a predviđeno angažovanje najmanje 40 policijskih službenika u Direkciji za bezbjednosno-nadzorne poslove i Odjeljenju za antikorupciju, što se direktno kosi sa Zakonom o unutrašnjim poslovima

26238 pregleda 28 komentar(a)
Policajci u MUP-u bi dužili i pištolj: Ministar Adžić, Foto: Boris Pejović
Policajci u MUP-u bi dužili i pištolj: Ministar Adžić, Foto: Boris Pejović

Predlogom pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova predviđeno je angažovanje najmanje 40 službenika policije u novom Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove MUP-a i Odjeljenju za antikorupciju, što se direktno kosi sa Zakonom o unutrašnjim poslovima koji predviđa da “policijska ovlašćenja primjenjuju policijski službenici isključivo u Upravi policije kao operativno samostalnom organu”.

Ukoliko Vlada usvoji ovakav dokument jasno je da bi time MUP direktno zadirao u samostalnost Uprave policije, ali uredio unutrašnju organizaciju sa ovlašćenjima za koje nemaju zakonsko niti ustavno utemeljenje...

Uvidom u dokument MUP-a jasno se vide sistematizovana 22 radna mjesta za policijske službenike u Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove - od mlađih do glavnih inspektora, ali i posebno Odjeljenje za antikorupciju u kojem bi radilo 25 ovlašćenih policijskih službenika...

”Vijesti” su juče kabinetu MUP-a uputile pitanja kako bi dobili pojašnjenja po kojem zakonskom osnovu će policijski službenici - starješine, inspektori raditi u MUP-u policijske poslove jer je Zakonom o unutrašnjim poslovima - članom 18 i članom 41, jasno definisano šta su policijski poslovi ali i koja ovlašćenja, mjere i radnje obavljaju tokom poslova u UP.

Ako se predloženi dokument usvoji u formatu, kako ga je kreirao MUP, onda se postavlja pitanje kome će službenici policije u MUP-u, ukoliko tokom rada upotrijebe - sredstva prinude, podnositi izvještaje jer je Zakonom o unutrašnjim poslovima predviđeno da je za mišljenja i ocjenu postupanja policijskih službenika odgovoran isključivo - direktor Uprave policije.

Nejasno je i kako bi MUP, ukoliko se Predlog usvoji, mogao da ocjenjuje policijske službenike unutar svog sistema ako je članom 141 Zakona o unutrašnjim poslovima propisano da je za ocjenjivanje nadležan direktor javne službe na predlog rukovodilaca, a on je nadležan i za sačinjavanje rang-liste tokom postupka napredovanja službenika UP u više policijsko zvanje...

OBRAZLOŽENJE PREDLOGA

U obrazloženju Predloga, MUP navodi da je “pravni osnov za uvođenje nadzora sadržan u članu 29 st. 2 i 3 Zakona o državnoj upravi, kojim je propisano da ministar - predstavlja ministarstvo, upravlja i rukovodi njegovim radom, te da za svoj rad kao i za stanje u upravnoj oblasti odgovara Skupštini i premijeru”.

”Ovako koncipiran nadzor, usmjeren na pitanja efikasnosti, ekonomičnosti i zakonitosti (legitimiteta) rada Ministarstva na sistemskom nivou, krajnje je opravdan ako se ima u vidu značaj policijskih poslova i ovlašćenja policije u prvom planu, predstavljao bi značajan iskorak u odnosu na raniji period, te bitno uticao na unapređenje rada MUP-a, a posebno policije kao jedne od najznačajnijih organizacionih jedinica MUP-a. Na ovaj način, zakonska obaveza ministra, da prati i kontroliše rad službi i zaposlenih u Ministarstvu bila bi značajno unaprijeđena, odnosno mnogo efikasnija i djelotvornija”, navodi se u obrazloženju.

MUP u dokumentu tvrdi da je ovakvo rješenje “u skladu sa uporednim praksama gdje se srž koncepta nadzora nad učinkom policije ogleda upravo u nadzoru nad efikasnošću, ekonomičnošću i zakonitošću, odnosno legitimitetu policijskog rada i organizacije njihovih poslova”.

Sistematizovana 22 radna mjesta za policijske službenike u Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove
Sistematizovana 22 radna mjesta za policijske službenike u Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslovefoto: BORIS PEJOVIC

”Kako je Uprava policije ušla u sastav MUP-a, kao jedna od osnovnih organizacionih jedinica, javila se potreba da se Aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ministarstva, sistematizuje posebna organizaciona jedinica koja bi kontinuiranim nadzorima, kao i strateškim pristupom vršenju nadzora nad cjelishodnošću rada policije između ostalog, pratila zakonitost, efikasnost i efektivnost obavljanja poslova i zadataka u ministarstvu, a naročito u policiji, i čiji bi rukovodilac bio odgovoran neposredno ministru. Budući da je policija jedna od osnovnih organizacionih jedinica Ministarstva, shodno novom Zakonu o unutrašnjim poslovima, to je uloga i odgovornost ministra znatno uvećana a samim tim i upravljanje i rukovođenje radom znatno složenije u odnosu na raniji period”, pojašnjava se u dokumentu.

ODJELJENJE ZA ANTIKORUPCIJU

Predlogom pravilnika organizacione šeme MUP-a predviđeno je formiranje Odjeljenja za antikorupciju, ali ono što je sporno uvidom u dokument, je što bi se poslovi te jedinice u kojem bi radilo 25 ovlašćenih službenika UP preklapali sa poslovima koje sada ima Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada UP, ali i pojedinih organizacionih jedinica kriminalističke policije...

Da bi u MUP-u trebalo da se organizuje jedno takvo odjeljenje ranije je predlagao Zoran Miljanić dok je bio državni sekretar u MUP-u.

Policajci u MUP-u bi dužili i pištolj

Tokom jučerašnje Vladine Komisije za politički sistem i unutrašnje poslove, kojim predsjedava potpredsjednik Raško Konjević, predstavljen je dokument MUP-a u kojem je objelodanjeno da bi željeli policijske službenike da vide u tom resoru.

Potpredsjednik Vlade, kako je naveo sagovornik “Vijesti”, pitao je ministra MUP-a Filipa Adžića da li bi policijski službenici u Ministarstvu dužili oružje - ministar je odgovorio potvrdno.

Predlog MUP-a izazvao je negodovanje Konjevića koji je u polemici sa ministrom naveo da “predloženi koncept nema uporište u Zakonu o unutrašnjim poslovima gdje je jasno precizirano da policijska ovlašćenja se mogu primjenjivati isključivo u radu Uprave policije”.

MUP je dokumentom, pored ministra, državnih sekretara, predvidio službenička i namještenička radna mjesta za 6.659 izvršilaca u Ministarstvu i Upravi policije.

Bonus video: