Vlada usvojila Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP/UP

"Ovo se prvi put dešava, da nakon reformi, odvajanja i podjele, posebno sa Zakonom koji je dobar, mi podzakonskim aktom želimo da damo policijska ovlašćenja mimo Zakona", kazao je Konjević

43603 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ministarstva unutrašnjih poslova - Uprave policije uprkos stavu i izdvojenom mišljenju potpredsjednika Raška Konjevića koji je naglasio da "policijska ovlašćenja mogu imati isključivo službenici Uprave policije, a ne i MUP-a - kako je to predviđeno izmjenama ovog Akta".

Predlog novog dokumenta o unutrašnjoj organizaciji ali i broju i opisu radnih mjesta u UP i MUP izazvao je buru još u srijedu na sjednici Vladine Komisije za politički sistem i unutrašnju politiku jer je objelodanjeno da je Pravinikom predviđeno angažovanje najmanje 40 službenika policije u novom Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove MUP-a i Odjeljenju za antikorupciju, što se direktno kosi sa Zakonom o unutrašnjim poslovima koji predviđa da “policijska ovlašćenja primjenjuju policijski službenici isključivo u Upravi policije kao operativno samostalnom organu”.

"Juče smo imali korektnu debatu na ovu temu. Želim da prenesem nekoliko stvari, da ostanu zabilježene jer hoću da ukažem da se ovim Aktom o unutrašnjoj sistematizaciji žele dati policijska ovlašćenja ljudima, koji su dio klasične administracije odnosno Uprave. To je direktno u suprotnosti sa Zakonom o unutrašnjim poslovima koji jasno propisuje ko vrši policijske poslove i ko može imati policijska ovlašćenja. Iznenađen sam da u Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove MUP-a i Odjeljenju za antikorupciju ste predvidjeli da budu službenici koji imaju policijska zvanja i ovlašćenja. Ta zvanja je Zakon dao samo Odjeljenju za unutrašnju kontrolu MUP-a, tako da nigdje više u administraciji MUP-a to pravo niko nema. Zbog građana želim da pojasnim da policijska ovlašćenja znači da to lice ima pravo da nosi pištolj, primijeni sredstva prinude. Ovo se prvi put dešava, da nakon reformi, odvajanja i podjele, posebno sa Zakonom koji je dobar, mi podzakonskim aktom želimo da damo policijska ovlašćenja mimo Zakona. Ukazujem da ovo može da se izvrgne svojoj suprotnosti jer je niz drugih članova Zakona vezano za izvještavanje, raspoređivanje onih ljudi koji imaju policijska ovlašćenja. Naglašavam da je Uprava policije operativno samostalan organ, kojim rukovodi isključivo direktor UP", kazao je Konjević.

"Vijesti" su uvidom u dokument MUP-a objavile da je MUP predvidio 22 sistematizovana radna mjesta za policijske službenike u Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove - od mlađih do glavnih inspektora, ali i posebno Odjeljenje za antikorupciju u kojem bi radilo 25 ovlašćenih policijskih službenika...

Iz kabineta MUP-a "Vijestima" nijesu još stigli odgovori/pojašnjenja po kojem zakonskom osnovu će policijski službenici - starješine, inspektori raditi u MUP-u policijske poslove jer je Zakonom o unutrašnjim poslovima - članom 18 i članom 41, jasno definisano šta su policijski poslovi ali i koja ovlašćenja, mjere i radnje obavljaju tokom poslova ali u Upravi policije.

Usvojeni dokument MUP-a može biti u ozbiljnoj koliziji sa Zakonom o unutrašnjim poslovima jer se postavlja pitanje kome će službenici policije u MUP-u, ukoliko tokom rada upotrijebe - sredstva prinude, podnositi izvještaje jer je Zakonom o unutrašnjim poslovima predviđeno da je za mišljenja i ocjenu postupanja policijskih službenika odgovoran isključivo - direktor Uprave policije.

Nejasno je i kako će MUP da ocjenjuje policijske službenike unutar svog sistema ako je članom 141 Zakona o unutrašnjim poslovima propisano da je za ocjenjivanje nadležan direktor javne službe na predlog rukovodilaca, a on je nadležan i za sačinjavanje rang-liste tokom postupka napredovanja službenika UP u više policijsko zvanje...

Povezani članci

28. Jul 2022.

MUP želi da preuzme poslove Uprave policije?

Bonus video: