Markoviću odbijena žalba da se brani sa slobode: Na oružju njegov DNK, ostaje iza rešetaka

Bogdan Milić ubijen je u junu 2019. godine na Cetinju. Prema navodima optužnice Lazar Nedović i Pero Laličić označeni su kao pripadnici kriminalne organizacije i direktni izvršioci te likvidacije

22678 pregleda 0 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Milića na Cetinju, Foto: Filip Roganović
Uviđaj nakon ubistva Milića na Cetinju, Foto: Filip Roganović

Apelacioni sud odbio je žalbu branioca optuženog Mitra Markovića, pa će jedan od optuženih za učešće u ubistvu Bogdana Milića ostati iza rešetaka.

To piše u rješenju u kojem se konstatuje da je provostepeni sud pravilno postupio kada mu je produžio pritvor i da je to učinjeno bez bitnih povreda odredaba krivičnog postupka...

”S tim u vezi neosnovano se žalbom branioca okrivljenog M. M. prvostepeno rješenje pobija zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz čl. 386 st.1 tač. 9 ZKP-a”, navodi se u dokumentu.

Bogdan Milić ubijen je u junu 2019. godine na Cetinju. Prema navodima optužnice Lazar Nedović i Pero Laličić označeni su kao pripadnici kriminalne organizacije i direktni izvršioci te likvidacije. Osim njih, tužilačkim aktom obuhvaćeni su i Marković, Mošo Paović i Žarko Pejaković.

Objašnjava se da je Marković, po nalogu šefa kriminalne grupe, nabavio pištolje “browing” i “stayer magnicler” za koje nije imao dozvolu i predao ih Nedoviću i Laličiću kako bi ubili Milića i osobe koje su se s njim nalazile u društvu.

Oni su, kako se osnovano sumnja, od nepoznatog člana ove organizacije dobili informacije da se Bogdan Milić nalazi na terasi lokala “Portun”, gdje su otišli i zapucali.

Milić je tada stradao, a ranjeni su Goran i Dragan Vušurović i Marko Vujačić.

Iz Apelacionog suda pojašnjavaju da osnovana sumnja da je okrivljeni Marković počinio krivično djelo - teško ubistvo u pokušaju izvršeno putem pomaganja, u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, proizilazi iz činjenice da se na jednom od pištolja nalazi njegov DNK materijal...

”Pa kada se naprijed navedeno dovede u vezu s iskazima do sada saslušanih svjedoka iz kojih proizilazi da je okrivljeni M. M. iznajmljivao apartmane navodno za drugove iz B., i to nakon izvršenja krivičnog djela koje je predmet optužbe, proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni M. M. obezbijedio jedno od oružja za izvršenje krivičnog djela, što predstavlja radnju pomaganja, te obezbijedio smještaj neposrednim izvršiocima, nakon izvršenog krivičnog djela. Sve navedeno ukazuje na postojanje dovoljno dokaza za postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni M. M. učinio krivična djela stavljena mu na teret, dok će materijalna istina biti utvrđena u daljem toku krivičnog postupka”, piše u rješenju suda.

Dodaje se da su se svi okrivljeni, nakon zločina, našli u Budvi u istom apartmanu gdje su se skrivali.

”Osnovana sumnja da je okrivljeni M. M. bio konekcija između organizatora kriminalne organizacije i prenosio poruke i uputstva drugim članovima kriminalne organizacije proizilazi iz činjenice da je M. raspolagao novčanim sredstvima, nabavljao oružje i sredstva za izvršenje krivičnih djela, a što proizilazi iz iskaza svjedoka B. N. koji opisuje da je okrivljeni M. imao značajne količine novca kada ga je vozio za Nikšić.” Obrazlažu da i osnovanu sumnju da je kriminalna organizacija formirana i da je funkcionisala po određenim pravilima, potkrepljuje i nalaz vještaka telekomunikacione struke:

”Iz kojeg proizilazi da okrivljeni prestaju da međusobno komuniciraju već početkom juna 2019. godine, te da među njima nema nikakve komunikacije kritičnog dana 11. 6. 2019. godine, ali nastavljaju da međusobno komuniciraju 12. 6. 2019. godine nakon izvršenog krivičnog djela, što ukazuje na osnovanu sumnju u pogledu postojanja discipline i slijeđenja unaprijed pripremljenog kriminalnog plana. Takođe, u pogledu postojanja osnovane sumnje ne treba zanemariti ni činjenicu da je okrivljeni M. P. polomio mobilni telefon prije nego što ga je predao službenicima Uprave policije, što ukazuje na osnovanu sumnju da je taj telefon sadržao u sebi određene podatke koje ovaj okrivljeni nije želio ili nije smio da učini dostupnima policiji”, navode iz suda.

Bonus video: