kotorski sud donio privremenu mjeru

Blokirana prodaja oduzetog stana mlađeg Marovića

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore utužio Petra Miloša i Miloša Marovića, zatraživši od suda da poništi ugovor o zajmu od 236.000 eura koji su njih dvojica zaključili, a na osnovu koga je upisana hipoteka na luksuzni stan od 193 kvadrata, koji je država oduzela mlađem Maroviću

48476 pregleda 10 komentar(a)
Marović, Foto: Savo Prelević
Marović, Foto: Savo Prelević

Kotorski Osnovni sud donio je privremenu mjeru kojom je zabranio sprovođenje izvršenja javnog izvršitelja o prodaji stana u potkrovlju zgrade nadomak Autobuske stanice u Budvi koji je država oduzela od Budvanina Miloša Marovića, kako bi se naplatila pozajmica od 236 hiljada eura koju je sin odbjeglog šefa kriminalne grupe Svetozara Marovića uzeo prije deceniju od svoga poslovnog partnera Petra Miloša.

Javni izvršitelj Darko Rajković je prije dvije godine donio rješenje o izvršenju, jer je Petar Miloš imao izvršnu ispravu, tražeći da se stan proda, kako bi naplatio dug od mlađeg Marovića.

Kotorski sud, međutim, donosi privremenu mjeru i zabranjuje prodaju jer je zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore utužio Petra Miloša i Miloša Marovića zatraživši od kotorskog Osnovnog suda da poništi ugovor o zajmu od 236.000 eura koji su njih dvojica zaključili, a na osnovu koga je upisana hipoteka na luksuzni stan od 193 kvadrata, koji je država oduzela mlađem Maroviću.

”Privremena mjera – zabranjuje sprovođenje izvršenja javnog izvršitelja na imovini tužilje (Država Crna Gora). Privremena mjera se izdaje na teret i rizik tužilje i traje do pravosnažnog okončanja parničnog postupka”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Petar Miloš, poslovni saradnik i prijatelj Marovića, osporio je uknjižbu države na potkrovlje dostavljajući ugovor o pozajmici od 236.000 eura iz avgusta 2014. Apelacioni sud je potvrdio presudu Višeg suda i trajno oduzeo potkrovlje od Marovića.

Potkrovlje od 193 kvadrata sa stanom na petom spratu od 287 kvadrata na koji je uknjižena firma MF invest, a čiji je jedan od osnivača mlađi Marović, čine dupleks od 400 kvadrata, u kome su do 2015. živjeli Miloševi roditelji Svetozar i Đorđina Marović, prije nego što su napustili Crnu Goru i otišli u Beograd.

Viši sud u Podgorici od osuđenog Marovića trajno je oduzeo stan, za koji su prihvaćeni dokazi Specijalnog državnog tužilaštva da ga je sin odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića stekao kriminalom. Na stan se uknjiižila država Crna Gora, a njime raspolaže Vlada Crne Gore.

Na osnovu ugovora o zajmu prije šest godina u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na atraktivnu nekretninu je upisana hipoteka na ime Petra Miloša, a nakon što je sporno potkrovlje država oduzela, javni izvršitelj je donio rješenje o izvršenju kako bi se naplatilo 236.000 eura. To je bio alarm da država krene u akciju kako bi spriječila prodaju stana.

Zaštitinik tužbom zahtijeva da se proglasi ništavnom i založna izjava koju je dao Marović, a kojom je na ime pozajmice založio potkrovlje. Zaštitnik traži i da sud utvrdi nedopuštenim izvršenje određeno rješenjem javnog izvršitelja. Uz naglasak da je na stan od 193 kvadrata bila privremena mjera Višeg suda na osnovu zahtjeva Specijalnog državnog tužilaštva, Zaštitnik je, kao jedan od dokaza, naveo da je Petar Miloš bio svjedok u postupku trajnog oduzimanja imovine Marovića koji se vodio pred Višim sudom:

”Njegov iskaz se u tom postupku cijenio kao neuvjerljiv, budući da u prilog njegovoj tvrdnji da je pozajmljivao novac Milošu Maroviću nije imao nijedan dokaz... On u tom postupku nije pristupio kao savjesno treće lice i radi zaštite bilo kog prava - svojinskog ili obligacionog prema Milošu Maroviću i prema nepokretnosti koja je bila predmet oduzimanja. Nije preduzimao bilo koje radnje u tom postupku, pa tako nije tražio ukidanje ili izmjenu privremene mjere, niti podnio žalbu na rješenje kojim se trajno oduzima nepokretnost, niti je učestvovao u raspravama...”.

Advokat Petra Miloša je ranije za “Vijesti” naglasio da je na stan upisan teret “hipoteka u iznosu od 236.000 eura u korist Petra Miloša sa zabranom otuđenja i opterećenja nepokretnosti bez pismene saglasnosti hipotekarnog povjerioca, uz pristanak na neposredno prinudno izvršenje bez odlaganja nakon dospjelosti potraživanja”.

Mlađi Marović je od 17. septembra 2020. slobodan jer mu je dan ranije apsolutno zastarila zatvorska kazna koju je izrekao podgorički Viši sud, a trebalo je da odleži 11 mjeseci robije, na šta ga je obavezivala sudska presuda.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva Miloš Marović je uhapšen 3. decembra 2015. zbog sumnje na oko milionsku malverzaciju prilikom prodaje zemlje u industrijskoj zoni Jaza. On je početkom januara 2017. zaključio sporazum o priznanju krivice i napustio ćeliju, priznavši da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje na Jazu, čime je opštinska kasa oštećena za 1,4 miliona eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada eura, koju je izmirio...

Međutim, otac i sin su još u junu 2016. napustili Crnu Goru i otišli u Beograd, gdje žive, iako su ih zvanični crnogorski organi potraživali zbog izdržavanja zatvorskih kazni - sina od 11 mjeseci, a oca od četiri godine.

Odmah nakon preseljenja u Beograd Miloš je dobio srpsko državljanstvo i podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u Srbiji. Zatvorsku kaznu nije odslužio. Dok boravi u Beogradu, Miloš je ostao bez velikog dijela imovine.

Stariji Marović je nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivice, a potom sudskom presudom, garantovao, između ostalog, i zemljom svoga sina da će izmiriti novčanu kaznu, što do danas nije uradio.

Branioci starijeg Marovića tvrde da ne može da dođe u Crnu Goru i odleži zatvorsku kaznu zbog zdravstvenih problema.

Sračunali smo koliko dugujem

Miloš Marović je nedavno tokom onlajn saslušanja u kotorskom Osnovnom sudu, po tužbi Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, ustvrdio da je u više navrata tokom 2011. i 2012. pozajmljivao novac od Petra Miloša, ali da ne zna o kolikim iznosima se radi.

Onlajn saslušanje, preko video-linka, održano je iako su i Marovićev i Milošev punomoćnik tražili odlaganje.

Sutkinja Narcisa Maja Bošković je odlučila da Marović treba da bude saslušan.

”Zaista se ne sjećam konkretnih iznosa, znam samo da na kraju kad smo podvukli crtu, ostao je ovaj dug koji je ostao. Trebalo je da gradim neki objekat, u tom objektu je trebalo da Petru dam stan za pare koje je on meni dao unaprijed. Ali, do realizacije gradnje nije došlo, i onda sam ja, u dogovoru s Petrom, da bih ispao korektan, dao hipoteku na stan u Seljanovu. Ranije je bilo drugih, sitnih pozajmica, ali ovo je bilo suštinski, čega se sjećam temeljno. Krivični postupak protiv mene je pokrenut dosta poslije toga, ne znam tačno datume, ali sigurno je poslije, o tome postoji evidencija, kao i o tome kad je stavljena hipoteka, i smatram da je to lako provjeriti”, kazao je, prema zapisniku, Miloš Marović, a koji su nedavno “Vijesti” objavile.

Marović tokom saslušanja još navodi da prema njegovom shvatanju “on meni pozajmljuje, daje mi pare koje ja investiram i zbog toga on dobija stan po povoljnijoj cijeni”.

”A ne znam kako to može da se shvati i kako pojedinačno ko to može da shvati. Za te pozajmice, za neke jesu sačinjavane priznanice, za neke nisu, to je bilo davno i ne mogu precizno da se sjetim. Činom stavljanja hipoteka ja smatram da sam svaku svoju obavezu završio. Petra Miloša poznajem odavno, ne sjećam se od kada. Bili smo u prijateljskom odnosu i sad smo... Ranije nismo učestvovali u poslovima radi sticanja zajedničke dobiti, nikada ranije”, izjavio je Marović pred sudom i istakao da “sebe ne doživljava kao tuženog, jer je ljudski postupio i dao hipoteku jer mu je bio dužan”, te da izjavu daje zbog Miloša.

Na pitanje Zaštitnika da li je njegov otac u to vrijeme bio na javnoj funkciji, Marović je odgovorio da “na to pitanje svako zna odgovor i da to može da pročita”.

Nije želio da odgovori na pitanje da li je u to vrijeme dizao kredite kod određenih banaka.

Na pitanje na osnovu čega se sjeća da je tačan iznos od 236.000 eura, Marović je odgovorio: “Znam, jer smo Pero i ja to sračunali”.