Novinaru Vijesti prijećeno nakon teksta o granatiranju Splita i ulozi Dragana Samardžića

"Te uvrede i prijetnje, zajedno sa činjenicom da je ovdje riječ o dugogodišnjem načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore i jednom od najviših državnih funkcionera u sistemu odbrane, samo su mi dodatni motiv i inspiracija da i dalje istražujem mnoge čudne Samardžićeve postupke i sa njima povezane okolnosti", kazao je Luković

54195 pregleda 44 komentar(a)
Luković, Foto: Privatna arhiva
Luković, Foto: Privatna arhiva

Novinaru Vijesti Siniši Lukoviću prijećeno je i brutalno je vrijeđan sa anonimnih profila na društvenoj mreži Fejsbuk, a kotorsko tužilaštvo po njegovoj prijavi formiralo je predmet i ocijenilo da se radi o krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti.

To tužilaštvo naložilo je Upravi policije da utvrdi ko stoji iza Fejsbuk profila “Praunuk komite”, sa kog je Luković dobio prijetnje i uvrede i to nakon što je u Vijestima objavljen tekst koji on potpisuje - “Granatiranje Splita i uloga Dragana Samardžića”.

Ta osoba, uz salvu uvreda, novinaru je napisala i - “Treba da znaš da nećeš dovijeka imati četničku zaštitu, jer su četnicima u Crnu Goru odbrojani dani”.

U istoj poruci “Praunuk komite”, koristeći ćirilično pismo, predsjednika Vlade Dritana Abazovića naziva “splačina izdajnička”, ali i poručuje Lukoviću da se zamjerio “više od polovine Tivta, a samim tim i većini u Crnoj Gori”.

”Tako da ne bih volio biti u tvojoj koži”.

Optužio je novinara i da “blati čestite Crnogorce”, a potom ga i vrijeđao pišući mu da je “pi*****na prodana”, “gnjida”, “splačina”...

Luković je te prijetnje i uvrede prijavio, a inspektorima u Tivtu rekao je i da sumnja da je osoba koja ih je napisala na neki način bliska ili povezana sa admiralom u penziji Draganom Samardžićem.

”Odjeljenju bezbjednosti Tivat je juče, 7. avgusta, novinar ND Vijesti Siniša Luković podnio prijavu protiv nepoznate osobe, u kojoj je naveo da mu je putem jedne društvene mreže nepoznata osoba uputila poruke prijeteće i uvredljive sadržine, te da smatra da su mu prijetnje upuće zbog teksta koji je tog dana objavljen u ND Vijesti, a čiji je on autor. Od novinara Lukovića su prikupljena obavještenja na okolnosti navedene prijave o čemu je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru koji je izjasnio da se radi o krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti”, odgovoreno je Vijestima iz Uprave policije.

Objasnili su i da njihovi službenici, po nalogu postupajućeg tužioca, preduzimaju aktivnosti na identifikaciji osobe koja stoji iza profila na društvenoj mreži:

”A u rad na ovom predmetu uključeni su i službenici Grupe za suzbijanje krivičnih djela viskotehnološkog kriminala”, objasnili su.

Portparolka ODT Kotor, državna tužiteljka Tijana Čelanović, odgovorila je Vijestima da je Odjeljenje bezbjednosti Tivat 7. avgusta obavijestilo dežurnog tužioca o navedenoj prijavi:

”I da je isti naložio službenicima policije da preduzmu radnje u cilju identifikacije lica koje je poslalo poruke podnosiocu prijave, kao i da preduzmu druge radnje neophodne radi utvrđivanja okolnosti bitnih za dalje postupanje tužilaštva”, kazala je ona.

Luković je za Vijesti kazao da ga prijetnje i uvrede hulja koje nemaju hrabrosti da imenom i prezimenom stanu iza takvih gadosti, sigurno neće demotivisati da radi svoj posao i nastavi se baviti rasvjetljavanjem kontroverznih stvari iz prošlosti uticajnih javnih ličnosti u Crnoj Gori - “U ovom slučaju admirala u penziji Dragana Samardžića”.

”Naprotiv, te uvrede i prijetnje, zajedno sa činjenicom da je ovdje riječ o dugogodišnjem načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore i jednom od najviših državnih funkcionera u sistemu odbrane, samo su mi dodatni motiv i inspiracija da i dalje istražujem mnoge čudne Samardžićeve postupke i sa njima povezane okolnosti. Od njegove uloge u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, naglašenog srbovanja tokom devedesetih, do aktuelnog njegovog velikog crnogorstva kojim nastoji pažnju skrenuti od svoje uloge u organizovanom uništavanju sistema odbrane u Crnoj Gori i saradnje u domenu trgovine nekretninama sa u međuvremenu pravosnažno osuđenim, odbjeglim šefom budvanske organizovane kriminalne grupe Svetozarom Marovićem. Idemo dalje - ja svoj posao kao novinar, a institucije sistema neka rade svoj”, kazao je Luković.

Povezani članci

07. Avgust 2022.

Granatiranje Splita i uloga Dragana Samardžića

Bonus video: