Kavarić podnio zahtjev UIP: Utvrditi ko je nezakonito isticao državnu zastavu na Cetinju

Kavarić predložio da Ministarvo kulture, kao nadležno, preko Uprave za inspekcijske poslove izvrši inspekcijski nadzor

41512 pregleda 90 komentar(a)
Kavarić, Foto: Luka Zeković
Kavarić, Foto: Luka Zeković

Advokat Dalibor Kavarić podnio je zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da obavi inspekcijski nadzor na Cetinju i pokrene postupak zbog, kako navodi nezakonitog isticanja, upotrebe i uklanjanja državne zastave.

"Dana 7. i 8. avusta za sada nepoznata lica izvršila su nezakonito postavljanje zastave Crne Gore na mjesto i način protivno Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore i protivno pravilniku o bližem načinu isticanja, upotrebe, kao i sastavu materijala Zastave Crne Gore, na način što su na kovanu ogradu Cetinjskog manastira, na kovanu ogradu Vlaške kao i na zvoniku Bajičke crkve, kao kulturnih dobara i vjerskih objekata, improvizovanim vezivnim sredstvom pričvrstili više zastava Crne Gore i na taj način istu upotrijebili u prilici, na mjestu i na način protivan naprijed navedenim imperativnim propisima i na taj način umanjili, degradirali i zloupotrijebili državnu zastavu kao najvažniji državni simbol i reprezent Crne Gore", kazao je pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske, advokat Kavarić.

Pozvavši se na Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, Kavarić je predložio Upravi za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor na Cetinjskom manastiru, Vlaškoj crkvi, Bajičkoj crkvi, te po potrebi i na drugim vjerskim objektima u Prijestonici.

"I uz pomoć Uprave policije identifikuje lica koja su počinila opisane protivpravne kaznene radnje i pokrene odgovarajući prekršajni postupak protiv lica koja su izvršila nezakonito postavljanje Zastave Crne Gore na mjesno i način protivan članu 15, 16 i 17 Zakona o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore i članu 1, 2, 3 i 7 Pravilnik o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijalu Zastave Crne Gore te da naloži osumnjičenima da o svom trošku uklone naprijed navedene i nezakonito postavljene državne zastave", navodi se u zahtjevu Kavarića.

Bonus video: