Zločin kakav Crna Gora ne pamti

Cetinjanin Vuk Borilović juče je u centru Prijestonice ubio deset sugrađana, a ranio njih šest. Nadležni kažu da još utvrđuju zbog čega se tridesetčetvorogodišnjak odlučio na taj “gnusan čin” i pozivaju na solidarnost sa porodicama žrtava. I beživotno tijelo napadača poslato na obdukciju, a prve informacije govore da ga je ubio sugrađanin N.K. dok je bio opkoljen policijom

206761 pregleda 0 komentar(a)
Uviđaj nakon pucnjave na Cetinju, Foto: Boris Pejović
Uviđaj nakon pucnjave na Cetinju, Foto: Boris Pejović

Cetinjanin Vuk Borilović (34) juče je u centru Prijestonice ubio deset sugrađana, a ranio njih šest.

Tokom kravave drame u kojoj je ubio i dvoje maloljetne djece, Borilović je iz lovačke puške nasumično pucao u komšije, ekipu Hitne medicinske pomoći, pripadnike policije i prolaznike.

Prema tvrdnjama nadležnih, njega je tokom razmjene vatre sa policijom, hicima iz pištolja života lišio sugrađanin N.K.

Prethodno, Borilović je odbijao da se preda organima reda, iako je bio opkoljen.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Vrhovnog državnog tužilaštva pozvali su na suzdržanost, rekavši da će detalje kako je došlo do velike tragedije i kako je ubijen Borilović, saopštiti čim utvrde činjenice.

Nadležni tvrde da utvrđuju motiv napada
Nadležni tvrde da utvrđuju motiv napadafoto: Boris Pejović

Njegovo tijelo sinoć je poslato na obdukciju, a prema nezvaničnim informacijama, ima više prostrijelnih rana. Vještaci će, rečeno je, utvrditi kako je stradao i da li hicima iz jednog oružja.

Prema zvaničnim podacima, Borilović je oko 15.30 sati ušao u stan kod svojih podstanara i na vratima ubio jedanaestogodišnjeg M. potom njegovog tri godine mlađeg brata, a onda kroz prozor pucao i u njihovu majku - Natašu Pajović Martinović.

Nakon što ih je usmrtio, pozvao je njihovog oca i supruga Miloša Martinovića i rekao mu: “Pobio sam i tvoju i moju familiju”, tvrde sagovornici Vijesti iz Uprave policije.

U narednih 45 minuta, u ukupno 80 metara razdaljine od njegove kuće, sijao je smrt, ubio je još sedam ljudi i ranio šestoro.

Pohod napadača trajao 45 minuta: Nakon tragedije
Pohod napadača trajao 45 minuta: Nakon tragedijefoto: Boris Pejović

Nadležni su objasnili da je nakon ubistva Martinovića ušao u komšijsku kuću gdje je ubio starije sugrađane - Danijelu i Dimitrija Drecuna i teško ranio njihovog unuka Aleksandra Drecuna (32). Na pragu te kuće ubio je i njihovog sina Rajka Drecuna (56), koji je potrčao ka kući kada je čuo pucnjavu.

Borilović je ubio i komšiju Milana Mitrovića (37), a potom i svog ujaka Gorana Đurišića (54), a onda je silazeći niz ulicu, usmrtio i komšinice, sestre Aleksandru (52) i Milu Radunović.

Vijestima je rečeno da je Borilović, opasan sa dva redenika metaka i puškom u ruci, skrenuo ka kući komšije I.J. i pozivao ga da izađe napolje.

Ranio je još četvoro komšija - Slavicu Zvicer, Filipa Đurkovića, Milevu Ramadanović i Darinku Čelebić, kao i policajca Ljubišu Maksimovića koji je pokušavao da ga savlada. Iz Kliničkog centra Crne Gore saopštili su sinoć da je troje ranjenih operisano i da su smješteni u Jedinici intenzivne njege.

Nadležni nisu saopštili detalje i motive zbog kojih se Borilović odlučio na svirepi čin.

Direktor Uprave policije (UP) Zoran Brđanin, kasno sinoć saopštio je da je, prema za sada poznatim okolnostima, Borilović prve žrtve - Martinoviće, ubio oko 15.30 časova:

”Pucao je na porodicu čiji su članovi boravili u postorijama njegove kuće kao podstanari u naselju Medovina. On je, tom prilikom, upotrebom vatrenog oružja, lovačke puške, lišio života dvoje djece, jedno starosti osam, a drugo jedanaest godina i ranio njihovu majku koja je u medicinskoj ustanovi podlegla povredama. Potom je izašao i pucao iz istog vatrenog oružja na stanovnike ovog naselja, kojom prilikom je lišio života još sedam osoba, a ranio šest”.

Brđanin
Brđaninfoto: Vlada Crne Gore

Objasnio je da je u razmjeni vatre teško ranjen jedan policijski službenik.

”Za sada nije jasno što je potaklo V.B. na ovako gnusan čin, kojom prilikom je i sam lišen života. Naglašavam da se okolnosti cjelokupnog događaja, uključujući i lišenje života V.B. i dalje utvrđuju, a javnost će, posredstvom medija, biti obaviještena o svim detaljima. Želim i da izrazim nadu da više nikad nećemo svjedočiti ovakvoj tragediji u Crnoj Gori”, rekao je Brđanin, dodajući da saosjeća sa porodicama stradalih i da se nada da će se povrijeđeni brzo i uspješno oporaviti.

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović saopštila je da se na Cetinju dogodila tragedija za čitavo društvo. “Izražavam najdublje saučešće porodicama nastradalih, svim Cetinjanima i građanima Crne Gore”, rekla je Jovanović.

Unakrsna vatra

Policajci koji su nakon prijavljene pucnjave došli na lice mjesta nijesu uspjeli da priđu Boriloviću jer je taj Cetinjanin otvorio vatru na njih. Pucao je i u ekipu Hitne medicinske pomoći, onemogućavajući ih da ranjenim sugrađanima ukažu pomoć.

Prema informacijama sa lica mjesta, svog ujaka ubio je dok je ovaj pokušavao da ga urazumi, govoreći mu “sada ću ti objasniti što radim”.

Dok je policija razmjenjivala vatru sa Borilovićem i nakon što je ranio jednog od njih - Maksimovića, Borilovića je, navodno, iz pištolja pogodio sugrađanin N.K. koji je takođe pokušavao da ga nagovori da se preda.

Dežurna viša tužiteljka Andrijana Nastić sinoć je, nakon uviđaja, saopštila da je Borilovića ubio sugrađanin, ali nije otkrila njegov identitet.

Prema Članu 11. Krivičnog zakonika, nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.

”Krajnja nužda postoji kad je djelo učinjeno radi toga da učinilac otkloni od svog dobra ili dobra drugoga istovremenu ili neposredno predstojeću neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pri tom učinjeno zlo nije veće od zla koje je prijetilo”.

Solidarnost sa porodicama stradalih

Povodom tragedije su se oglasili svi visoki državni zvaničnici, brojni lideri političkih partija, ministri u vladi, vođe vjerskih zajednica, ambasadori, predstavnici međunarodnih organizacija…

“Duboko sam potrešen viješću o strašnoj tragediji na Cetinju. Izražavam najiskrenije saučešće unesrećenim porodicama, svima koji su izgubili svoje najmilije. Svi kao društvo moramo biti solidarni s njima u ovim teškim trenucima”, kazao je predsjednik države Milo Đukanović.

Događaj na Cetinju tragedija je koju Crna Gora ne pamti, kazao je premijer Dritan Abazović.

“Pozivam sve građane Crne Gore da mislima zajedno budemo uz porodice nevino stradalih žrtava, njihove rođake, prijatelje i sve građane Prijestonice Cetinje”, rekao je Abazović.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković rekao je da je Cetinje doživjelo tragediju koja se ne pamti i da su duboko potrešeni zbog gubitka nevinih života.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je naveo da jučerašnji događaj velika tragedija koju ne pamti ni Cetinje, ni Crna Gora.

“Riječi ne pomažu i nema se šta reći. Saosjećam sa porodicama stradalih, mojim sugrađanima koji su osjetili veliku bol. Najiskrenije se nadam da će uspjeti da se izbore s ovim teškim trenucima”, rekao je Adžić novinarima sinoć ispred bolnice “Danilo I”.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je užasnuta i duboko pogođena zbog tragedije na Cetinju, koja je, kako je kazala, potresla cijelu Crnu Goru.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj uputio je saučešće porodicama stradalih, kao i stanovništvu Crne Gore, nakon tragedije na Cetinju.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke kazala je da je potrešena viješću o današnjem nasilju na Cetinju u kojem je izgubljeno mnogo dragocjenih života.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da jučerašnjitragični događaj “potresa i nebo i zemlju”.

On je dodao da se moli Svetom Petru Cetinjskom da se ta tragedije više nikada i nigdje ne ponovi i da se mir i sloga vrate među ljude.

Iz Crnogorske pravoslavne crkve su saopštili da saosjećaju sa porodicama nastradalih i uputili izraze saučešća.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić oglasio se putem Tvitera: “Moje iskreno žaljenje, velika tragedija! Cetinje, osjećamo i dijelimo Vašu bol.

Oglasili su se i barski nadbiskup Rok Đonlešaj, patrijarh SPC Porfirije, lider Demokrata Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade i lider SDP Raško Konjević, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, jedan od lidera DF Andrija Mandić i brojni drugi.

Maraš: U KCCG-u operisano troje ranjenih u tragediji na Cetinju

Dežurni hirurg u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) Perica Maraš “Vijestima” je sinoć kazao da su u tu ustanovu, nakon tragedije na Cetinju, primljena četiri pacijenta sa teškim povredama.

“Tri pacijenta operisana su od strane neurohirurga, hirurga i ortopeda. Radi se o veoma ozbiljnim povredama i za sada se ne možemo izjasniti o definitivnoj prognozi...”, rekao je Maraš.

Maraš
Marašfoto: Privatna arhiva

On je “Vijestima” rekao i da su povrijeđeni, nakon operativnih procedura, smješteni u Jedinicu intenzivnog liječenja.

Vlada proglasila trodnevnu žalost

Vlada Crne Gore proglasila je trodnevnu žalost povodom tragedije koja se juče dogodila u Prijestonici Cetinje.

U skladu sa Odlukom Vlade dani žalosti su subota, nedjelja i ponedjeljak, odnosno 13, 14. i 15. avgust 2022. godine. Povodom trodnevne žalosti, u skladu sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti, iz Vlade je saopšteno da će zastave biti spuštene na pola koplja na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova. U skladu sa Odlukom, na dan žalosti na javnim mjestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a u ugostiteljskim objektima neće se emitovati muzika. Elektronski i drugi mediji dužni su svoje programske sadržaje prilagoditi obilježavanju dana žalosti.

“Povodom nezabilježenog tragičnog događaja, koji je za posljedicu imao gubitak života crnogorskih građana i građanki, Vlada je donijela Odluku o proglašenju trodnevne žalosti na teritoriji cijele države Crne Gore”, piše u obrazloženju Odluke.

Bonus video: