Stanje u policiji kao slika države: Bez obuke, opreme i jasnih procedura

Tragedija na Cetinju pokazala je brojne slabosti u sistemu bezbjednosti, ali i načinu postupanja policije. UP nema propisane protokole obavještavanja, izvještavanja i uzbunjivanja, a evidentan je bio i nedefinisan sistem rukovođenja, komandovanja i izdavanja naređenja tokom tragedije na Cetinju. Unutar sistema UP nema ni procedura kod donošenja odluke o upotrebi kratkocjevnog ili dugocjevnog vatrenog oružja

55042 pregleda 0 komentar(a)
Brojne slabe tačke, očekuju više od MUP-a: Policija (ilustracija), Foto: gov.me
Brojne slabe tačke, očekuju više od MUP-a: Policija (ilustracija), Foto: gov.me

Tragedija na Cetinju pokazala je brojne slabosti u sistemu bezbjednosti ali i načinu postupanja policije, uprkos činjenici da su službenici dežurnog sastava lokalne policije u petak pokazali volju i želju da zaustave Vuka Borilovića.

Stručnjaci za bezbjednost i postupanje policije, nakon nezapamćene tragedije u Crnoj Gori, ukazali na tri ključne tačke i slabosti crnogorske policije na Cetinju, što je, kako tvrde, rezultat višedecenijske zapuštenosti bezbjednosnog sistema i ulaganja i obuku redovnog - operativnog sastava policije...

Prva karika u sistemu postupanja policije koja je, sasvim izvjesno, tog dana zakazala na Cetinju je nedostatak jasnog protokola i procedura kako da se reaguje u visokorizičnim situacijama kao što je bila u petak poslije 15.30 časova u prijestonici.

Uprava policije, tvrdi izvor “Vijesti”, nema propisane protokole obavještavanja, izvještavanja i uzbunjivanja, a evidentan je bio i nedefinisan sistem rukovođenja, komandovanja i izdavanja naređenja tog dana na Cetinju.

Cetinje pucnjava, Cetinje ubistvo
foto: Boris Pejović

“Takođe, nema propisanih procedura evidentiranja, vremena i hronologije događaja. Unutar sistema UP nema ni procedura kod donošenja odluke o upotrebi kratkocjevnog ili dugocjevnog vatrenog oružja”, kazao je sagovornik lista upućen u sistem javne bezbjednosti.

Neopremljena policija

Činjenica da se godinama nije sistemski ulagalo u u operativni sastav redovne - uniformisane policije, tog dana jasno se vidjela tokom krizne situacije u cetinjskom naselju Medovina, gdje je Borilović usmrtio 10 komšija, među kojima i dva dječaka, i ranio još šest osoba.

Pukom srećom tog dana tokom intervencije na Cetinju nije stradao i policajac.

Sagovornici “Vijesti” nezvanično tvrde da lokalne policije, koje obavljaju pozorničku i patrolnu djelatnost u svim gradovima u Crnoj Gori, neobučene su i nemaju opremu kako da se zaštite i reaguju u rizičnim situacijama.

Godinama se nije sistemski ulagalo u operativni sastav redovne - uniformisane policije (ilustracija)
Godinama se nije sistemski ulagalo u operativni sastav redovne - uniformisane policije (ilustracija)foto: Boris Pejović

Takvi timovi i oprema postoje samo unutar PTJ i kampa specijalnih jedinica na Zlatici, a poslije tragedije, jasno je da je takav sistem trom, neefikasan i da ne može brzo i na vrijeme da odgovori takvim ovakvim i sličnim visokorizičnim situacijama, rekao je izvor lista.

Policajci iz Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, koji su nakon poziva stigli u Medovinu, nijesu imali zaštitne prsluke, a prema policijskim procedurama svaki službenik UP na dužnosti - autu morao bi imati pancir kako bi ga koristio u rizičnim situacijama.

Decenijama zapušteni sistem, objašnjava jedan od aktivnih policajaca, doveo je do toga da policija nema osnovnu opremu za rad i postupanje u ovakvim situacijama.

Policajac sa Cetinja Ljubiša Maksimović tog dana pojurio je u Medovinu, ali samo čudom nije stradao, jer su djelovi gelera samo okrznuli tog službenika UP u predjelu glave...

Cetinje pucnjava, Cetinje ubistvo
foto: Boris Pejović

Maksimović nije imao zaštitini šljem tog dana, koji bi policajci na dužnosti takođe morali da imaju.

Procedure Uprave policije, tvrdi jedan od sagovornika, morale bi predviđati da svaki policijski službenik duži balistički šlem, kao i da ga moraju imati policajci u jedinici - odjeljenju bezbjednosti, centru bezbjednosti ili u službenom automobilu...

”Nema ni balističkih štitova, a trebalo bi minimum da bude po jedan u svakoj stanici policije. Nema opto-elekronskih sredstava (dnevno-noćni dvogledi, durbini...). Događaj na Cetinju ukazao je i nepostojanje zaštite za tijelo, uši i oči (zaštitne naočare, rukavice, antifoni, zaštita za koljena i laktove). Nepostojanje minimum po jednog dugocjevnog automatskog ili poluautomatskog oružja i to u policijskom automlobilu, nema medicinskog kompleta za pružanje pomoći povrijeđenom od vatrenog oružja, nema nosila u stanici policije i medicinskih timova policije”, ukazao je sagovornik “Vijesti”.

Zastarjelo oružje i sistem obuke

Prema zvaničnim podacima koje je saopštila Uprava policije, prvi poziv da neko puca u Medovini bio je u 15.30 časova, a da su policajci stigli tri minuta kasnije. Prema dostupnim podacima, tada je došlo do razmjene vatre policajaca i Borilovića, koji je odbijao da se preda, a sve je trajalo još najmanje 20 minuta...

Tragedija je ukazala da policija nema ni savremeno naoružanje, te da se godinama nije ulagalo u taj materijalni resurs. Lokalne policije i službenici UP duže samo pištolje CZ 99, calibar 9 mm...

Stručnjaci za bezbjednost ukazali su i da je unutar sistema javne policije decenijama zapušten sistem školovanja, ali i zastarjeli sistem obuke službenika: “Porazna je činjenica da UP ne utiče na program obuke policijskih službenika na Policijskoj akademiji”.

Timovi i oprema za postupanje u rizičnim situacijama postoje samo unutar PTJ i kampa specijalnih jedinica na Zlatici (arhiva/ilustracija)
Timovi i oprema za postupanje u rizičnim situacijama postoje samo unutar PTJ i kampa specijalnih jedinica na Zlatici (arhiva/ilustracija)foto: Uprava policije

Uprava policije, dodaju oni, nema posebnu organizacionu jedinicu koja bi se bavila obukom i unapređenjem standarda i metoda postupanja svih pripadnika policije.

”Novom sistematizacijim Uprave policije ona je predviđena, ali je pitanje kada i kako će ona zaživjeti”, navodi jedan od sagovornika lista.

Tromost glomaznog sistema, koji ima najveći broj policajaca po glavi stanovnika u Evropi, najbolje se vidi i po tome što godinama nema bilo kakve policijske, taktičke ili vatrene obuke redovnog policijskog sastava.

“Nedostatak municije, nedostatak vježbovne municije, oružja, sredstava i opreme. Nedostatak periodičnih i godišnjih planova obuke i sistema provjere kapaciteta, znanja, vještina i procedura policijskih službenika. Nema procedura i postupaka ukoliko policajac ne zadovolji periodične provjere ili ne ispuni potrebne kriterijume. A nema ni redovnih, zakonom obaveznih godišnjih ljekarskih pregleda policijskih službenika”, kazao je stručnjak upućen u operativni sistem UP.

Da se decenijama nije sistemski ulagalo u uniformisanu policiju već se samo gomilao birokratski aparat unutar službe i MUP-a govori i podatak da unutar Uprave policije nema periodičniih i godišnjih izvještaja analiza obučenosti, opremljenosti, stručnosti, vještina i kompetencija policijskih službenika.

Crnogorska policija nema program obuke, procedura, kriterijuma i provjere kompetencija za starješinski rukovodni kadar...

Godinama samo jedan psiholog radi sa gotovo 5.000 službenika UP, a novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta predviđeno je zapošljavanje pet stručnjaka koji bi trebalo da pruže psihološku podršku operativnom sastavu UP.

Mendažment Uprave policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova na čijem je čelu Filip Adžić novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji su predvidjeli zapošljavanje čak 1000 novih službenika, ali ukoliko se pogleda usvojeni dokument, najviše kadra se gomila na manje bitnim pozicijama unutar UP i MUP-a...

MUP je mimo Zakona o unutrašnji poslovima, a to je Vlada i usvojila, predvidio zapošljavanje 45 policijskih službenika u srcu ministarstva kojima podzakonskim aktom daju nadležnosti koje zakon ne prepoznaje niti dozvoljava...

I Adžić je juče konstatovao da su kapaciteti policije izuzetno niski.

”Mi nemamo u svakom gradu policijske službenike koji su u stanju da odgovore najizazovnijim akcijama”, naveo je on za RTCG i dodao da se aktivno radi na unapređenju položaja policajaca, ali da će napredak biti vidljiv tek u narednom periodu.

Borilović je 12. avgusta, nešto poslije 15.20 sati, ubio svoje podstanare - jedanaestogodišnjeg M. njegovog tri godine mlađeg brata, kao i njihovu majku Natašu Martinović.

Cetinje pucnjava, Cetinje ubistvo
foto: Boris Pejović

Nadležni su objasnili da je nakon ubistva Martinovića ušao u komšijsku kuću gdje je ubio starije sugrađane - Danijelu i Dimitrija Drecuna i teško ranio Aleksandra Drecuna (32). Na pragu te kuće ubio je i njihovog sina Rajka Drecuna (56), koji je potrčao ka kući kada je čuo pucnjavu.

Borilović je ubio i kuma Martinovića, Milana Mitrovića (37), a potom i svog ujaka Gorana Đurišića (54), a onda je silazeći niz ulicu, usmrtio i komšinice, sestre Aleksandru (52) i Milu Radunović.

”Vijestima” je rečeno da je Borilović opasan sa dva redenika metaka i puškom u ruci, skrenuo ka kući komšije I.J. i pozivao ga da izađe napolje.

Ranio je još četvoro komšija - Slavicu Zvicer, Filipa Đurkovića, Milevu Ramadanović i Darinku Čelebić, kao i policajca Ljubišu Maksimovića koji je pokušavao da ga savlada.

Gotovo da nema isto obučenih policajaca...

Da je manjak opreme i tehnike veliki problem Uprave policije, najbolje govori podatak da je operativni sastav posljednji put zadužio uniforme još 2015. godine, a prije dvije godine policijskim službenicima su kupljene još po jedne pantalone i košulja.

Zbog toga, gotovo da nema dva isto obučena policajca u Crnoj Gori, jer su policijski službenici prepušteni da sebi kupuju cipele, krpe uniforme...

Da nema uniformi, da se policija sistemski zapušta najbolje govori i podatak da pripravnici, koji su započeli rad u UP, nose uniforme sa Policijske akademije, nemaju oznaku UP, palice, lisice...

Policija
foto: Shutterstock

”Menadžment Uprave policije dobro zna kakvo je stanje unutar sistema UP zbog čega godinama traže, sredstva i opremu, ali nema razumijevanja od strane MUP-a i Vlade da se opredijele potrebna sredstva za nabavku tehnike, opreme, organizovanje obuka”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Izdvajanja države za policiju, tvrdi on, godinama se svode samo na isplatu plata preglomaznog sistema, koji bi sada trebalo da broji preko 6.000 službenika i za kupovinu goriva za obavljanje osnovnih poslova.

”MUP, koji je i zadužen za obezbjeđivanje boljih uslova za rad i funkcionisanje policije, samo deklarativno godinama konstatuje ‘da će se stanje poboljšati’, ali godinama po tom pitanju ništa se dešava, ne ulaže, osim što je sve zapuštenije”, objašnjava izvor Vijesti.

Adžić: Komisija će ispitati svaki korak

Ministarstvo unutrašnjih poslova formiraće Komisiju koja će ispitati svaki korak koji je policija preduzimala u odnosu na tragični događaj na Cetinju.

To je juče kazao ministar policije Filip Adžić.

Adžić
Adžićfoto: Boris Pejović

”Mnogo je dezinformacija koje su se pojavile u javnosti, svi ljudi koji su bili na licu mjesta moći će da posvjedoče o tome ko je kako postupao. Naši organi unutar Uprave policije i MUP-a ispitivaće postupanje pripadnika policije”, kazao je Adžić za TVCG.

Rekao je da ima utisak da se u javnosti nepravedno izbjegava činjenica da je jedan policajac samo pukom srećom izbjegao smrt.

”Rekonstrukcija događaja se i dalje radi. Daljim istražnim radnjama i svjedočenjima ljudi doći ćemo do dodatnih infirmacija”.

Ministar: Kaluđerović ne treba da odgovara

Adžić je rekao da ne bi trebalo zakonski da odgovara bilo ko - ko je odreagovao “u situaciji kada osoba nasumično ubija”...

To je, prenosi RTCG, kazao govoreći o Nenadu Nenu Kaluđeroviću, koji je u Višem tužilaštvu u Podgorici saslušan u svojstvu građanina, na okolnosti - ko je pucao i ubio napadača Borilovića, koji je usmrtio deset a ranio šest osoba.

Kaluđerović je nakon saslušanja pušten. Od njega je oduzet pištolj.

”Pozdravljam reagovanje Tužilaštva u odnosu na saslušanje Kaluđerovića. Bilo ko, ko u situaciji kada osoba nasumično ubija, odreaguje, mislim da ne bi trebalo da odgovara”, kazao je Adžić.

Dodao je da je svima jasno koliko je Kaluđerović hrabar, ali da njegovu hrabrost ne mora niko isticati preko društvenih mreža.

”Etiketirati čovjeka i stavljati mu na teret ubistvo, pa čak i u ovim okolnostima, mislim da nije opravdano, jer mi do danas nemamo potvrdu nijednog očevica niti izjašnjenje samog Kaluđerovića da je on to uradio”, kazao je Adžić.

Na pitanje da li je razmišljao o podnošenju ostavke, Adžić je kazao da je on, kao ministar, u obavezi da stvori preduslove za bolji materijalni položaj policije i poboljšanje njihovih uslova rada, na čemu se “aktivno radi”.

Članovi Odbora ne žele da komentarišu

”Vijesti” juče od članova skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu nisu dobile odgovore na pitanja kako gledaju na postupanje policije tokom masakra u prijestonici i da li smatraju da zbog toga treba inicirati kontrolno saslušanje čelnika MUP-a i UP-a.

Većina članova Odbora juče nije odgovarala na pozive i poruke novinara lista ili je bila nedostupna, dok rijetki koji su se javili nisu željeli da komentarišu tragediju.

”Vijesti” su predsjednika Odbora Milana Kneževića (DF) pitale da li će zakazati sjednicu tog tijela povodom događaja na Cetinju i eventualnih propusta policije, ali ni od njega nije bilo odgovora.

Bonus video: