Nezavisni sindikat policije: Na Cetinju policija postupala u skladu sa zakonom i ovlašćenjima

"Da biste uopšte govorili o poslu policajca, njegovoj težini, odgovornosti i opasnosti koju nosi prvo treba da 'obujete cipele' tog policajca“

14833 pregleda 55 komentar(a)
Foto: Jelena Jovanović
Foto: Jelena Jovanović

Policijski službenici su, u tragičnom događaju na Cetinju 12. avgusta, postupali u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, saopštili su iz Nezavisnog sindikata policije i pozvali javnost da ne donosi preuranjene zaključke i osude.

„Naslušali smo se prethodnih dana raznih analitičara, NVO aktivista, stratega, stručnjaka „opšte prakse“ koji se prosto utrkuju ko će naći više zamjerki na rad policije i reagovanje prilikom tragičnog događaja na Cetinju“, kazali su iz Sindikata.

Kako su naveli, ako je bilo propusta, svakako ih treba utvrditi, pažljivo analizirati i spriječiti njihovo ponavljanje.

"Osuđivati policiju unaprijed, bez dokaza i prije zvanične istrage, može biti samo zlonamjerno i tendenciozno", naglasili su iz Sindikata.

Prema njihovim riječima, iz do sada raspoloživih činjenica koje je prezentovala Uprava policije, jasno je da su policijski službenici tog dana postupali u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koja imaju.

"Da biste uopšte govorili o poslu policajca, njegovoj težini, odgovornosti i opasnosti koju nosi prvo treba da 'obujete cipele' tog policajca“, kaže se u saopštenju.

Iz Sindikata su kazali da je lako iz udobne fotelje kritikovati, davati mišljenja i instrukcije.

Oni su istakli da su mnogo puta policajci za državu i njene građane "postavili glavu tamo gdje drugi ne bi nogu".

„I dalje će biti tako i mi ne bježimo od odgovornosti. Uvijek i svuda gdje bude trebalo građani mogu da računaju na zaštitu policijskih službenika. I to građani znaju, a nama je to najvažnije“, naveli su iz Sindikata.

Oni su podsjetili da već dugo upozoravaju na vrlo loše stanje sredstava i opreme, da nedostaje zaštitna oprema, da je materijalni status policijskog službenika poražavajući, ali, kako su naveli, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vlada i drugi donosioci odluka nijesu imali sluha za to.

„Podrška je godinama samo deklarativna, a status policije sve gori i gori. Da li je vrijeme da nas neko čuje“, upitali su iz Sindikaza.

Oni smatraju da "hrabra i nesebična reakcija kolega iz Odjeljenja bezbjednosti Cetinje zaslužuje poštovanje i duboki naklon".

„Ići direktno na puščanu cijev nije nimalo lako, ali to neki ne žele da priznaju, ili prosto neće jer im to nije interes“, navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata su pozvali javnost da ne donosi preuranjene zaključke i osude, i da svi zajedno sačekaju rezultate zvanične istrage, dodajući da će tek nakon toga, imajući sve činjenice, moći da se napravi ozbiljna analiza čitavog događaja.

„Ovim putem porodicama žrtava tragičnog događaja na Cetinju upućujemo najiskrenije saučešće, a povrijeđenima, među kojima je i naš kolega Ljubiša Maksimović, želimo što brži i uspješniji oporavak“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: