Od Svetove penzije skinuli još 239 eura

Opština nastavila da “kupi mrvice” kako bi naplatila dug od odbjeglog šefa budvanske kriminalne grupe Glavna rasprava po tužbi Marovića u kotorskom Osnovnom sudu biće održana 30. avgusta

44789 pregleda 40 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Na račun Opštine Budva leglo je 239,59 eura, dio penzije odbjeglog šefa budvanske krminalne grupe Svetozara Marovića, koji je svom rodnom gradu ostao da namiri još 800.000 eura na ime imovinske koristi koju je stekla krimi grupa na čijem je bio čelu.

”Javna izvršiteljka Snežana Pavličić, prenos sredstava od dužnika Svetozara Marovića”, piše u izvodu računa Opštine u koji su “Vijesti” imale uvid.

Osuđeni i odbjegli šef budvanske kriminalne grupe tužio je rodni grad, osporivši rješenje javnog izvršitelja po kome mu Opština Budva mjesečno od penzije uzima 239 eura, ali i prodaje nekretnine kojima nije garantovao prilikom zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT).

Glavna rasprava po tužbi Marovića u kotorskom osnovnom sudu biće održana 30. avgusta.

”Vijesti” su ranije objavile da je Marović, preko svojih pravnim zastupnika, osporio rješenje javne izvršiteljke - jer se, kako se navodi u tužbi, prodaje kompletna imovina Marovića i stavljena je blokada na novčana sredstva koje ima kod poslovnih banaka, ali i na dvije trećine zarade i ostala primanja.

”Svetozar Marović je shodno sporazumu o priznanju krivice zaključenim pred Specijalnim državnim tužilaštvom koji je 12. septembra 2016. verifikovan presudom Višeg suda, oglašen krivim i presudom je obavezan da na ime imovinsko-pravnog zahtjeva Opštine Budva isplati iznos od 1.096.481 euro u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude. Navedeni iznos je obezbijeđen hipotekom Opštine Budva na imovini evidentiranoj u listi nepokretnosti (LN) 188 KO Prijevor I, LN 81 KO Prijevor I, LN 73 KO Krimovice, LN 357 KO Krimovice, LN 651 KO Prijevor II, LN 307 KO Prijevor II, LN 294 KO Prijevor II i LN 527 KO Prijevor II”, piše u tužbi, koju su “Vijesti” ranije objavile.

Navodi se da su Svetozar Marović i njegov brat Dragan, shodno presudi Višeg suda, u junu 2016. izdali založnu izjavu kojom su dozvolili upis države kao hipotekarnog povjerioca radi obezbjeđenja potraživanja na “nekretninama LN 188 KO Prijevor I, LN 81 KO Prijevor I, LN 73 KO Krimovice i LN 431 KO Krimovice”.

S druge strane, kako piše u tužbi, i Miloš Marović je takođe u junu 2016. izdao založnu izjavu kojom je dozvolio upis države kao hipotekarnog povjerioca na “nekretninama LN 307 KO Prijevor II, LN 527 KO Prijevor II, LN 357 KO Prijevor II, LN 411 KO Prijevor II i LN 651 KO Prijevor II”.

Javna izvršiteljka je u junu 2018. donijela rješenje o namirenju duga od 1,1 miliona eura i to, kako se navodi, zabranom na novčanim sredstvima u bankama, na dvije trećine zarade i ostalih primanja Marovića, te popisivanjem i prodajom pokretnih stvari, kao i na “nepokretnostima LN 188 KO Prijevor I, LN 81 KO Prijevor I, LN 73 KO Krimovice i LN 431 KO Krimovice”.

”Međutim, pored nekretnina opterećenim hipotekom, dozvoljava se izvršenje na svim nepokretnostima koje su bile u svojini hipotekarnog dužnika Svetozara i Miloša Marovića. Javni izvršitelj nije mogao dozvoliti da se izvršenje sprovodi i na druge nepokretnosti osim na one obuhvaćene hipotekom, jer se time obesmišljava hipoteka i pričinjava šteta hipotekarnom dužniku. Dakle, namirenje duga limitirano je samo iz vrijednosti hipotekovane nekretnine i ne dalje od toga. Međutim, izvršenje se pokreće na svim nepokretnostima izvršnog dužnika (Svetozara Marovića), kao i na novčanim sredstvima kojima raspolaže”, piše u tužbi.

Pravni zastupnici Marovića traže da kotorski sud proglasi nedopuštenim izvršenje određeno rješenjem javne izvršiteljke.

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud. Domogao se Beograda, od kada mu se gubi svaki trag, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Kotorski katastar nedavno je donio rješenje kojim je uknjižio Opštinu Budva na tri parcele u Krimovici, doskorašnje vlasništvo starijeg Marovića, a koje je rodni grad odbjeglog šefa budvanske kriminalne grupe preuzeo kako bi naplatio barem dio milionske štete krimi grupe. Opština se, kako piše u rješenju u koje su Vijesti imale uvid, upisala kao vlasnik četvrtine livade od 1.274 kvadrata, četvrtine pašnjaka od 615 kvadrata i četvrtine šume od 2.190 kvadrata u grbaljskom selu Krimovice

A kotorski katastar nedavno je donio rješenje kojim je uknjižio Opštinu Budva na tri parcele u Krimovici, doskorašnje vlasništvo starijeg Marovića, a koje je rodni grad odbjeglog šefa budvanske kriminalne grupe preuzeo kako bi naplatio barem dio milionske štete krimi grupe.

Opština se, kako piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, upisala kao vlasnik četvrtine livade od 1.274 kvadrata, četvrtine pašnjaka od 615 kvadrata i četvrtine šume od 2.190 kvadrata u grbaljskom selu Krimovice.

Zemlja na Jazu, u vlasništvu Miloša Marovića
Zemlja na Jazu, u vlasništvu Miloša Marovića foto: Vuk Lajović

Đedovinu Marovića Opština Budva preuzela je početkom aprila po upola manjoj procijenjoj cijeni na ročištu koje je nakon niza odlaganja održano početkom aprila. Kako nije bilo zainteresovanih za kupovinu, Opština je ponudila ukupno 65.322 eura za dvije parcele na jazu i tri u Krimovici, a koje je Marović ponudio kao garanciju da će izmirititi 1,09 miliona eura imovinske koristi koju je stekla njegova OKG. Opština Budva je bila primorana da preuzme parcele na drugom ročištu, kako ne bi došla u situciju da se na trećem ročištu cjelokupni dug namiri prodajom ovih parcela.

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva planira da utuži Marovića jer, nakon što je prodata kompletna imovina koju je ponudio kao garanciju, naplaćena je svega trećina od milionske obaveze.

Takođe, Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva podnio je prigovor predsjednici Tužilačkog savjeta, v. d. vrhovne državne tužiteljke Maji Jovanović da se ispita rad, prije svega Specijalnog državnog tužilaštva u sklapanju sporazuma o priznanju krivice sa šefom i čalnovima budvanske OKG.

Bonus video: