Rakočević tvrdi: Maraš mimo svih propisa boravio u ćeliji Krstovića kod koga je dan kasnije pronađen telefon

"Odlaskom na godišnji odmor načelnika Istražnog zatvora, Maraš već sjutra izdaje usmeno naređenje rukovodiocu službe obezbjeđenja da se obavi premještaj pritvorenog lica koje nosi nadimak „Dugi“, u sobu u kojoj se nalazi Miloš Medenica. Do dana naše posjete SDT 28.jula, u sobi u kojoj se nalazi Medenica pronađeno je i oduzeto pet mobilnih telefona, a nakon toga do današnjeg dana još tri, napomena, prema informacijama koje posjedujemo"

20566 pregleda 19 komentar(a)
UIKS, Foto: Luka Zeković
UIKS, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Sindikata Uprave i pravosuđa Nenad Rakočević tvrdi da je sadašnji pomoćnik direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) Goran Maraš dan nakon što je pritvoren Budimir Krstović mimo svih propisa, pravila i ovlašćenja ušao u dio Istražnog zatvora i ćeliju Krstovića u kojoj je boravio određeno vrijeme. Pretresom ćelije Krstovića dan kasnije pronađen je skupocjeni telefon.

Maraš je, kako se navodi u saopštenju koje potpisuje Rakočević, tada bio načelnik Kazneno-popravnog doma.

Budimiru Krstoviću trenutno se sudi za za šverc 1.206 kilograma kokaina.

Sindikat je, kako tvrde, 28. jula predao Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokaze, informacije i usmjerenja kako doći do svega što im je potrebno za formiranje predmeta, izviđaja i procesuiranja "neskriveno i neupitno kompromitovanog" Maraša.

Iz Sindikata su u otvorenom pismu premijeru Dritanu Abazoviću 12. jula kazali da će ukoliko ne smijene Maraša, koga su, kako tvrde, neformalno predložili Abazović, a formalno ministar pravde Marko Kovač i direktor UIKS-a Rade Vojvodić javno početi da objavljuju "sva nezakonita dijela i nepočinstva pomenutog, a koja su u posjedu naših saznanja", sa ciljem da se izvrši pritisak na odgovorne.

"Postavlja se pitanje ko je dotičnom (Krstoviću) dostavio mobilni telefon, odnosno o čemu je tadašnji načelnik KPD razgovarao sa Krstovićem. Pravo na razgovor sa pritvorenim licima, bez odobrenja istražnog sudije ili predsjednika Višeg suda imaju samo načelnik Istražnog zatvora i rukovodilac službe obezbjeđenja i to u službenim prostorijama pod pratnjom i nadzorom službe obezbjeđenja, ili u pritvorskim prostorijama samo kada su u pitanju neki neplanirani događaji kao što je neki međusobni sukob, zatim povređivanje, samopovređivanje, štrajk ili najava štrajka, odnosno štrajk glađu", objašnjava Rakočević.

Navodi da Maraš nije imao to pravo, te da je nezakonito obavio posjetu Krstovću i boravio sa njim zatvoren u njegovoj pritvorskoj prostoriji.

"Ovaj postupak mora sa sobom kao posledicu imati krivičnu odgovornost. Odlaskom na godišnji odmor načelnika Istražnog zatvora, Maraš već sjutra dan izdaje usmeno naređenje rukovodiocu službe obezbjeđenja istražnog zatvora da se obavi premještaj pritvorenog lica koje nosi nadimak „Dugi“, u sobu u kojoj se nalazi pritvoreno lice Miloš Medenica. Do dana naše posjete SDT 28.jula, u sobi u kojoj se nalazi pritvorenik Medenica pronađeno je i oduzeto pet mobilnih telefona, a nakon toga do današnjeg dana još tri, napomena, prema informacijama koje posjedujemo".

Rakočević smatra da je simptomatično da nakon što se oduzmu telefoni u pomenutoj pritvorskoj sobi, "veoma brzo nakon toga pomoćnik direktora u prostorijama načelnika Istražnog zatvora zove na razgovor pritvoreno lice sa nadimkom Dugi".

"Razgovoru po difoltu ne prisustvuje niko osim njih dvojice. Svaki put nakon ovih razgovora u poznatoj pritvorskoj sobi pomenutih lica, obavezno se nanovo pronađe i oduzme novi mobilni telefon. Javnost je bila zgrožena kada je isplivala informacija da je ranije pronađen jedan telefon u pomenutoj pritvorskoj jedinici, međutim stvarnost je da nije jedan već do današnjeg dana osam. Ističemo, prema nezvaničnim informacijama koje su u našem posjedu, a one su najčešće istinite. Još jednom pozivamo odgovorne nivoe da što hitnije reaguju, skinu svaku odgovornost sa sebe po bilo kom pitanju, jer i dalje vjerujemo da su bili neinformisani, neznaveni i obmanuti od strane predstavnika određenih lica čija je osnovna vrsta djelatnosti u suprotnostima sa zakonima Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Sindikata koje potpisuje Rakočević.

Bonus video: