UIKS: Saopštenje Rakočevića politički pamflet, neprijavljivanje krivičnog djela kažnjivo

"I ovaj put ste paušalno 'metodom rekla, kazala', iznijeli niz činjenica koje će, sigurni smo, biti dovoljne da opredijele, tužioca u svom daljem radu", piše u saopštenju

12888 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Iz Službe za odnose sa javnošću Uprave za izvršenje krivičnih sankcija podsjetili su predsjednika Sindikata uprave i pravosuđa Nenada Rakočevića da je neprijavljivanje krivičnog djela kažnjivo, a poručili su mu i da je njegovo saopštenje "politički pamflet".

Oni su reagovali nakon što je Rakočević saopštio da je sadašnji pomoćnik direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) Goran Maraš dan nakon što je pritvoren Budimir Krstović mimo svih propisa, pravila i ovlašćenja ušao u dio Istražnog zatvora i ćeliju Krstovića u kojoj je boravio određeno vrijeme, te da je pretresom ćelije Krstovića dan kasnije pronađen skupocjeni telefon.

Maraš je, kako se navodi u saopštenju koje potpisuje Rakočević, tada bio načelnik Kazneno-popravnog doma.

"Gospodine Rakočeviću, predsjedniče Sindikata Uprave i pravosuđa, očekivali smo da Vaše saopštenje za javnost o stanju u UIKS-a i navodnim krivičnim djelima jednog od pomoćnika direktora ove Uprave, bude konačno konkretnije. I ovaj put ste paušalno 'metodom rekla, kazala', iznijeli niz činjenica koje će, sigurni smo, biti dovoljne da opredijele, tužioca u svom daljem radu. Krivičnu prijavu specijalnom tužiocu, ili kako ste rekli, dokazi, informacije i usmjerenja, predali ste 28.07.2022. godine, radi izviđaja i procesuiranja 'neskriveno i neuputno kompromitovanog' lica. Pošto ste radili u UIKS-a, a i sada Vas čeka staro radno mjesto nakon prestanka funkcije u Sindikatu, kao predsjednik Sindikata i neko ko se bavi pravima zaposlenih u ovoj Upravi, podsjećamo Vas da ste bili dužni da svoja saznanja o krivičnim djelima i učiniocu, koja pouzdano datiraju od davno, saopštiti državnim organima i prije jula mjesecu", piše u reagovanju.

Ističu da, radi građana, naglašavaju da je članom 254 Zakona o krivičnom postupku propisana obaveza prijavljivanja krivičnog djela, a članom 386 Krivičnog zakonika CG, propisana krivična sankcija u slučaju neprijavljivanja istog.

"Eto i mi da apelujemo na tužioca da sagleda ovaj aspekt Vašeg javljanja, koji mi bez ikakve sumnje tumačimo kao politički pamflet napisan da ostvari određeni, samo Vama znan politički cilj, uz posebno otežavajući okolnost, zloupotrebe pozicije predsjednika sindikata. Nama je jasno, da kod Vas nema iskrene želje da se iz ove Uprava a i iz našeg društva iskorijene negativni pojedinci i negativne pojave. Vama treba medijski prostor koji, moramo priznati veoma uspješno koristite, ne vodeći računa o šteti koju pravite, svima onima koji časno i naporno rade u ovoj ustanovi. Vaše prijetnje da ćete nastavi sa obljavljivanjem daljih kompromitujućih dokaza i materijala, shvatamo kao vrhunac cinizma i arogancije, na šta Vi imate prava, a što je očigledno dio Vašeg karaktera. Za razliku od Vas mi podržavamo institucionalno, na činjenicama i objektivno utvrđenim okolnostima djelovanje nadležnih institucija, gdje usmjeravamo sve naše napore. Kao takvi otvoreni smo za sve državne organe koji su nadležni za praćanje rada i kontrolu UIKS-a, kao i za organe koji su zaduženi za otkrivanje i procesuiranje učinioca krivičnih djela, koja se gone po službenoj dužnosti", piše u njihovom reagovanju.

Bonus video: