SDT će saslušati Abazovića i osobe koje je optužio?

Specijalno državno tužilaštvo razmotriće da u izviđaju i istrazi saslušaju i premijera, ali i svaku drugu osobu za koju je vjerovatno da ima saznanja važna za postupke u toku, kazao je tužilac Vukas Radonjić

47644 pregleda 27 komentar(a)
Radonjić, Foto: Luka Zeković
Radonjić, Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo razmotriće da u izviđaju i istrazi saslušaju premijera Dritana Abazovića, nakon njegovih današnjih izjava kojima je teško optužio potpredsjednika Vlade Raška Konjevića i poslanika Predraga Boškovića da rade na destabilizaciji države, a pod patronatom privatne kompanije Bemax.

Predsjednik Vlade, između ostalog, rekao je da operativni podaci govore da je većina zaplijenjenih cigareta vlasništvo Bemaksa ili ljudi povezanih s njima, te da oni finansiraju "prljavu kampanju protiv njega", jer se upustio u borbu protiv kriminala, koja pogađa i njih.

"U Specijalnom državnom tužilaštvu je formirano više krivičnih predmeta zbog postojanja osnova ili osnovane sumnje da je na organizovan način učinjeno krivično djelo krijumčarenje, čiji su predmet cigarete iz Luke Bar", saopštio je državni tužilac i portparol u Specijalnom državnom tužilaštvu Vukas Radonjić.

Nakon današnjih izjava premijera u parlamentu, kazao je Radonjić, specijalni tužioci i državni tužioci upućeni na rad u Specijalno državno tužilaštvo koji postupaju u tim predmetima će razmotriti da u izviđaju i istrazi saslušaju i premijera, ali i svaku drugu osobu za koju je vjerovatno da ima saznanja važna za postupke u toku.

"Specijalno tužilšstvo postupa u okviru svoje stvarne nadležnosti određene Zakonom o Specijalnom državnom tužilaštvu, tako da određeni događaji o kojima je premijer iznosio svoja saznanja po zakonu ne mogu biti predmet njegovog interesovanja, već nadležnost drugih državnih tužilaštava, koja su, za neke pomenute događaje, već i formirali krivične predmete, a što je poznato i javnosti", kazao je Radonjić.

Konjević pozdravio reakciju SDT-a

Konjević je kazao je da će se, ako premijer Dritan Abazović u iskazu Specijalnom državnom tužilaštvu ne ponudi dokaze o njegovom učešću u destabilizaciji države ili bilo kojoj drugoj nezakonitoj radnji, samo "još jednom potvrditi da je običan patološki lažov".

"Pozdravljam reakciju SDT. To sam tražio još 11.7.2022. A ako premijer u iskazu SDT ne ponudi dokaze o mom učešću u destabilizaciji države ili bilo kojoj drugoj nezakonitoj radnji, samo će se još jednom potvrditi da je običan patološki lažov", napisao je Konjević na Tviteru.

Bonus video: