Upozoravaju na prijetnje, ali neki ne slušaju

- Iz ANB tvrde da svaku štićenu ličnost obavještavaju ako se nađe u neposrednoj blizini onih koji mogu predstavljati prijetnju

- Na društvenim mrežama se pojavile fotografije premijera s osobama s kriminalnim dosijeom, on kaže da će uvažiti sve preporuke koje dobije

28467 pregleda 1 komentar(a)
Abazović sa građanima prilikom jedne od posjeta, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović sa građanima prilikom jedne od posjeta, Foto: Vlada Crne Gore

Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost tvrde da svaku štićenu ličnost obavještavaju ako se nađe u nesporednoj blizini onih koji mogu predstavljati prijetnju po njih u bilo kom smislu, ali da je na onima koje čuvaju da li će poslušati njihove savjete.

To su “Vijestima” saopštili iz tajne službe, odgovarajući na pitanja da li kontraobavještajno štite predsjednika Vlade, da li je i ko zadužen da ga upozori da su u njegovoj blizini bezbjednosno interesantne osobe.

Ta pitanja poslatu su nakon što su se na društvenim mrežama pojavile Abazovićeve fotografije sa osobama koje su navodno s one strane zakona, ali i snimak njegovog, kako piše u tom video materijalu, susreta sa finansijerima ISIL-a.

”Agencija za nacionalnu bezbjednost po prirodi posla, i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima radi kontraobavještajnu zaštitu predsjednika države, predsjednika Skupštine, predsjednika vlade kao i svih ostalih štićenih ličnosti. Prilikom zvaničnih posjeta za navedene štićene ličnosti, radi se procjena eventualne ugroženosti i od strane ANB-a se upozorava na potencijalne rizike. Međutim, ovlašćeni policijski službenici, koji su zaduženi za njihovo neposredno obezbjeđenje, dužni su da blagovremeno upozore štićenu ličnost ukoliko se ona nalazi u neposrednoj blizini lica za koja znaju da mogu predstavljati prijetnju po štićenu ličnost u bilo kom smislu”, objašnjeno je iz tajne službe kojom rukovodi Savo Kentera.

Sjedište Agencije za nacionalnu bezbjednost u Podgorici
Sjedište Agencije za nacionalnu bezbjednost u Podgoricifoto: Boris Pejović

ANB o tome, kako kažu, obavještava Upravu policije - Sektor policije posebne namjene:

”Međutim, na samoj štićenoj ličnosti je da li će se pridržavati pravila kao i poštovati preporuke koje im Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprava policije prosljeđuju. Da li se štićena ličnost eventualno ogluši o upozorenja, pitanje je za ovlašćene policijske službenike koji se bave neposrednom fizičkom zaštitom, kao i pitanje kako štićena ličnost reaguje na eventualna upozorenja”, kazali su iz tajne policije.

Iz Uprave policije, kojom rukovodi Zoran Brđanin i čiji službenici pružaju zaštitu štićenim ličnostima, za odgovore su uputili na ANB.

”Upućujemo Vas na član 6 stav 2 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost koji glasi: Agencija vrši kontraobavještajnu zaštitu Skupštine Crne Gore, Vlade Crne Gore, Predsjednika Crne Gore, drugih državnih organa, ministarstava i organa uprave, koja obuhvata aktivnosti od značaja za bezbjednost određenih lica i radnih mjesta u ovim organima, kao i objekata, opreme i prostora koje oni koriste”.

”NE LEGITIMIŠEM LJUDE”

Premijer Dritan Abazović kazao je za “Vijesti” da se više puta dnevno fotografiše sa građanima koji od njega to traže i da pri tom ne identifikuje nikog od njih, niti to planira da radi.

Poručio je, međutim, da će uvažiti preporuke službenika obezbjeđenja ako ih dobije i da se neće oglušiti o njihova upozorenja.

”Vrlo često sam na terenu i što me raduje, imam brojne razgovore sa građanima. Nerijetko se dešava, faktički više puta tokom dana, da neko poželi da napravi fotografiju sa mnom. Uvijek vrlo rado pristanem na to, i nikada nisam razmišljao o tome da treba da legitimišem ljude, da vidim kako se zovu i prezivaju. To, naprosto, nije dio mog posla”, rekao je predsjednik Vlade.

Ponovivši da se neće oglušavati na eventaulna upozorenja policajaca koji ga čuvaju, poručio je da političari moraju biti što pristupačniji građanima i da moraju razgovarati sa njima.

”Kada google glasses budu omogućavale identifikaciju lica, sa podacima o kome se radi, možda će nam svima biti lakše. I političarima i svima koji imaju susrete sa građanima. Do tada, mislim da od ovoga ne treba praviti nikakvu dramu. Vjerujem da ćemo i ja i ostali nastaviti da se ponašamo krajnje profesionalno u odnosu sa građanima i da ćemo im biti na usluzi”, kazao je.

Obavještajci slabo javljaju?

Dugogodišnji pripadnik službi bezbjednosti kazao je za “Vijesti” da su evidentni propusti kada je riječ o kontraobavještajnoj zaštiti predsjednika Vlade.

”Ne mislim da je to slučaj samo sa njim, već i sa ostalim štićenim ličnostima. Stariji operativci, koji su taj dio posla radili prije 30. avgusta 2020. godine znali su precizno gdje štićene ličnosti mogu boraviti, koga treba da sklone, kome da onemoguće pristup. Ranije se nije dešavalo da, čak ni na velikim skupovima, štićenim ličnostima priđu oni koji bi ih mogli ugroziti na bilo koji način. Sada se to dešava, pa je moguće da postoji zastoj u komunikaciji”, kazao je taj pripadnik bezbjednosnog sektora.

Dodao je da se ni sada ne dešava, ili makar javnost nije upoznata sa tim, da prilaze predsjedniku države Milu Đukanoviću.

”Sve štićene ličnosti moraju imati isti tretman. Nedopustivo je da nekoga policija i tajna služba štite bolje, a nekoga slabije. Moguće da nije ni to u pitanju, već da, jednostavno, Đukanović dobija i uvažava upozorenja, a ostali ne. Moguće je, ipak, da Abazovića ni ne upozoravaju”, kazao je isti sagovornik.

Bonus video: