Advokatica Zeković: Abazović zloupotrebljava javni prostor i bizarno crta metu Lazoviću

"Bezbjednosna procjena i ozbiljna ugroženost Zorana Lazovića, koja mu prijeti od strane kriminanih struktura, procijenjena od strane Vlade Crne Gore u kojoj je još uvijek aktuelni premijer bio potrpedsjednik i koordinator bezbjednosnih službi, a koji status imenovani danas uživa", kazala je Maja Zeković, pravna zastupnica bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića

27365 pregleda 15 komentar(a)
Zoran Lazović, Foto: Boris Pejović
Zoran Lazović, Foto: Boris Pejović

Premijer Dritan Abazović zloupotrebljava javni prostor i u "panici" izglasavanja nepovjerenja, ne zazire da čak pominje i "prolivanje krvi na crnogorskim ulicama", crtajući bizarno mete osobama, konkretno Zoranu Lazoviću, čija je bezbjednosna situacija i po zvaničnim podacima i te kako ugrožena, budući da moj vlastodavac zvaničnom odlukom ima status "štićene ličnosti".

To je za Vijesti kazala advokatica Maja Zeković, pravna zastupnica bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, upitana da prokomentariše navode premijera koji je njenog vlastodavca teško optužio.

"Što se tiče današnjih optužbi izrečenih od strane premijera na račun Zorana Lazovića, ukazuje se kao najbitnije da je opet riječ o veoma ozbiljnim izjavama i insinuacijama, iznijetim na krajnje neozbiljan način. Naime, po ko zna koji put se nažalost suočavamo sa pojavoma, da premijer iznosi optužbe, unaprijed označava počinioce najtežih krivičnih djela, bez da ponudi ijedan jedini, makar i operativni dokaz. Međutim, ono što posebno skreće pažnju, jeste činjenica da ukoliko je premijer imao pouzdana saznanja vezano za događaj oko zapljene cigareta u maju, kao i eventualnu povezanost Zorana Lazovica sa tim događajem ili ma kakvom kriminalnom aktivnošću ovog lica, svakako je njegova obaveza bila da o tome bez odlaganja obavijesti nadležnog tužioca", kazala je ona.

Advokatica podsjeća da je neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca krivično djelo propisano odredbom čl 386 Krivičnog zakonika.

"Dakle, puna tri mjeseca premijer ne saopštava informacije koje je u obavezi da bez odlaganja saopšti nadležnim organima, već čeka dan kada je određeno izglasavanje nepovjerenja njegovoj vladi, što samo po sebi u dovoljnoj mjeri govori o ozbiljnosti kao i pobudama takvih navoda. Isto tako, insinuacije vezano za firmu 'Bemax' i navodnu povezanost Zorana Lazovica sa ovom firmom, ostale su takođe na nivou kuloarskih nagađanja, kao smišljeni subjektivni navodi premijera, iznijeti opet bez ijednog dokaza, pri čemu je i za ovakvu optužbu, budući da državnog službenika pokušava dovesti u vezu sa privatnom građevinskom firmom, postojala obaveza premijera da blagovremeno obavijesti nadležne organe o takvim saznanjima i da svakako ponudi dokaze za svoje tvrdnje. Ovako, opet smo u prilici da svjedočimo zlouptrebi javnog prostora, širenju panike i manipulaciji na najvišem nivou i od strane nosioca najodgovornije funkcije u izvršnoj vlasti. Međutim, ono što ovdje s razlogom ipak najviše zabrinjava, jeste da premijer u 'panici' izglasavanja nepovjerenja, ne zazire da čak pominje i 'prolivanje krvi na crnogorskim ulicama', crtajući bizarno mete osabama, konkretno Zoranu Lazovicu, čija je bezbjednosna situacija i po zvaničnim podacima itekako ugrožena, budući da moj vlastodavac zvaničnom odlukom ima status 'štićene ličnosti'. Pritom, važno je naglasiti da je bezbjednosna procjena i ozbiljna ugroženost Zorana Lazovića, koja mu prijeti od strane kriminanih struktura, procijenjena od strane Vlade Crne Gore u kojoj je još uvijek aktuelni premijer bio potrpedsjednik i koordinator bezbjednosnih službi, a koji status imenovani danas uživa", kazala je Zeković.

Ona dodaje da je, polazeći od toga da Zoran Lazović i danas ima status štićene ličnosti, jasno da s jedne strane imamo materijalnu činjenicu koja počiva na procijeni nadležnih organa aktuelne Vlade, upravo zbog ugroženosti od kriminanih struktura, dok s druge strane imamo "nesuvisle i kontradiktorne pokušaje premijera da dovede u vezu sa kriminalnim miljeom lice, kojem prijeti tolika opasnost, da mu je zvanično obezbijeđen i produžen status štićene ličnosti".

Bonus video: