Božovići ostaju iza rešetaka

Sud odbio žalbe branilaca optuženih za stvaranje kriminalne organizacije, iznudu u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja

36048 pregleda 3 komentar(a)
Igor Božović nakon hapšenja, Foto: Luka Zekovic
Igor Božović nakon hapšenja, Foto: Luka Zekovic

Igor i Vladimir Božović ostaće iza rešetaka, nakon što su kao neosnovane odbijene žalbe njihovih branilaca pisane na rješenje podgoričkog Višeg suda o određivanju pritvora.

Oni su optuženi za stvaranje kriminalne organizacije, odnosno iznudu u pokušaju, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija...

”Ispitujući prvostepeno rješenje... ovaj sud je našao da pobijano rješenje nije zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka... niti povredama postupka na koje se ukazuje žalbama branilaca okrivljenih, jer je prvostepeni sud u pobijanom rješenju, a vezano za pritvorski osnov iz čl.175 st.1 tač.1 ZKP po kojem je produžio pritvor okrivljenima, dao jasne i detaljne razloge o odlučnim činjenicama, koji nijesu protivrječni, koje prihvata ovaj sud “, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Sudije u dokumentu citiraju spise Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) iz istrage, u kojima se konstatuje da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Vladimir Božović, između ostalih, postao pripadnik kriminalne organizacije koju su osnovali njegov otac Igor i Slobodan Kašćelan maja 2010. godine.

Kriminalna grupa kavčani, kojoj ti optuženi pripadaju, kako tvrde istražitelji, pokušala je da reketira Kotoranina Krsta Bujkovića.

U spisima se navodi da su mu 2016. godine poruke slali optuženi Davor Prelević, Vladimir Božović, Aleksandar Đurišić i Siniša Vlahović.

”Slušaj smradu iskompleksirani, sve znam, da si vozio ubicu Bugarina (Darka prim. aut) i pomagao u ubistvu Vlahovića (Srđana) i za pokazivanje snajpera u gepeku, kao i Bosance što zavodiš u firmu da rade, to jest ubice i isplaćuješ sve pod komandom onog Igora Dedovića i Jovana Vukotića”, piše u jednoj od poruka što citiraju sudije.

Bujković je ranije, na saslušanju u SDT-u, ispričao da su mu u julu 2016. godine, kada se vozio prema Kotora, četiri muškarca prepriječila put “audijem A8”, a potom mu prijetili ubistvom.

Prema spisima Apelacionog suda, poruke je počeo da dobija nekoliko dana nakon toga.

”Zna li ti otac za tvoja nedjela kukavička ili ćeš da ga upoznam, gnjido mala, usrana. B. će ti biti mali, ako ne uradiš sledeće - ostavi 50.000,00 eura na Trojicu, na izvor u 17h, sjutra. U suprotnom te čeka pakao, a tek ćeš da vidiš! Kao i porodicu i brata, koji će slučajno da sleti sa puta. Budi tačan, smradu mali! Posle ovog ćeš biti miran ako ispoštuješ!”, piše u jednoj od poruka poslatog tog dana.

Narednom porukom Bujkoviću prijete da je to samo jedan dio onoga što znaju, a da će drugi čuti u policiji ako im ne donese novac.

”Ako ne ispoštuješ vidjećeš kako je u paklu sa V., kojeg ste ubili vi, smradu mali. Koliko si isplatio od D. i čije ubistvo još spremate, mi smo tvoje pripremili ako ne ispoštuješ... Naći će te u D. kao G., kojeg si vozio i pomagao u ubistvu Bu. smeće”.

Bujkoviću je nakon te poruke stigla i još jedna, u kojoj mu poručuju da ga čekaju da donese novac:

”Tek onda smo završili smeće, nećemo te dirat”.

Sudije konstatuju da su tom porukom optuženi od oštećenog Bujkovića zahtijevali da im preda 50.000 eura, u zamjenu za bezbjednost, ali je on odlučio da slučaj prijavi policiji. Nakon dva dana, zbog straha za svoju i bezbjednost porodice, napustio je državu.

Srđan Vlahović, čije ubistvo se pominje u prijetećim porukama, brat je jednog od optuženih članova kavačkog kriminalnog klana - Siniše Vlahovića.

Taj Podgoričanin ubijen je 9. aprila 2016. godine u kotorskom naselju Dobrota.

Policija i tužilaštvo nijesu nikada saopštili ko je odgovoran za likvidaciju tog tridesetogodišnjaka.

Iako nije imao kriminalni dosije, prema tvrdnjama operativaca Uprave policije bio je povezan sa kavačkim klanom.

Darko Bugarin, kojeg kavčani takođe pominju u prijetećim porukama, ubijen je u junu 2013. godine, u kotorskom naselju Škaljari.

Pokojni Bugarin svojevremeno je bio policajac Odjeljenja bezbjednosti Kotor, a nakon službovanja u policiji, bio je jedan od tjelohranitelja Dragana Dudića Frica, likvidiranog krajem maja 2010. godine u Kotoru.

Eksploziv kao kazna

U odluci suda piše da su Đurišić, Prelević, Božović i Vlahović, kao članovi kavačkog kriminalnog klana, u cilju odmazde zbog nepostupanja Bujkovića po njihovim uputstvima i prijetnjama i posebno zbog prijavljivanja događaja policiji, 5. jula 2016. godine podmetnuli i aktivirali eksploziv ispod dva automobila u vlasništvu sada pokojnog strica tog Kotoranina.

U ekspoloziji su tada uništena dva skupocjena automobila - "audi A8" i "hamer" koji su bili u vlasništvu kompanije Bujkovića - "Yu Briv".

Četvoricu navodnih članova kavačkog kriminalnog klana SDT tereti i da su tada neovlašćeno nabavili improvizovanu eksplozivnu napravu, sastavljenu od vojnog eksploziva TNT, odgovarajuće električne detonatorske kapisle i mehanizima za aktiviranje na daljinu:

"Pa su dana 5.7.2016. godine tako sačinjenu improvizovanu eksplozivnu napravu postavili ispod vozila marke 'A.' i vozila marke "H"... vlasništvo pokojnog B.R. (R.) – strica B.K., a koja vozila su se nalazila na parking prostoru između kuća B.K. i njegovog pokojnog strica, a sve u namjeri da eksplozijom izazovu opasnost za život i tijelo ljudi i imovine... a potom uz pomoć elektronskog sredstva na daljinu aktivirali eksplozivnu napravu, usljed čega su potpuno uništena označena vozila, dok su eksplozijom izazvali konkretnu opasnost za imovinu - stambene objekte porodice B., kao i život i tijelo članova porodice B. koji su se nalazili u kući u trenutku eksplozije", piše u spisima Apelacionog suda.

Bonus video: