Apsolutni vođa nakon ubistva Dedovića

Vukotić je u bjekstvu, nadležni za njim prije godinu raspisali potjernicu

81375 pregleda 18 komentar(a)
Jovan Vukotić, Foto: Savo Prelević
Jovan Vukotić, Foto: Savo Prelević

Kotoranin Jovan Vukotić u tajnim policijskim spisima označen je kao apsolutni vođa škaljarskog kriminalnog klana.

Sagovornik Vijesti iz bezbjednosnog sektora tvrdi da je to konstatovano u Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2021) usvojenoj u martu.

Međuresorski tim koji je radio na prikupljanju podataka o kriminalu koji je prijetnja po bezbjednost Crne Gore, zabilježio je da Vukotić apsolutno vođstvo nad tom organizovanom kriminalnom grupom preuzeo nakon ubistva njegovog kuma Igora Dedovića u Atini 19. januara 2020.

”Nakon ubistva Igora Dedovića, primat apsolutnog vođe preuzeo je Jovan Vukotić i on je isključivi donosilac odluka”, piše u SOCTA, tvrdi sagovornik Vijesti.

Vukotić je u bjekstvu, a crnogorski pravosudni organi za njim su prije godinu raspisali potjernicu. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) optužuje ga da je u novembru i decembru 2020. godine formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Navodno, te likvidacije “naručio” je preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

Istražitelji podsjećaju da počeci škaljarskog klana sežu u 2008. godinu, te da su do kraja 2014. godine kao jedinstvena krimi-ekipa djelovali braća Vukotić, ubijeni Dedović i ekipa koja je poslednjih osam godina prepoznata kao organizovana kriminalna grupa “Kavači”, koja je od tada suprotstavljena škaljarcima.

Tu grupu karakterišu porodične i prijateljske veze, zajedničko geografsko porijeklo i zajedničko kriminalno iskustvo.

”Imaju velika finansijska sredstva koja im pomažu da regrutuju nove članove”, ocijenjeno je u dokumentu.

Operativci su evidentirali da škaljarci blisko sarađuju sa pet organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore i regiona, odnosno, sa klanovima čije su vođe Luka Bojović, Filip Korać, Saša Boreta, Jovo Đurović i Milan Vujović.

U spisima je evidentirano više od 200 članova klana, a na tom spisku našlo se i na desetine žena - mahom supruge, kćerke, majke, sestre, djevojke, kume, prijateljice, rođake...muških članova organizovane kriminalne grupe “Škaljari”.

Isti izvor objašnjava da su, kao članovi klana označeni i članovi familija onih koji su izgubili život u ratu škaljarskog i kavačkog kriminalnog klana.

Evidentirano je da je njihov glavni biznis šverc kokaina, a precizno je skicirana hijerarhijska podjela unutar klana, njihova finansijska moć, koruptivna mreža, kriminalni poslovi.

Članovi i saradnici organizovane kriminalne grupe “Škaljari” prema tvrdnjama operativaca kokain švercuju na teritoriji Belgije, Švedske, Holandije, Španije i Italije.

”U sukobu su sa članovima organizovanih kriminalnih grupa ‘Kavač’, grupom Darka Šarića, bezbjednosno interesantnim licem Ivanom Delićem i porodicama Šaranović i Radonjić. Zbog obračuna u ranijem periodu, predstavljaju veliki rizik za bezbjednost”, objašnjava sagovornik Vijesti.

Konstatuje se da građani blagonaklono gledaju na njihov ugostiteljski biznis i da ne zaobilaze lokale kriminalaca, ali da ne gledaju blagonaklono na njihov posao sa drogom, niti na ostale kriminalne aktivnosti.

SEDAM PODGRUPA

Podgrupe tog klana evidentirane su u Podgorici, Zeti, na Cetinju, u Beranama, Herceg Novom i Nikšiću.

Navodno, dio škaljarskog klana koji djeluje na sjeveru predvodi Đoko (Saša) Dukić. Taj Andrijevčanin ranjen je 9. januara 2017. godine, nakon što je iz spuškog zatvora izašao na slobodne dane. Istražitelji su presreli komunikaciju pripadnika kavačkog klana i navodno utvrdili da je Du­kić ozna­čen kao ne­pri­ja­telj Igora Božovića, ko­ji slo­vi za jed­nog od članova te kri­mi­nal­ne gru­pe “i da se to mora riješiti”.

Na listi za odstrjel našao se i prošle godine, a osim njega i Vukotića, na crnom spisku kavčana bili su i sada ubijeni Milić Minja Šaković, Filip Korać, Marko Ljubiša Kan, Marko Martinović, Stefan Mićić...

Prema tajnim spisima crnogorskih operativaca i tužilaca, podgoričkom grupom škaljaraca donedavno je upravljao Milić Minja Šaković. Šaković je ubijen 17. juna oko 23.30 časova ispod zidina budvanskog Starog grada. Policija je rasvijetlila to ubistvo, ali kriju imena osumnjičenih koji su, navodno, u prvim danima istrage pobjegli iz Crne Gore.

Istražitelji tvrde da je Igor Krstović na čelu škaljarske podgrupe skoncentrisane u Zeti. Krstović je teško ranjen krajem januara 2020. godine. Za pokušaj ubistva tog Podgoričanina sudi se njegovim sugrađanima Vidoju Stanišiću i Dragiši Bulatoviću, koje terete da su uklanjali tragove zločina. Specijalno državno tužilaštvo utvrdilo je da oni nijesu imali lični motiv da ubiju Krstovića, a to ih je, piše u spisima, navelo na zaključak da se našao na spisku za likvidaciju kriminalne organizacije osnovane radi vršenja ubistava, a čiji je organizator za sada nepoznat.

Operativni bezbjednosnog sektora koji su informacijama i dokazima “gradili” taj dokument, utvrdili su da su na čelu cetinjskog ogranka škaljarskog klana Miloš Đuričković i Vladan Radoman, a na čelu novske grupe Zoran Mrvaljević zvani Mrva. Vladan Radoman navodno je najvažnija karika škaljaraca u švercu kokaina na teritoriji Holandije. Zbog učešća u švercu više od dvije tone kokaina iz Južne Amerike, sredinom prošle godine u Apelacionom sudu u Ređo Kalabriji osuđen je na 17 godina i devet mjeseci zatvora.

On je brat Gorana Radomana, prve žrtve mafijaškog rata koji od kraja 2014. godine bijesni između pripadnika do tada jedinstvenog kotorskog kriminalnog klana. Goran Radoman likvidiran je u Beogradu 20. februara 2015. godine, dan nakon što je u Podgorici, usred bijela dana dignut u vazduh blindirani “audi A-8” Podgoričanina Milana Vujotića. Par mjeseci prije ubistva Radomana iz njegovog stana u Valensiji nestalo je 200 kilograma kokaina, što je i označilo početak kokainskog rata.

Miloš Đuričković u pritvoru je duže od dvije godine, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) optužuje ga za stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

I njegov brat, Radoman Đuričković, ubijen je u mafijaškom ratu početkom oktobra 2016. godine.

Navodnog šefa novskog ogranka škaljaraca Zorana Mrvaljevića SDT optužuje da je sa još četiri osobe švercovao drogu i pripremao ubistvo sugrađanina Nemanje Zurovca, bliskog kavačkom kriminalnom klanu...

U SOCTA je, navodno, evidentirano da nikšićkim ogrankom škaljarskog klana upravlja Ranko Radulović, godinama poznat organima reda, a da je Miloš Nilević na čelu njihove grupe koja djeluje u Srbiji.

Radulovića SDT optužuje da je sa bratom vođe škaljaraca - Igorem Vukotićem i šefom skadarskog klana Erogenom Brajovićem, planirao više likvidacija, među kojima i bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog sina. Navodno, na njihovom spisku bilo je i nekoliko bivših visokih funkcionera Uprave policije, ali i saradnika organizovane kriminalne grupe “Kavači”.

Osim toga, tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine pri Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Radulovića za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolnih mjesta tokom 1992. godine.

Miloš Nilević zvani Runjo porijeklom je iz Nikšića, ali godinama živi u Srbiji. Sa još devet osoba hapšen je 1. juna 2017. godine, u akciji srpske policije u novobeogradskom restoranu “Durmitor”. U sudskom postupku oslobođen je optužbi za nedozvoljeno držanje oružja. U maju 2020. godine u lokalu “Le petit bistro” na Vračaru izbjegao je likvidaciju. Tri mjeseca kasnije uhapšen je na Jahorini. Tamošnja policija tada je lisice na ruke stavila još petorici škaljaraca, a saopšteno je da je pretresom njihovih soba pronađen pištolj sa muncijom i više mobilnih telefona.

Zatvor i sjever države baze klanova

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija glavni je regrutni centar škaljarskog i ostalih kriminalnih klanova, a na njihovoj meti su i djeca i mladi sa sjevera Crne Gore, koji potiču iz siromašnijih porodica.

”Podgorica, kao grad u kom živi najveći dio stanovnika Crne Gore, takođe je njihov veliki regrutni centar. U glavnom gradu na njihovoj meti takođe su oni koji potiču iz siromašnih porodica, ali i ljudi koji mogu biti povezani sa pravosudnim organima”, kazao je sagovornik Vijesti.

Istražitelji konstatuju da dio članstva škaljarci regrutuju i na teritoriji Srbije, gdje im je, navodno, glavna karika Miloš Nilović.

Pojašnjava i da se članovi te krimi-ekipe u legalnim poslovima štite ugovorima i planovima koji za njih izrađuju stručne osobe, u koje imaju povjerenja.

Bonus video: