predao inicijativu Novoviću

Piperović: Premijer svake zemlje ima obavezu da iza onoga što je kazao plasira istinu, ili makar dokazive tvrdnje

"Ako premijer jedne zemlje kaže da se ulicama glavnog grada kreću 22 naoružana lica, a da se ne radi o ljudima koji po osnovu obavljanja službene dužnosti onda je to zlokobna tvrdnja, koja je iziskivala reakciju Uprave policije onoga trenutka kada je premijer saznao za to", napisao je Piperović

14958 pregleda 38 komentar(a)
Piperović, Foto: Savo Prelević
Piperović, Foto: Savo Prelević

Advokat Zoran Piperović predao je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću prijedlog sa inicijativom da se ispita sve što je premijer Dritan Abazović izjavio na sjednici Skupštine Crne Gore 19. avgusta, a što se tiče šverca cigareta i odnosi se na pravno lice "Bemax", na Ranka Ubovića i Zorana Lazovića - "za koga je doduše rekao da je samo konektovan".

Piperović, pravni zastupnik kompanije "Bemax", Ubovića i Lazovića, to je kazao za Vijesti, ističući da je uradio ono što je juče najavio.

U tom prijedlogu advokat je istakao i da je premijer, pominjući ime Ranka Ubovića kazao…"A njega čuvaju inače, 22 naoružana lica…”, dodajući da to nije tačno.

"Ako premijer jedne zemlje kaže da se ulicama glavnog grada kreću 22 naoružana lica, a da se ne radi o ljudima koji po osnovu obavljanja službene dužnosti (pripadnici policije, pripadnici vojne policije, ljudi koji čuvaju štićene ličnosti) onda je to zlokobna tvrdnja, koja je iziskivala reakciju Uprave policije onoga trenutka kada je premijer saznao za to", napisao je Piperović.

Obrazložio je da to ističe jer je upravo ta rečenica "ilustracija, kako se htjela u jednom vrućem političkom trenutku, oko jedne kompanije i pojedinaca, izgraditi negativna fama zarad političke sinekure".

"Treba li istaći da to nije tačno. Raspitao sam se kod mog vlastodavca, gospodina Ranka Ubovića , na okolnosti tih navoda, i dobio informaciju da ima lično obezbeđenje, koje čine četiri nenaoružane osobe. Čovjek na to ima pravo. Njegova je stvar, i stvar njegove percepcije da li su mu ta lica nužna za pratnju ili ne. Ta lica ne moraju nužno da čuvaju ničiji život,gospodin Ubović ne mora da bude fizički ugrožen, i njegova je privatna stvar da li želi da ima vozača i osobe koje mogu da opskrbe njegove potrebe kada se nalazi na poslu, u društvu, u okviru porodice, na ulici", napisao je Piperović.

Ocjenjuje da je, dakle, trebalo otvoriti priču tom rečenicom, da bi se an block, stvorila fama da se radi o misterioznim ljudima koje mimo zakona čuva naoružana garda:

"Dok neometano, kako je rečeno, dominantno provode šverc cigareta u Crnoj Gori. Da bi Vam što plastičnije objasnio kako je sve vješto retorički upakovano, analiziraću Vam jednu upadicu, verbalnu, koju je uvezao Premijer, i to onako an passan. On kaže …”I Zoran Lazović, koji je konektovan na 'Bemax'. Ovako usputna rečenica može da ima više skrivenih aluzija. Prva, konektovan je, znači i on se bavi švercom. Ili, konektovan je za poslove koji su sa one strane zakona, a pušta se mašti na volju građaninu i posmatraču, da zaključi o kojim se to poslovima radi. U ovom kontekstu, svakako ne znače ništa časno", napisao je on.

Piperović ističe da se upravo iz toga vidi loša namjera premijera i da bi to bila njegova privatna stvar, pravo na privatni stav - da o nekome i nečemu ima svoju impresiju, ali je Abazović to izgovorio na plenumu Skupštine Crne Gore:

"U kontekstu borbe protiv šverca cigareta. I to ima drugu konotaciju. I to ima drugu težinu".

Piperović je kazao da svaki političar ima pravo, da sa građanima podijeli svoja saznanja, operativne podatke koje mu prosleđuju obavještajne zajednice, ima pravo na slobodu izražavanja.

"Ali samo jedno: premijer svake zemlje ima obavezu da iza onoga što je kazao plasira istinu. Ili makar dokazive tvrdnje."

Istakao je da je sve drugo vrlo opasno, "jer sa najvišeg mjesta dolaze tvrdnje o bavljenju kriminalom nekih firmi i pojedinaca, koji dobijaju pravo da reaguju, da se odbrane, tražeći da se tvrdnje dokažu".

"Uostalom, zar premijer Abazović nije u prisustvu predstavnika “Bemax-a”, figurativno rečeno, prekinuo vrpcu, na otvaranju auto puta Smokovac – Kolašin? E, sad zamislite kakva se poruka šalje međunarodnoj zajednici. Otvaraš najveći projekat u Crnoj Gori u svojstvu premijera, a prisutan je među najvećim zvanicama i predstavnik Bemaxa kao jedan od ključnih izvođača radova. Da li je tada premijer znao da je među visokim zvanicama i lice čija je firma najveći švercer cigareta u Crnoj Gori", pitao je Piperović.