Nelegalni biznis za provjerenu ekipu

Klan braće Leona i Viktora Drešaja zatvorena je kriminalna grupa koja ne regrutuje ni vrbuje nove članove, piše u dokumentu SOCTA

91025 pregleda 45 komentar(a)
Leon Drešaj na suđenju Damiru Mandiću 2005. godine, Foto: Boris Pejović
Leon Drešaj na suđenju Damiru Mandiću 2005. godine, Foto: Boris Pejović

Klan pod vođstvom braće Leona (50) i Viktora Drešaja (54), zatvorena je kriminalna grupa koja ne regrutuje ni vrbuje nove članove.

To, između ostalog, piše u tajnim podacima bezbjednosnog sektora.

Prema informacijama iz tih krugova, organizovana kriminalna grupa “Drešaj” u tom kontekstu funkcioniše po potpuno suprotnim principima u odnosu na ostalih devet crnogorskih klanova, koji gotovo svakodnevno “primaju” članove.

Istražitelji su utvrdili da braća Drešaj kriminalne poslove povjeravaju samo onima koji su godinama sticali njihovo povjerenje.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, to piše u posljednjoj Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2021), usvojenoj u martu.

U tajnom dijelu tog dokumenta napisana je šema tog klana, a evidentirano je i u kojim sve nezakonitim poslovima imaju udjela.

”Dominantna kriminalna aktivnost organizovane kriminalne grupe braće Drešaj je šverc marihuane i cigareta, a u posljednje vrijeme i krijumčarenje kokaina. Struktura te OKG karakteristična je. Članovi su povezani čvrstim porodičnim vezama, dugogodišnjim zajedničkim prijateljstvima, a povezuju ih i zajednička kriminalna iskustva i finansijski interes. Evidentirano je više kontakata braće Drešaj sa bezbjednosno interesantnim licima, njihovi kontakti sa pripadnicima drugih klanova, ali ne i saradnja u kriminalnim poslovima”, piše u SOCTA-i, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Cigarete iz Botuna

Isti sagovornik ističe da u dijelu u kom je grafički prikazana struktura klana “Drešaj” postoje fotografije i lični podaci za sve osobe što za njih navodno odrađuju nezakonite poslove, pa i one koji, kako se sumnja, u legalne tokove stavljaju novac stečen kriminalom.

Objašnjene su uloge svih članova klana u švercu cigareta, marihuane i kokaina, a u dokumentu, u dijelu u kom je opisan način djelovanja te kriminalne grupe, pomenuta je i zapljena cigareta u Botunu.

U magacinu u Botunu pripadnici Uprave policije i Uprave prihoda i carina u julu 2021. godine pronašli su i oduzeli veliku količinu rezanog duvana i nekoliko stotina paketa cigareta spremniih za plasman na crno tržište.

Policija je tada pretresala kuće Tuzanina Roberta Duševića, koji je navodno u rodbinskoj vezi sa braćom Drešaj. Ime Duševića takođe se našlo u tajnim spisima crnogorskih bezbjednosnih službi.

Marihuana iz Albanije

Istražitelji su došli do podataka da taj klan iz Tuzi ima čvrste veze s kriminalcima s područja Albanije, te da s njima i sarađuju u krijumčarenju marihuane.

”Marihuana se dominantno krijumčari preko teritorije Crne Gore u zemlje regiona i Zapadne Evrope, a manji dio ostaje u granicama naše države. Uprkos trendu uspostavljanja plantaža marihuane i u našoj državi, sa čim se Uprava policije uspješno bori, za crnogorske kriminalne strukture glavni izvor snabdijevanja tom drogom i dalje je Albanija”, objašnjava sagovornik “Vijesti”.

Opisane uloge članova klana u švercu cigareta, marihuane i kokaina (ilustracija)
Opisane uloge članova klana u švercu cigareta, marihuane i kokaina (ilustracija)foto: Shutterstock

On objašnjava da je međuresorski tim koji je radio na izradi dokumenta SOCTA 2021. dobio podatke onih koji su nadzirući članove klana “Drešaj” evidentirali i njihove poslove s ilegalnim kockanjem.

Izvor “Vijesti” tvrdi da je konstatovano i da se ta grupa ne miješa u sukob dva najozloglašenija crnogorska klana - “škaljarskim” i “kavačkim”, ali i da su značajno manje, u odnosu na te grupe, skloni primjeni zastrašivanja.

Žene i u klanu "Drešaj"

Osim onih koji su u toj krimi-ekipi godinama, a koji su sa Leonom i Viktorom Drešajem i u porodičnim vezama, članovima klana istražitelji su označili i nekoliko djevojaka i žena, dominantno iz Podgorice.

Među njima je, tvrdi sagovornik iz bezbjednosnog sektora, i Sofija Bulatović, čija fotografija i podaci su se takođe našli u SOCTA-i.

Ta Podgoričanka u žižu javnosti dospjela je krajem 2018. godine, nakon što je u Roterdamu uhapšen Leon Drešaj, s kojim je ona tada bila u društvu.

Bulatović je nedugo prije toga završila pripravnički staž u crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), tačnije u njihovom Direktoratu za vanredne situacije.

Osim nje, u klanu “Drešaj” je još nekoliko ženskih osoba koje su u rodbinskim i/ili prijateljskim vezama sa dvojicom Tuzana.

”Njihova uloga u kriminalnim aktivnostima nije nezanemarljiva, ali dominantno se odnosi na odvraćanje pažnje organima reda ili prenošenje poruka između članova organizovane kriminalne grupe”, tvrdi sagovornik “Vijesti” iz bezbjednosnog sektora.

Ko su braća Drešaj

Braća Drešaj godinama su u tajnim knjigama crnogorske policije evidentirani kao bezbjednosno interesantne osobe, a veoma dugo o njima se moglo čitati i u novinskim stupcima rezervisanim za crnu hroniku.

Policija je njihove kuće i poslovne prostore pretresla više puta, a početkom juna 2018. godine iz te bezbjednosne institucije zvanično je saopšteno da su kod Viktora Drešaja pronašli i oduzeli 176.740 eura i 1.000 dolara, dva pištolja i tri puške, 326 metaka u ilegalnom posjedu, aparat za brojanje novca, bankarsku dokumentaciju i disk za snimanje podataka.

Tada su pretresene kuće još pet pripadnika klana iz Tuzi.

Ime Viktora Drešaja na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) godinu prije toga pomenuo je Isat Boljević, tadašnji predsjednik Borda direktora Novog duvanskog kombinata koji je saslušan zbog cigareta zaplijenjenih u iznajmljenom magacinu na Karabuškom polju.

Boljević je tada tužiocima rekao da mu je Drešaj pomogao da iznajmi prostor od firme Golden Gate, jer mu je u kompaniji bio potreban prostor za skladištenje sirovine.

”Vijesti” su tada, pozivajući se na nezvanične izvore iz istrage, objavile da su u istrazi navodnog šverca cigareta, policija i tužilaštvo pokušavali da utvrde da li je duvan od kojeg su proizvođene cigarete krijumčaren iz Albanije.

Navodno, tada se sumnjalo da je nekoliko Tuzana preko jezera krijumčarilo velike količine duvana, koje su navodno završavale u NDKP.

Njegov brat Leon Drešaj hapšen je početkom marta zbog nasilničkog ponašanja na fudbalskom meču Dečić - Budućnost, kada je nakon prekida, sukoba navijača i opšteg meteža na terenu, preskočio zaštitnu ogradu, uletio na teren, a potom i odgurnuo golmana podgoričkog tima.

On je početkom ovog vijeka često privođen u brojnim velikim policijskim istragama - nakon ubistva vlasnika i urednika “Dana” Duška Jovanovića u maju 2004. godine, ali i tokom istrage bombaških napada na hotel “Splendid” u Bečićima.

Hapšen je 2006. godine kada je policija pretresom porodične kuće kod njega i brata Viktora, pronašla 20 kilograma marihuane, manju količinu heroina, novac...

Tokom 2018. godine nekoliko puta je privođen, a krajem godine i u Roterdamu kada je od njega tamošnja policija oduzela 20.000 eura i telefon.

U ljeto 2019. godine je za njim bila raspisana nacionalna potraga zbog ranjavanja Frana Nikolića ispred poslastičarnice “Fantazija” u junu te godine, a poslije tri mjeseca sam se predao i otišao u spuški pritvor.

Naredne godine sklopio je sporazum o priznanju krivice, prihvatio jednogodišnju kaznu za ranjavanje Nikolića i pristao da uplati 10.000 eura u humanitarne svrhe.

Ni njegovo slavlje, nakon izlaska i Spuža, nije proteklo mirno, policija je 12. juna 2020. godine prekinula zabavu Drešaja i prijatelja, a potom oduzela pištolj, telefone, automobile.

Mete korupcije - policajci i carinici

U Crnoj Gori krijumčarenjem duvanskih proizvoda bave se organizovane kriminalne grupe koje su uključene i u druge kriminalne aktivnosti - krijumčarenje narkotika, piše u SOCTA-i.

U tom dokumentu pojašnjeno je da se tim nelegalnim poslom bave i grupacije blisko povezanih lica, ali i pojedinci.

"U cilju sprovođenja i prikrivanja ovih kriminalnih aktivnosti, koriste se i koruptivna krivična djela, a mete korupcije su pripadnici Uprave policije i Uprave carina, i to službenici koji su pozicionirani na srednjem i nižem nivou. Značajnoj ekspanziji krijumčarenja cigareta doprinose velike razlike u cijeni duvanskih proizvoda u zemljama regiona, kao i u odnosu na zemlje Evropske unije", piše u javnom dijelu Procjene.

Bonus video: