Verica Maraš u betonjerci, danas će na sud

Specijalni tužilac Vukas Radonjić odredio zadržavanje do 72 sata uhapšenoj dugogodišnjoj direktorici “Plantaža”

18644 pregleda 37 komentar(a)
Vericu Maraš dovode na saslušanje, Foto: Luka Zekovic
Vericu Maraš dovode na saslušanje, Foto: Luka Zekovic

Sudija za istragu Višeg suda danas će odlučiti o predlogu specijalnog tužioca Vukasa Radonjića da u pritvor pošalje uhapšenu bivšu dirketoricu “Plantaža” Vericu Maraš.

Maraševa je juče saslušana u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) gdje je dovedena nešto prije devet sati.

Sa jednom pauzom, napravljenom oko 13.30 časova, pred tužiocem je pričala gotovo šest sati.

Prema saznanjima “Vijesti”, ona je odgovarala na pitanja specijalnog tužioca, iznjela je odbranu i negirala je izvršenje krivičnog djela koje joj se stavlja na teret.

Nakon saslušanja, Radonjić je novinarima okupljenim ispred zgrade tužilaštva rekao da je donio rješenje o zadržavanju Maraševe do 72 sata.

Njen branilac, advokat Dejan Radinović, nije želio da komentariše taj predmet.

”Nemam komentar”, kazao je on, ne želeći da odgovori ni da li je saslušanje završeno.

Maraševa je uhapšena prije dva dana, a SDT je sumnjiči da je učestvovala u malverzacijama kojima je državna kompanija oštećena za više od pet miliona eura.

Lisice na ruke stavljene su joj u nastavku akcije u kojoj su 11. jula uhapšeni bivši predsjednik i članovi Odbora direktora te kompanije - Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Đorđije Rajković, Sead Šahman, Duško Perović i Anica Hajduković koje sumnjiče za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Tužilac Radonjić istakao je da je protiv nje donijeta naredba o proširenju istrage zbog sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

”Sjutra će biti ročište za odlučivanje o predlogu za određivanje pritvora”, kazao je Radonjić.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da je Maraševa saslušana u predmetu formiranom zbog zaključenja štetnog vansudskog poravnanja između “Plantaža” i firme “OMP Engineering”.

”A vezano za zajedničku proizvodnju briketa i osnivanje zajedničke fabrike briketa.To je samo proširenje istrage koja već traje u vezi sa tim slučajem, protiv već okrivljenih pojedinih članova Odbora direktora”, kazao je.

Rekao je da se istraga ne vodi samo prema onima koji su za sada okrivljeni, već da uvijek može doći do proširenja ako za to bude osnova i osnovane sumnje.

Istraga u predmetu “briketi” pokrenuta je nakon što je novi menadžment “Plantaža” podnio krivičnu prijavu protiv Vukotića, Maraševe, Mihailovića i nekadašnjeg direktora sektora pravnih i opštih poslova Miroslava Vukovića, tvrdeći da su iskorišćavanjem službenog položaja, odnosno zloupotrebom položaja u privrednom poslovanju, pribavili drugome protivpravnu imovinsku korist, a nanijeli štetu kompaniji - djelujući organizovano kao članovi kriminalne grupe.

Tvrde da je Vukotić formirao kriminalnu grupu koja je planirala način na koji će pristupiti izvršenju krivičnog djela i da su to učinili zaključenjem ugovora o poravnanju i ugovora o prenosu udjela.

Bonus video: