Dilerima najčešće skraćivali kaznu

Za prvih šest mjeseci u 2022. godini, u podgoričkom Višem sudu formirano je 98 predmeta povodom zahtjeva za uslovni otpust

21111 pregleda 9 komentar(a)
Detalj iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Detalj iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Za prvih šest mjeseci u 2022. godini, u podgoričkom Višem sudu formirano je 98 predmeta povodom zahtjeva za uslovni otpust, od čega je 30 usvojeno.

To je Vijestima saopštila samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

”U periodu od 1. 1. 2022. godine do 1. 7. 2022. godine formirano je 98 predmeta povodom zahtjeva za uslovni otpust. Od tih 98 predmeta riješeno je 66 predmeta, od čega je 36 odbijeno ili odbačeno, a 30 usvojeno”, rečeno je Vijestima iz Višeg suda u Podgorici.

Pojašnjavaju da su krivična djela na koja se odnose usvojeni uslovni otpusti, iz nadležnosti Višeg suda kao prvostepenog, rukovodeći se zakonskim odredbama o ispunjenju uslova prilikom odlučivanja, a ne posebnom vrstom djela.

”U ukupnom broju, ovaj sud ima najviše formiranih predmeta iz oblasti droga, pa samim tim najviše je i odobrenih zahtjeva iz te oblasti”, navodi u odgovorima Raković.

Vijesti su nedavno objavile i podatke koji se tiču uslovnog otpusta u nadležnosti bjelopoljskog Višeg suda - ta institucija od početka godine dobila je 40 molbi, a u 17 slučajeva odgovorili su pozitivno.

Povezani članci

07. Jul 2022.

Darežljivi i prema seksualnim napasnicima

”Obavještavamo Vas da je u periodu od 1. 1. 2022. godine do 23. 6. 2022. godine ovom sudu predato ukupno 40 zahtjeva za uslovni otpust. U 17 (sedamnaest) slučajeva molba za uslovni otpust je odbijena, 6 (šest) predmeta je nezavršeno, a u 17 (sedamnaest) predmeta molba za uslovni otpust je usvojena”, odgovorio je ranije “Vijestima” predsjednik tog suda, sudija Milan Smolović.

Objasnio je da su uslove da im kazna bude skraćena ispunila četvorica osuđenih zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, jedan osuđeni zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, ali i jedan osuđen za ubistvo u pokušaju.

Pod istim uslovima uslovni otpust odobren je jednom osuđenom zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti, dvojici osuđenih zbog teške krađe, po jednom osuđenom zbog lake i teške tjelesne povrede, ali skraćenje kazne dobile su i dvije osobe osuđene zbog krivičnog djela nedavanje izdržavanja.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Zatvor Spuž
foto: Boris Pejović

”U svim slučajevima u kojima je uslovni otpust usvojen utvđeno je da su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uslovno otpuštanje osuđenih lica sa izdržavanja kazne zatvora”, objasnio je sudija Smolović.

Prema Krivičnom zakoniku (KZ), sud može uslovno otpustiti s izdržavanja kazne zatvora ili kazne dugotrajnog zatvora osuđenog koji je izdržao dvije trećine, a izuzetno polovinu kazne zatvora, odnosno kazne dugotrajnog zatvora, ako se u toku izdržavanja kazne tako popravio da se može s osnovom očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito do isteka vremena za koje je izrečena kazna neće učiniti novo krivično djelo.

”Pri ocjeni da li će se osuđeni uslovno otpustiti, uzeće se u obzir da li se osuđeni dobro vladao i izvršavao radne obaveze prema njegovoj radnoj sposobnosti, a naročito da li je disciplinski kažnjavan za vrijeme izdržavanja kazne zatvora ili kazne dugotrajnog zatvora, da li je nadoknadio štetu koju je prouzrokovao krivičnim djelom i vratio imovinsku korist stečenu izvršenjem krivičnog djela, kao i da li je postignuta svrha kažnjavanja”, piše u Krivičnom zakoniku.

KZ propisuje da se u odluci o uslovnom otpustu može odrediti da je osuđeni dužan da ispuni obavezu utvrđenu zakonom i da će se, ukoliko uslovni otpust ne bude opozvan, smatrati da je osuđeni izdržao kaznu.

Opozivanje uslovnog otpusta

Sud će opozvati uslovni otpust ako osuđeni, dok je na uslovnom otpustu, učini jedno ili više krivičnih djela za koja je izrečena kazna zatvora preko jedne godine ili ako osuđeni ne izvrši neku obavezu koja mu je naložena na osnovu zakona.

To piše u Krivičnom zakoniku.

”Sud može opozvati uslovni otpust, ako uslovno otpušteni učini jedno ili više krivičnih djela za koja je izrečena kazna zatvora do jedne godine. Pri ocjeni da li će opozvati uslovni otpust, sud će naročito uzeti u obzir srodnost učinjenih krivičnih djela, pobude iz kojih su učinjena i druge okolnosti koje ukazuju na opravdanost opozivanja uslovnog otpusta”, navodi se u KZ-u.

24

mjeseca od dana kad je uslovni otpust istekao, sud može opozvati uslovni otpust, piše u članu 37 Krivičnog zakonika Crne Gore...

Bonus video: