Princ Nikola predlaže međunarodnu konferenciju o rukovođenju u slučaju tragedija sličnih onoj koja se desila na Cetinju

Bilo bi štetno za stanovnike Cetinja, ali i uopšteno za sve stanovnike Crne Gore da drže u sebi tu traumu koja može predstavljati veliki teret u porodičnim ali i društvenim vezama, a pogotovo za djecu koja odjednom shvataju da i ona mogu postati "mete"

23448 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Princ Nikola Petrović Njegoš predložio je da u Crnoj Gori bude organizovana međunarodna konferencija o rukovođenju u slučaju tragedija sličnih onoj koja se desila na Cetinju, kako na planu prevencije tako i na planu pružanja podrške svjedocima i žrtvama.

Obraćanje princa Nikole prenosimo u cjelosti:

Nakon užasne drame koja je traumatizovala grad Cetinje i Crnu Goru sredinom mjeseca avgusta, više je nego neophodno pružiti pomoć svim građanima grada, a pogotovo djeci kako bi prevazišli traumu koja može ostaviti trajne i duboke posledice.

Psihološki faktori, ali i uopšteno mentalni poremećaji su najčešće prikrivani u crnogorskom društvu. Sramota, lična i društvena stigmatizacija sprečavaju društvenu i terapeutsku identifikaciju mentalnih poremećaja, a samim tim i prevenciju izvršenja djela.

Bilo bi štetno za stanovnike Cetinja, ali i uopšteno za sve stanovnike Crne Gore da drže u sebi tu traumu koja može predstavljati veliki teret u porodičnim ali i društvenim vezama, a pogotovo za djecu koja odjednom shvataju da i ona mogu postati "mete".

Povezani članci

13. Avgust 2022.

Zločin kakav Crna Gora ne pamti

Mnoge zemlje su se suočavale sa ovakvom vrstom nerazumnih zločina, neke od njih su osnovale timove za psihološku podršku i stekle su iskustvo u posttraumatskom vođenju kriznih situacija.

Možemo navesti samo primjer Francuske nakon atentata u Bataklanu ili primjer SAD-a nakon brojnih zločina u školskom okruženju.

Stoga predlažem da u Crnoj Gori bude organizovana međunarodna konferencija o rukovođenju u slučaju ovakvih tragedija kako na planu prevencije tako i na planu pružanja podrške svjedocima i žrtvama.

Pogotovo se to odnosi na djecu za koju cijeli narod brine, svjesno ili nesvjesno.

U tom smislu, čini mi se veoma bitnim da pomenem slučaj troje djece ubice koja se takođe moraju ubrajati među žrtve i kojima se mora pomoći kako bi se oslobodili tereta koji im je ostavio otac.

Moglo bi se dogoditi i da njihov povratak na Cetinje bratski prihvaćen od strane druge djece i svih sugrađana sa Cetinja i na taj način bude neka vrsta katarze koja bi omogućila da se okrene novi list.

Ova konferencija bi trebalo da posluži kao upozorenje za javnost i institucije u Crnoj Gori o neophodnosti da se mentalno i psihičko zdravlje prihvati kao sastavni dio zdravlja, a ne kao genetska mana.

Bonus video: