Dan državnosti se pretvorio u ozbiljan sukob: Unutrašnja još gleda snimke iz Nikšića

Za desetak dana se očekuje i da MUP uradi izvještaj o postupanju službenika policije 13. jula u Nikšiću

32571 pregleda 8 komentar(a)
Incidenti u Nikšiću, Foto: Reuters/Stevo Vasiljević
Incidenti u Nikšiću, Foto: Reuters/Stevo Vasiljević
Ažurirano: 09.09.2022. 21:45h

Odjeljenje unutrašnje kontrole rada Uprave policije još nije okončala izvještaj u predmetu o postupanju službenika policije i upotrebi sredstava prinude u seriji incidenata koji su se dogodili tokom proslave Dana državnosti 13. jula u centru Nikšića.

Odjeljenje unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova trebalo bi da za desetak dana okonča rad na predmetu kada će se u potpunosti znati da li su službenici UP prekoračili policijska ovlašćenja zaustavljajući seriju incidenata u kojima je povrijeđeno deset građana i sedam policajaca.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su "Vijestima" saopštili da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije MUP, u okviru zakonskih ovlašćenja, pokrenulo postupak unutrašnje kontrole zakonitosti postupanja policajaca 13. jula 2022.godine u Nikšiću i da je isti u toku.

"Ukoliko se u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole utvrde činjenice i dokazi o nezakonitom postupanju policijskih službenika u naznačenom predmetu, biće preduzete zakonske mjere u cilju pokretanja postupaka za utvrđivanje odgovornosti", kazali su "Vijestima" iz MUP.

Tokom rada na predmetu, koji su samoinicijativno formirali, Odjeljenje unutrašnje kontrole je od direktora Uprave policije Zorana Brđanina tražilo i da im dostavi izvještaj Komisije UP, koja je zaključila da je “policija 13. jula u Nikšiću postupila u skladu sa Zakonom, upotrijebila najmanja i najblaža sredstava prinude kako bi se spriječilo napad na policijske službenike i narušavanje javnog reda i mira”...

Dan državnosti u Nikšiću pretvorio se u ozbiljan sukob građana i policije, a gradski Trg koji je policija obezbijedila zaštitnom ogradom bio je prekriven dimom od suzavca, a viđen je nacionalistički dekor, orile se neprimjerene pjesme, govor mržnje...

Na gradskom Trgu slobode održao se prijavljeni skup Foruma slobodnih građana “Luča”... Drugo, neprijavljeno okupljanje, krenulo je sa Trga Šaka Petrovića, a u toj auto-koloni bili su i članovi pravoslavnog bratstva “Zavjetnici Tvrdoša”.

Oko 50 članova iz te grupe potom su pješke Manastirskom ulicom, uz pokliče Srbiji, Rusiji i Kosovu, došli u blizinu Trga slobode gdje se, nakon završenog skupa, nalazio manji broj građana, učesnika završene proslave Dana crnogorske državnosti. Došlo je do prepirke, a zatim su krenule da lete flaše...

Policija je ranije napravila dva kordona sa zaštitnim ogradama između dvije grupe i spriječila direktan kontakt, ali su se tog dana mogle čuti i optužbe da su se policajci, navodno, namjerno sklonili u Manastirskoj ulici i propustili grupu.

Zatim je uslijedio sukob građana i policije...

”Vijesti” su ranije objavile da se u zaključcima Komisije UP konstatuje da su policajci odbili napad na njih i spriječili kontakt dvije suprostavljene grupacije: “Što je bio i zadatak policije, koji je uspješno i realizovan”.

”Suština je da je do napada na policijske službenike i narušavanja javnog reda i mira došlo od strane kasnije okupljenih lica na Trgu Slobode, upravo jer nisu mogli da se fizički sukobe sa drugom grupom lica u Ulici manastirskoj pa su svoje nezadovoljstvo i napade usmjerili ka policiji”, rekao je on.

Dodaje da u Manastirskoj ulici nije izvršeno propuštanje grupe lica, već da su se nakon auto - vožnje, razilazili ulicama, pa i prošli tom ulicom, pokušavajući da to učine i na silu, uprkos izdatim upozorenjima i naređenjima policijskih starješina - da se zaustave i vrate nazad.

”Procjena je bila da ti policijski službenici, kojima je na toj lokaciji zadatak bio saobraćajno obezbjeđenje, ne upotrebljavaju sredstava prinude prema njima, jer se iza, prema planu, nalaze još dva bezbjednosna prstena i dva policijska kordona sa zaštitnim ogradama”, kazao je izvor “Vijesti”, citirajući djelove zaključaka Komisije.

On je takođe rekao da ni u jednom trenutku nije prekidan lanac komandovanja u Upravi policije.

”Niko van Uprave policije nije, niti je mogao biti uključen u realizaciju Plana obezbjeđenja... Policijski službenici postupali su isključivo po naređenjima rukovodilaca obezbjeđenja i odgovornih starješina... Dakle, angažovanje policijskih službenika bilo je u skladu sa Zakonom, poštujući sistem rukovođenja i komandovanja i načela na kojima počiva rda Uprave policije.”

Istragom šta se dogodilo 13. jula u Nikšiću bavi se i Osnovno državno tužilaštv u tom gradu koje je formiralo predmet.

Bonus video: