Nezavisni sindikat policije: Čovjek koji je pijan autom udario policajca osuđen uslovno, tužilac se nije žalio

"Svakom kome padne na pamet da se napije, sjedne u auto i teško povrijedi policajca na dužnosti, bilo kog drugog čovjeka ili čak neko dijete sve će biti oprošteno ako na sudu kaže da je imao dobar razlog da se napije, da mu je žao i da čvrsto obećava da se to više neće ponoviti", poručili su iz Nezavisnog sindikata policije

25305 pregleda 54 komentar(a)
osnovni sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
osnovni sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Nezavisni sindikat policije saopštio je danas da je Osnovni sud u Podgorici na uslovnu kaznu osudio čovjeka koji je pijan autom udario policajca na dužnosti.

"Kada je kralj Nikola upitao jednog starog Ulcinjanina šta je najvažnije za jednu državu mudri starac mu je odgovorio: "Prav sud i dobar put". Građevinarstvo u našoj državi ide dosta dobro ali nam je sud, na ogromnu žalost svih građana Crne Gore, daleko od pravog. Svjetlosnim godinama reklo bi se. Sezona lova na policajce već odavno traje, a prije nekoliko dana je jednom sudskom presudom, po svemu sudeći, i ozvaničena. Kako drugačije tumačiti presudu Osnovnog suda u Podgorici kojom je na uslovnu kaznu osuđen čovjek koji je u stanju ozbiljne alkoholisanosti (1,18 g/kg) autom udario policajca na dužnosti odbacivši ga 20-ak metara od mjesta udara? Ni teške, po život opasne povrede policajca, ni stanje kome, ni invalidska kolica tokom rehabilitacije i invaliditet kao posledica svega toga nisu bili dovoljni da sud donese poštenu, objektivnu i prije svega ljudsku presudu. Da krivca kazni po zasluzi i zakonu da a oštećenom pruži makar neku satisfakciju. Da društvu pokaže da se bahatost i bezobzirnost ne isplate a da se običan čovjek može osjećati zaštićeno", ističe se u saopštenju Nezavisnog sindikata policije koje potpisuje Igor Rmandić, predsjednik.

Iz Nezavisnog sindikata policije postavljaju pitanje "šta smo to dobili ovom presudom?"

"Svakom kome padne na pamet da se napije, sjedne u auto i teško povrijedi policajca na dužnosti, bilo kog drugog čovjeka ili čak neko dijete sve će biti oprošteno ako na sudu kaže da je imao dobar razlog da se napije, da mu je žao i da čvrsto obećava da se to više neće ponoviti. I sud će mu povjerovati i ako sudija odlično zna da u postupku jedino okrivljeni može da se brani tako što neće govoriti istinu. Kad policija kontrolom saobraćaja utvrdi da je vozač u alkoholisanom stanju sudija za prekršaje mu, u zavisnosti od stepena alkoholisanosti, vrlo često izriče zatvorsku kaznu i svi smo svjedoci te, po nama potpuno ispravne i cjelishodne, kaznene politike. Teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja sa teškim, po život opasnim povredama, na žalost i za duboko razmišljanje svih građana Crne Gore, za Osnovni sud u Podgorici ne zavređuje ni jedan jedini dan kazne zatvora", piše u saopštenju.

Iz Nezavisnog sindikata policije su dodali da "vrhunac ovog tragičnog i, za svakog poštenog i običnog građanina, obeshrabrujućeg sudskog postupka je odluka postupajućeg tužioca da se ne žali na ovu sramnu presudu".

"Svojim indolentnim odnosom tužilac pristaje na ovakvu presudu i na taj način zakucava posljednji esker u kovčeg u kome se sahranjuju sve nade crnogorskog građanina u pravnu državnu i pravičan sud. Nije nam jasno iz kog razloga sudije i tužioci rade ovakve stvari i donose ovakve, skandalozne presude. Ne svi naravno. Čast onima kojih nije malo a koji svoj vrlo odgovoran i zahtjevan posao rade na profesionalan, posvećen i pravedan način. Oni drugi možda prosto ne vole policiju ili njene službenike smatraju potrošnom robom i manje vrijednom vrstom ljudi. Dokaz tome nije samo ova presuda", poručili su iz Nezavisnog sindikata policije.

Oni su dodali da "kada neko samo poprijeko pogleda sudiju ili tužioca, povisi ton ili ga uhvati za ruku odmah se upale svi alarmi i krene vrlo agresivna priča o ugroženosti i nezaštićenosti".

"Kazna za počinioca je uvijek maksimalna a suđenje vrlo hitno i brzo. Kada policajca na dužnosti skoro ubiju ili naprave od njega doživotnog invalida onda se vjeruje u pokajanje počinioca i kazna mu se oprašta. Kao kod Orvela, svi smo ravnopravni samo su neki malo ravnopravniji. Gospodo sudije, gospodo tužioci, vrijeme je da se spustite na zemlju i pogledate realnost u oči. Ništa ni Vi ni Vas život niste vredniji od života jednog policajca, učitelja ili radnika gradske čistoce. Život svakog covjeka je jako važan i svakoga treba poštovati. Razlika je samo u količini umišljenosti sopstvenom veličinom. A Vi svoju veličinu treba da pokažete znanjem, hrabrošću i poštenim, pravednim presudama. Onako kako štitite sebe štitite i običnog, malog čovjeka. Ništa više ne tražimo od Vas. Zar je to zaista toliko teško?", piše u saopštenju

Nezavisni sindikat policije navodi da su ovom društvu potrebni pravda i sigurnost ali isto tako i empatija, zajedništvo i solidarnost.

"Da bi ste to razumjeli, gospodo sudije i tužioci, preporučujemo da pročitate pjesmu njemačkog pastora Martina Nimelera "Prvo su došli". Ko ne shvati poruku tih stihova onda njemu nema pomoći. A ni ovom društvu na zalost, ako se taj nalazi na nekoj visokoj poziciji gdje donosi odluke važne za sve nas. Nezavisni sindikat policije Crne Gore izražava najoštriji protest protiv ove presude Osnovnog suda u Podgorici i poziva sudsku vlast u Crnoj Gori da značajno, u zakonskim okvirima, pooštri kaznenu politiku u postupcima u kojima su policijski sluzbenici oštećena strana. I mi smo nečiji sinovi i kćeri, očevi i majke, braća i sestre. Borimo se za pravdu i tražimo pravdu. Jednakost za sve", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: