Alternativa CG podnijela krivičnu prijavu protiv rukovodstva Tosčelika zbog milionske štete i uništenja imovine

"Sadašnja vrijednost Željezare iz Nikšića je neuporedivo manja od one koju je imala na dan potpisivanja ugovora, a pad njene vrijednosti nema veze sa padom vrijednosti industrijskih objekata i padom vrijednosti zemljišta", navodi se u tužbi Alternative

7873 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Alternativa Crna Gora je podnijela krivičnu prijavu protiv rukovodstva Tosčelika zbog, kako su naveli, milionske štete i uništenja imovine.

“Kao osnovu za pokretanje postupka navodimo uništavanje pogona, njihovo pretapanje u staro gvožđe, uništavanje infrastrukture Željezare, krađu bakarnih kablova i svega vrijednog na teritoriji te fabrike. Time je uništena milionska imovine ove fabrike, mnogo veća nego što je bila vrijednost ugovora koju je ova kriminalna grupa sklopila sa Vladom Crne Gore 12.06.2012. godine”, navodi se u saopštenju.

U prijavi su zatražili da se rukovodstvu Tosčelika, ukoliko su u Crnoj Gori, odredi zadržavanje, da im se oduzmu dokumenta do okončanja istrage i da državni procjenitelj izvrši procjenu štete.

Podsjetili su da su u Investicionom ugovoru jasno definisane obaveze investitora, kao što je da u svakom momentu održava proizvodnju sa najmanje 550 radnika (250 stalno zaposlenih), da investira u proizvodnju i objekte održava u stanju u kojem ih je zatekao.

"U međuvremenu, formalno-pravno sve do ispunjenja ugovorenih obaveza objekti, zemlja i sve na njima pripadalo je državi Crnoj Gori. Pomenuta kriminalna grupa nije investirala u proizvodnju i objekte, dio objekata je pretopljen i uništen, a obaveze oko održanja proizvodnje su ostale neispunjene. Time je državi nanesena milionska šteta. Objekti koji su pretopljeni u staro gvožđe vrijedili su više od ukupne vrijednosti ugovora koji je sklopljen sa ovom kriminalnom grupom. Sadašnja vrijednost Željezare iz Nikšića je neuporedivo manja od one koju je imala na dan potpisivanja ugovora, a pad njene vrijednosti nema veze sa padom vrijednosti industrijskih objekata i padom vrijednosti zemljišta. Time su obaveze ove kriminalne grupe ostale neispunjene. Jasno je da sa jedne strane nije postojala namjera da se ovaj ugovor ispuni”, navodi se u tužbi Alternative.

Bonus video: