Jedan od optuženih zaražen koronom: Odloženo suđenje za prevaru

Prema navodima optužnice, Mošo Paović, Miloš Knežević, Marko Ristić i Enes Fetahović, su uz pomoć falsifikovane dokumentacije pokušali sa bankovnih računa kompanija "Bemaks" i "Agro Mont" da prisvoje 199.291 euro, dok su sa računa preduzeća "Neregelija" uspjeli da skinu 11.869.59 eura

4682 pregleda 2 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Suđenje okrivljenima za krivično djelo prevara odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici jer je jedan od optuženih zaražen koronavirusom.

"Okrivljeni M.P. je u izolaciji, zbog čega nije mogao da bude sproveden iz UIKS (Uprava za izvršenje krivičnih sankcija). Sljedeci pretres zakazan je za 31.10. u 13 časova", izjavila je "Vijestima" samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

Prema navodima optužnice, Mošo Paović, Miloš Knežević, Marko Ristić i Enes Fetahović, su uz pomoć falsifikovane dokumentacije pokušali sa bankovnih računa kompanija "Bemaks" i "Agro Mont" da prisvoje 199.291 euro, dok su sa računa preduzeća "Neregelija" uspjeli da skinu 11.869.59 eura.

Paović se tereti za krivično djelo prevara putem podstrekavanja, Fetahović za produženo krivično djelo prevara, Knežević za prevaru u pokušaju, dok je Ristić optužen za prevaru putem pomaganja.

Prema navodima optužnice, Ristić je 21. decembra prošle 2020. u Budvi, po nalogu Paovića, predao Fetahoviću falsifikovano punomoćje kojim ga izvršni direktor kompanije "Bemaks" ovlašćuje da u svoje ime i za račun ovog preduzeća vrši prenos novčanih sredstava.

"Fetahović je istog dana otišao u budvansku filijalu NLB-a i uz lažne naloge za prenos naložio šalterskoj službenici da sa računa Bemaksa na njegovo ime prebaci 11.333 eura, na račun Telenora 889,90 eura, kompaniji Securiti Monetenegro 945 eura i Crnogorskom telekomu 1.123 eura. Službenik banke ovjerio je pečatom naloge koje mmu je predao Fetahović radi dalje realizacije plaćanja. Fetahović je napustio banku ali do prenosa novca i isplate u ukupnom iznosu od 14.291 eura po navedenim nalozima nije došlo jer je otkriveno da se radi o falsifikovanim dokumentima i nalozima", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je dva dana kasnije u Podgorici, optuženi Ristić predao Fetahoviću falsifikovano punomoćje na njegovo ime i ugovor o djelu sa kompanijom "Neregelija".

"Fetahoviću su tom prilikom uručeni i nalozi za prenos novčanih sterdstava sa računa kompanije Neregelija na račune EPCG (540,56 eura), Crnogorskog telekoma (212,20 eura), Telenora (521,05 eura), Službenog lista (18 eura), Sekjuriti montenegro (12,54 eura). Fetahović je preuzeo i nalog kojim je sa računa Neregelije na njegov račun trebalo da se prenese 9.311 eura. Fetahović je nakoin toga otišao u podgoričku filijalu NLB-a i sa računa Neregelije na svoj račun i navedenih kompanija tansferisao ukupno 11.869,59 eura", navodi se u optužnici.

Okrivljeni Paović je, prema navodima, nakon toga zadao Ristiću da Kneževiću preda falsikovanu dokumentaciju kojom se on Imenuje za izvršnog direktora nikšićke kompanije "Agro Mont".

Kneževiću je predato i pet naloga kojim bi se sa računa Agromonta na njegov bankarski račun transferisalo ukupno 185.000 eura.

"Knežević je po upustvima dobijenim od Paovića pošao u Centralni registar privrednih subjekata i predao lažnu dokumentaciju na osnovu kojih bi se on evidentirao kao izvršni direktor Agro Monta sa svim ovlašćenjima na osnovu kojih bi mogao raspolagati novčanim sredstvima na računima ove kompanije", navodi se u optužnici.

Bonus video: