Privredni sud dobija troje sudija

Sudski savjet juče je izabrao Mariju Adžić, Ninu Jovović i Filipa Vujoševića

13027 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Sudski savjet juče je izabrao sudije Mariju Adžić, Ninu Jovović i Filipa Vujoševića za sudije Privrednog suda Crne Gore, čime bi trebalo da se stvore uslovi za normalizovanje rada suda, čiji je dugogodišnji predsjednik u pritvoru zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Za danas je planirano da novoizabrane sudije Privrednog suda polože zakletvu pred Sudskim savjetom.

Nakon hapšenja predsjednika Blaža Jovanića u maju ove godine, Privredni sud našao se pred kolapsom sa četiri puta manje sudija nego što je to predviđeno Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji, zatrpan brojnim predmetima, stečajevima...

U sudu trenutno rade vršiteljka dužnosti predsjednika Privrednog suda Dijana Raičković i sudije Dragan Vučević, Radmila Perović i Zoran Ašanin, dok je u julu ove godine izabran i sudija Vladimir Bulatović.

Nekoliko sudija je na dužem bolovanju.

”Vanredno stanje” će početi i u Ustavnom sudu, jer danas jedan od sudija Miodarg Iličković stiče uslove za penziju pa ta instanca ostaje bez okvoruma za odlučivanje.

U Skupštini je u toku procedura izbora četvoro sudija, koliko nedostaje US zbog penzionisanja sudija.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić sazvala je za danas sjednicu tog tijela, na kojoj će početi konsultativno saslušanje 19 kandidata prijavljenih na konkurs.

Ustavni odbor konstatovao je juče da svi ispunjavaju zakonske uslove javnog poziva od 1. avgusta, saopšteno je na sjednici tog skupštinskog tijela.

Za US su se prijavili Snežana Armenko, Alija Beganović, Tatjana Bulatović, Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica, Jovan Kojičić, Sanja Malenjak, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić, Branislav Radulović, Enesa Rastoder, Jelena Ružičić, Gorica Fatić i Edis Hadžić.

Bonus video: