Otkriveno otkud morfijum u želucu dilera heroina

Okrivljeni je, prema tom aktu, progutao zamotuljak od plastičnih kesa u kojima se nalazilo 25 manjih ručno pravljenih zamotuljaka, a droga je iz njegovih organa za varenje izvađena od strane ljekara Hitne pomoći u Opštoj bolnici u Beranama 26. maja prošle godine

4344 pregleda 0 komentar(a)
Lutovac juče napušta zgradu suda, Foto: Jadranka Ćetković
Lutovac juče napušta zgradu suda, Foto: Jadranka Ćetković

Vještak hemijske struke Forenzičkog centra u Danilovgradu Nikola Božović kazao je da je u sastavu heroina nađenog kod Beranca Veljka Lutovca otkriven i morfijum.

To je kazao juče u Višem sudu, pred kojim Lutovac odgovara zbog neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga.

Prema optužnici Višeg državnog tužilaštva, Beranac je 20. maja 2021. godine, u mjestu Dapsiće u Beranama, neovlašćeno radi prodaje držao opojnu drogu heroin i morfin.

Okrivljeni je, prema tom aktu, progutao zamotuljak od plastičnih kesa u kojima se nalazilo 25 manjih ručno pravljenih zamotuljaka, a droga je iz njegovih organa za varenje izvađena od strane ljekara Hitne pomoći u Opštoj bolnici u Beranama 26. maja prošle godine.

Govoreći o fizičkom stanju uzorka, vještak Božović je kazao da je “bio u vlažnom stanju i da se veoma osjećao na sadržaj želuca, a da je kiselost sredine uticala na sastav heroina, koji se hidralizuje i pretvara djelimično u morfij”.

”Obrnutim putem, odnosno sušenjem, nije moguće da se opet pretvori u heroin”, kazao je vještak, dodajući da su i heroin i morfin slični po sastavu, da je morfin opijat koji se koristi za ublažavanje bolova, a da je heroin izuzetno opasna i štetna materija, zabranjen za bilo kakvu upotrebu.

Vještak je kazao da je u sastavu vještačene mase heroina nađen ubuprenorfin, na šta prvi put nailazi u praksi dugoj 20 godina.

Kako piše u optužnici, od droge koju je pronašla policija, on je četiri zamotuljka sa neutvrđenom količinom heroina prodao E. i R. Nurkoviću, za iznos od 20 eura.

Dio od te količine, navodi se u tužilačkom aktu, Nurkovići su konzumirali, dok su preostali dio, u zamotuljku u količini 0,182 grama policajci pronašli u lijevom džepu jakne kod E.

”U trenutku kada je naišla policija, okrivljeni je zamotuljak od plastičnih kesa, u kojima se nalazilo 25 manjih ručno pravljenih zamotuljaka, sa 3,649 grama heroina i morfijuma progutao. Droga je iz njegovih organa za varenje, prilikom hirurške intervencije, izvađena od strane ljekara Hitne pomoći u Opštoj bolnici u Beranama, 26. maja”, navodi se u optužnici Višeg državnog tužilaštva koju je potvrdio Viši sud.

Suđenje se nastavlja 6. oktobra.

Bonus video: