Na račun građana i skupa garderoba?

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči bivšu izvršnu direktoricu “Puteva” da je zloupotrebom službenog položaja oštetila gradsko preduzeće za najmanje 30.000 eura. SDT će nastaviti istragu i vještačenje kako bi utvrdili da li je za vrijeme mandata funkcionerke opštinskog Odbora DPS-a počinjeno još zloupotreba

72289 pregleda 128 komentar(a)
Klikovac, Foto: Luka Zeković
Klikovac, Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči bivšu izvršnu direktoricu “Puteva” Podgorica Violetu Klikovac da je sa poslovne kartice, koju je dužila u gradskom preduzeću, između ostalog, kupovala i skupocjenu garderobu u buticima širom Crne Gore, saznaju “Vijesti”.

SDT vjeruje da je ona, kako navodno pokazuje i analitička kartica “Puteva”, zloupotrebom službenog položaja, nenamjenski potrošila najmanje 30.000 eura.

Zbog sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja, Klikovac je uhapšena po nalogu specijalnog državnog tužioca, a nakon današnjeg saslušanja u SDT-u joj je određeno zadržavanje do 72 sata.

Povezani članci

14. Septembar 2022.

Violeti Klikovac zadržavanje do 72 sata

”Po nalogu SDT-a Specijalno policijsko odjeljenje je lišilo slobode V.K. zbog postojanja osnova sumnje da je, kao službeno lice, izvršni direktor privrednog drustva ‘Putevi’, koje obavlja poslove od javnog interesa, učinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, saopštio je “Vijestima” tužilac/portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, nakon hapšenja, po nalogu SDT-a pretresli su i stanove koji su u vlasništvu osumnjičene Violete Klikovac.

Nenamjensko trošenje novca sa kartice “Puteva” bio je osnov za otvaranje krivične istrage, ali će Specijalno državno tužilaštvo tokom rada na tom predmetu utvrditi da li je bivša direktorica počinila i neku drugu zloupotrebu u vrijeme dok je rukovodila gradskom firmom, saopšteno je nezvanično “Vijestima”.

SDT je uporedo sa otvaranjem krivičnog postupka otvorilo i finansijsku istragu kako bi utvrdili porijeklo imovine, koje je u vlasništvu osumnjičene Violete Klikovac.

Istražiteljima će tokom istrage biti zanimljivo da provjere poslovnu dokumentaciju, tenderske ugovore ali i poslove koji su sklapani u vrijeme dok je u v.d. ili punom mandatu rukovodila gradskom firmom “Putevi”.

Funkcionerka podgoričkog DPS-a je u gradskom preduzeću “Puteva” kao vršilac dužnosti postavljena još 2013. godine, a nakon što je u februaru te godine bio uveden stečaj u toj firmi zbog duga od 3.734.547 eura.

Ona je godinama u v.d. stanju rukovodila “Putevima” kada je napravljen i plan reorganizacije, kojim je bilo predviđeno da sva dugovanja gradska firma isplati do kraja 2018. godine.

Tri godine kasnije, 27. jula 2016. godine, članovi Odbora za izbor i imenovanje Skupštine glavnog grada su imenovali inženjerku građevine za izvršnog direktora preduzeća “Putevi”. Sa te funkcije je otišla 24. jula 2019. godine kada je podnijela ostavku.

Za vrijeme stečaja u “Putevima”, donijeta je odluka da Glavni grad u to preduzeće uloži 2,5 miliona eura, tako što će za poreze i doprinose platiti 1.917.000 eura, a 600.000 eura su tokom 2016. godine uložili za nabavku mehanizacije.

“Putevi” Podgorica zaduženi su za izgradnju puteva, ulica, drumova, mostova, tunela, bojenje i obilježavanje oznaka na putevima, postavljanje ograda i saobraćajnih oznaka za Glavni grad...

Osim poslova od javnog interesa, gradsko preduzeće “Putevi” obavljaju i djelatnost proizvodnje betona, gipsa i cementa, a firma iznajmljuje i mašine i opremu prema utvrđenom cjenovniku.

Godinu bila i u Luci Bar

Nakon odlaska iz “Puteva”, Violeta Klikovac je poslovni angažman nastavila u Luci Bar gdje je radila sve do jula 2020. godine.

Uvidom u javni registar tamo je mjesečno zarađivala 1.400 eura, dok je tokom rukovođenja u firmi “Putevi” zarađivala 1.380 eura.

Uporedo je upisala i da ima redovan posao u privatnoj firmi “Fibe live”, gdje mjesečno zarađuje 270 eura.

Prijavila je da je 100 odsto vlasnica dvosobnog stana u Podgorici od 66 kvadrata, ali i brvnare od 80 m2, koji je kupila na kredit 2013. godine.

Na njeno ime je upisana i livada.

“Odličan početak kampanje DPS-a”

Premijer Dritan Abazović komentarišući hapšenje bivše direktorice “Puteva” kazao je da je to “odličan početak kampanje ‘Svi za naš grad’”.

”Juče su pokazali listu, već danas su počeli da se osipaju. Lista kao da – svi za naš Spuž, svi za naš kriminal”. Jedna velika koalicija, lijepa, svi koji žele da odbrane ono što su radili zadnjih 30 godina i treba da ih podrže. Vrlo je jednostavno, ljudi treba da naprave razliku između dobra i zla, nečeg što je progresivno i nečeg što je regresivno. Ako žele regresiju, čestitaćemo, Podgorica će imati gradonačelnika istog kao što je imala. Mislim da to Podgoričani neće. Mislim da ne treba da imaju ekstremistu na čelo grada. Treba nam gradonačelnik koji je evropejac, evropsko lice i potpuno drugi pristup u vođenju. Početak njihove kampanje je vrlo efektan”, istakao je Abazović.

Bonus video: