Čuvar zažmurio na telefone?

Protiv zatvorskog policajca pokrenut disciplinski postupak zbog sumnje da nije reagovao na upozorenje kolege

19281 pregleda 13 komentar(a)
Istražni zatvor u Spužu (arhiva/ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Istražni zatvor u Spužu (arhiva/ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Protiv zatvorskog policajca D.R. pokrenut je disciplinski postupak zbog sumnje da nije reagovao na upozorenje kolege - da pritvorenici u jednoj ćeliji koriste mobilne telefone.

To je “Vijestima” potvrđeno nezvanično iz Uprave za izvršenje krivičnih sanckija (UIKS).

Prema tim informacijama, zaposleni u jednom sektoru u Istražnom zatvoru, a koji nema dodira sa službom obezbjeđenja, primijetio je nedozvoljene uređaje u sobi u kojoj su navodni pripadnici kavačkog kriminalnog klana.

”Taj kolega je potom to saopštio zatvorskom policajcu koji je odbio da reaguje... O tome je obaviještena uprava Istražnog zatvora koja je eskpresno reagovala i pokrenula disciplinski postupak”, rekao je izvor “Vijesti”.

Službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i prethodne sedmice oduzeli su više mobilnih telefona i improvizonane bodeže, tokom pretresa prostorije u kojima borave pritvorenici.

”Tokom pretresa kod pritvorenih lica pronađeno je devet mobilnih telefona, dva portabla, jedan modem za internet, određeni broj šipki i bodeža, punjača i USB kablova, 3 zamotuljka praškaste materije bijele i braon boje, veća količina tableta i improvozovane boce-tegovi napunjene materijom za koju se sumnja da je kuhinska so”, saopšteno je 7. septembra iz UIKS-a.

Oni su naveli da je od 2. do 6 avgusta u Istražnom zatvoru pronađeno pet mobilnih telefona i da su operativna saznanja i informacije ukazivale da pojedini pritvorenici posjeduju i koriste nedozvoljene stvari.

Iz UIKS-a su naveli da je u Istražnom zatvoru smješten “veći broj lica kojima je pritvor određen zbog sumnje da su počinila krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, a pojedina od njih označena su kao vođe ili članovi suprotstavijenih kriminalnih grupa”.

”Zbog navedenog, a u cilju očuvanja bezbjednosti i reda u zatvoru, od strane nadležnih iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstva pravde ocijenjeno je neophodnim da se dana 7. 9. sa početkom u 15.30 časova izvrši opšti pretres pritvorenih lica, njihovih stvari i prostorija u kojima borave”, saopšteno je.

Pretresu službenika UIKS-a, prisustvovao je i, kako se dodaje, određeni broj pripadnika Uprave policije - Sektora policije za posebne namjene.

”Prilikom obavljanja radnje pretresa službenici su postupali krajnje profesionalno i odgovorno, na način na koji se ne ugrožavaju osnovna ljudska prava pritvorenih lica i obezbjeđuje poštovanje njihovog ljudskog dostojanstva. U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i u narednom periodu biće preduzimane kontinuirane mjere i radnje iz nadležnosti ovog organa u cilju očuvanja reda i bezbjednosti svih lica koja se po bilo kom osnovu nalaze u Upravi”, navodi se u saopštenju UIKS-a.

Bonus video: