Vještaci: Nikolić nije uplaćivao novac PzP-u

Lider PzP-a Nebojša Medojević i biznismen iz BiH Momir Nikolić, optuženi su da su tokom 2016. godine na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i moći

13280 pregleda 1 komentar(a)
Medojević danas ispred Višeg suda, Foto: Komnen Radević
Medojević danas ispred Višeg suda, Foto: Komnen Radević

Vještaci tvrde da nisu našli vezu između optuženog biznismena iz BiH Momira Nikolića sa Pokretom za promjene (PzP), ali ni sa ostalim okrivljenima u sudskom procesu za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca...

To su saopštili odgovarajući na pitanje okrivljenog Nebojše Medojevića, u podgoričkom Višem sudu.

Suđenje je nastavljeno čitanjem nalaza i mišljenja vještaka ekonomsko finansijske struke Borke Boričić i Hamida Šabovića, koji su konstatovali i da Nikolić nije uplaćivao novac na račune optuženih i PzP-a.

"Da li ste evidentirali bilo kakvu finansijsku transakciju Nikolića prema PzP-u, meni ili ostalim optuženima i da smo nelegalna sredstva korostili za pranje novca, bilo je jedno u nizu pitanja Medojevića.

"Nismo evidentirali ni jednu takvu transakciju od strane Nikolića, prema PzP-u, ni prema Medojeviću i okrivljenima. Kao ni obrnuto. Nismo našli ni jednu transakciju od bilo kojeg optuženog prema Momiru Nikoliću. Nismo našli da je uplaćivan novac", odgovorio je vještak Šabović.

Nakon ovakvog izjašnjenja vještaka, okrivljeni Medojević je dodao: "Za postojanje krivičnog djela - pranje novca, nedostaje ključni dio. Kako smo mi optuženi da smo prali novac, a nije bilo nikakve transakcije".

Predsjednica specijalnog vijeća, sutkinja Vesna Pean pročitala je zaključak nalaza u kojem se između ostalog navodi da je PzP tokom 2016. godine nabavio 935 tablet računara za iznos od 103.583 eura, da je bilo uplaćeno 34.000 eura u vidu donacija, zatim prilive iz budžeta i lokalnih samouprava.

U nalazu je navedeno da tablet računari nisu pravilno upisani i da se nijesu nalazili kod PzP-a. Dodaje se da nije evidentirana kupovina "audi A6" vozila, kao i da je u roku od tri sata 2. avgusta 2016. godine na račun PzP-a uplaćeno 34.000 eura od 17 fizičkih lica, te da ta novčana sredstva ne potiču sa bankovnih računa...

Medojević je potom pitao vještaka - da li postoje dokazi o kupovini tablet računara.

"Tableti su kupljeni. Carina je plaćena i nije bila fiktivna nabavka. Postoje dokazi o nabavci tih tableta", izjavio je Šabović.

Glavni pretres će se nastaviti 28. septembra.

Lider PzP-a Nebojša Medojević i biznismen iz BiH Momir Nikolić, optuženi su da su tokom 2016. godine na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Pripadnici te organizacije, prema optužnici, postali su direktor PzP-a Dejan Vujisić, tehnički sekretar partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar, bivša v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, Aleksandar Sekulić, član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović.

Greškom upisali ime Jovanovića

Okrivljeni Nikola Jovanović imao je pitanja u vezi nalaza vještaka, u kojem je navedeno da je on 2. avgusta 2016. godine uplatio 2.000 eura kao donaciju za PzP.

"Da li imate dokaz da sam ja uplatio donaciju 02.08.2016. godine. Pokažite mi dokaz, jer to piše u nalazu", pitao je Jovanović.

"Greškom je upisano Vaše ime i treba ga izostaviti iz spiska", odgovorio je vještak Šabović.

Veš mašina pere pare

Na suđenju održanom u februaru 2019. godine u Višem sudu u Podgorici, okrivljeni Momir Nikolić je sudu ispričao da se građevinrastvom bavi više od 35 godina, te da nikada nije dobio ni prekršajnu prijavu.

"Ne priznajem krivicu. Kako to da ja kao najstariji preduzimač sam postao perač para, a ostali su čisti. Vjerujte mi da ne znam šta znači pranje novca. Jedino kada mi u džepu ostane deset eura, pa mi žena opere u veš mašini, eto znam za takvo pranje para", kazao je Nikolić i tada sve nasmijao u sudnici.

Bonus video: