Klikovac potrošila "samo" nekoliko hiljada eura?

"Dakle njoj se stavlja na teret krivično djelo koje je trajalo od 2013. do 2017. godine, dakle ona je, po sumnji tužilaštva, u periodu od četiri godine zloupotrebljavala službeni položaj i tako napravila neki vid štete koji iznosi par prosječnih plata u Crnoj Gori...", kazao je advokat Nikola Martinović

38111 pregleda 103 komentar(a)
Violeta Klikovac juče nakon saslušanja, Foto: Luka Zekovic
Violeta Klikovac juče nakon saslušanja, Foto: Luka Zekovic

Violeta Klikovac, prema sumnjama tužilaštva, oštetila je kompaniju “Putevi” za nekoliko prosječnih plata, odnosno nekoliko hiljada eura.

To je juče saopštio njen pravni zastupnik, advokat Nikola Martinović, nakon što je bivšoj šefici tog preduzeća određeno zadržavanje do 72 sata zbog mogućeg uticaja na svjedoke.

Vijestima je na dan hapšenja nezvanično rečeno da sumnjaju da je sa poslovne kartice te gradske firme nenamjenski potrošila oko 30.000 eura.

Njen branilac, to, međutim, negira:

“Mediji su juče objavili da se tu radi o ogromnim ciframa, ja ne mogu govoriti o detaljima koje je saopštio tužilac jer nas je obavezao na čuvanje službene tajne, ali ono što mogu poručiti javnosti da se radi o sumama koje su praktično beznačajne, da se radi o sumama koje iznose nekoliko prosječnih plata u Crnoj Gori za period od četiri godine. Dakle što se tiče krivičnog djela radi se o apsolutno benignoj stvari i ja ne mislim da tu može biti bilo kakvih senzacionalnih promjena u cijelom postupku”.

U slučaju da se dokaže krivica, količina nenamjenski potrošenog novca bitna je zbog kazne - Krivičnim zakonikom predviđeno je da će se od šest mjeseci do pet godina kazniti službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, prekoračenjem granica službenog ovlašćenja ili nevršenjem službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog...

"Ako je izvršenjem djela iz stava 1 ovog člana pribavljena imovinska korist u iznosu preko tri hiljade eura, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Ako vrijednost pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od trideset hiljada eura, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do dvanaest godina”, piše u KZ-u.

Nalog za njeno hapšenje Klikovac dao je tužilac Jovan Vukotić.

SDT je došao do podataka, tvrdi izvor Vijesti, da je Klikovac poslovnom karticom kupovala i skupocjenu garderobu u buticima širom Crne Gore.

Prema tim informacijama, ona je pred tužiocem navela da je kao rukovodilac imala poslovnu karticu, ali da je iskoristila zakonsko pravo da plaća s njom, te da je kasnije uredno vraćala gotovo sve rate i dug, zbog čega nije “nastupila šteta po firmu”.

”Klikovac je saopštila da se radi o dužničko-povjerilačkom odnosu, te da nema govora o zloupotrebama”, kazao je advokat Nikola Martinović.

Povezani članci

14. Septembar 2022.

Na račun građana i skupa garderoba?

Tužilac Vukotić predmet je označio tajnim, zbog čega Martinović nije mogao da saopšti više preciznijih podataka iz dokumentacije SDT-a.

Pravo ili predizborna kampanja

Advokat Martinović rekao je da može zaključiti da se predmet Violete Klikovac koristi za kampanju predstojećih izbora u Podgorici. Objasnio je da je to konstatovao prevashodno zbog izjava premijera Dritana Abazovića:

”Ovaj postupak za neke političare na crnogorskoj sceni, osobito za Dritana Abazovića, jedan je od mehanizama da dobije što više glasača. Dakle, ne radi se o pravu, ne radi se o činjenicama, sve činjenice o kojima je danas tužilac pitao mi smo potvrdili, jer te činjenice i ne mogu da budu sporne, s obzirom da se radi o pitanjima koja su regulisana u dokumentima koja se nalaze u arhivi”, rekao je Martinović.

Predsjednik Vlade juče je saopštio da hapšenje Klikovac predstavlja “odličan početak kampanje "Svi za naš grad”.

”Juče su pokazali listu, već danas su počeli da se osipaju. Lista kao da je - svi za naš Spuž, svi za naš kriminal”. Jedna velika koalicija, lijepa, svi koji žele da odbrane ono što su radili zadnjih 30 godina i treba da ih podrže. Vrlo je jednostavno, ljudi treba da naprave razliku između dobra i zla, nečeg što je progresivno i nečeg što je regresivno. Ako žele regresiju, čestitaćemo, Podgorica će imati gradonačelnika istog kao što je imala. Mislim da to Podgoričani neće”, kazao je između ostalog Abazović, nakon sjednice Vlade.

Bonus video: