Burno na sjednici Tužilačkog savjeta: Ostavka, crni jadi i pogrešan voz

”Ovo mi je iznenađenje. Na osnovu člana 7 Poslovnika, podnosim ostavku na mjesto zamjenika Tužilačkog savjeta. Iz profesionalnih i ličnih razloga”, kazala je Ivanović

27875 pregleda 12 komentar(a)
Maja Jovanović i Đurđina Ivanović na sjednici Tužilačkog savjeta (arhiva), Foto: Luka Zekovic
Maja Jovanović i Đurđina Ivanović na sjednici Tužilačkog savjeta (arhiva), Foto: Luka Zekovic

Nakon što je član Tužilačkog savjeta Bojan Božović tražio da se izmijeni dnevni red kako bi se to tijelo, nakon mišljenja Ministarstva pravde, izjasnilo da treba konstatovati da vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović može imati mogućnost da ostane u Vrhovnom državnom tužilaštvu, ukoliko to želi, nakon isteka drugog v.d mandata - reagovala je članica TS-a Đurđina Nina Ivanović.

”Ovo mi je iznenađenje. Na osnovu člana 7 Poslovnika, podnosim ostavku na mjesto zamjenika Tužilačkog savjeta. Iz profesionalnih i ličnih razloga”, kazala je Ivanović.

Poslije kraće pauze, TS je izabrao tužioca iz Herceg Novog - Nikolu Samardžića za novog zamjenika predsjednika tog tužilačkog tijela.

Maja Jovanović je na funkciju vršiteljke dužnosti vrhovnog državnog tužioca došla iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Rasprava oko toga da li treba konstatovati mogućnost da vršiteljka dužnosti VDT-a, s obzirom da ima ista ovlašćenja i opis posla kao i da radi u punom VDT mandatu, nakon isteka ostane u Vrhovnom državnom tužilaštvu, odužila se na više od dva sata jer je tužiteljka Ivanović imala zamjerke na takvo zakonsko tumačenje.

”Mišljenje Ministarstva pravde je da v.d. VDT-a po isteku vremena funkcije na koju je izabran, ukoliko on to sam zatraži, ostaje kao državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu. Nakon isteka mora imati i ista prava kao VDT u punom mandatu, te po isteku funkcije, ostaje u VDT-u”, pročitao je Božović stav resornog ministarstva, a koje je dalo mišljenje nakon što im je tumačenje člana 48 Zakona o državnom tužilaštvu tražio Sekretarijat TS-a 25. jula, deset dana prije nego je Jovanović jednoglasno dobila 2. polugodišnji v.d. mandat na čelu tužilačke organizacije.

Tužiteljka Ivanović, kao i mnogo puta tokom ranijih odluka u ovom sazivu Tužilačkog savjeta, imala je drugačiji stav od ostatka članova - pojašnjavajući da 5. februara ove godine, kada je Jovanović dobila prvi polugodišnji v.d. mandat, nije donošena odluka o budućem statusu nakon isteka funkcije.

”Ovo je sad nešto potpuno novo, ovo treba da se odnosi ne samo na sadašnjeg nego na sve eventualne buduće v.d. VDT-a. Ovo nikakve veze lično sa Majom Jovanović nema. Duže je znam nego svi vi i kao tužioca i osobu. Moj je jako pozitivan stav o njoj, to govorim da se ogradim, kako neko ne bi pomislio da imam nešto lično. Ovdje se postavlja pitanje - kad smo mi to raspravljali o statusu v.d. VDT-a, šta nakon isteka mandata. Po kom osnovu mi tražimo mišljenje Ministarstva pravde, po kom osnovu zakonskom, oni nama treba da tumače zakon koji mi primjenjujemo. I po kom osnovu nam Ministarstvo pravde uopšte daje mišljenje, a ja mislim da su kompetentniji ljudi i ugledni pravnici ovdje u TS-u”, kazala je Ivanović.

Ona je naglasila da ukoliko se takva mogućnost konstatuje onda u praksi može doći do situacije da “svako malo neko preko v.d. VDT funkcije pređe u Vrhovno državno tužilaštvo”.

”To znači da bi se na taj način, kažem moglo bi, brojčano da bude više tih tužilaca u Vrhovnom državnom tužilaštvu nego ovih što su redovno izabrani na tu funkciju. Lično mislim da ulazimo u zonu odgovornosti. Mislim za sebe. Možda čak i krivične odgovornosti jednog dana”, tvrdila je Ivanović.

Potpuno drugačiji stav od nje redom su iznijeli gotovo svi članovi TS-a.

Ugledni pravnik Borivoje Đukanović naveo je da svakome ko racionalno promišlja jasno da stav Ivanović “nema utemeljenja u pravnoj normi”.

”Spočitavati Ministarstvu pravde nekompetentnost... pa baš je od njih traženo mišljenje kako bi u okviru resornog gabarita iznijeli stav. U apsolutnom smislu sam saglasan sa svim što su naveli u mišljenju. Sve ingerencije koje pripadaju VDT-u u punom mandatu pripadaju i vršiocu dužnosti te funkcije. Ulaziti u elemente, koje ste iskristalisali prema ličnom nahođenju, pa nam spočitavate da se pazimo nekakve krivične odgovrnosti, ma o čemu vi pričate. Znate, ko na željezničkoj stanici uđe na pogrešan voz, svaka mu je stanica pogrešna. E tako i vi”, odgovorio je Đukanović.

Ko uđe u pogrešan voz, svaka mu je stanica pogrešna: Đukanović
Ko uđe u pogrešan voz, svaka mu je stanica pogrešna: Đukanovićfoto: Boris Pejović

I član TS-a Siniša Gazivoda pojasnio je da je on tražio od Sekretarijata TS-a da, 25. jula ove godine, uputi dopis Ministarstvu pravde kako bi od njih dobili mišljenje.

”To je traženo kao konsultativan stav, a ne kao obavezujuće mišljenje. Kada smo 5. februara izabrali v.d. VDT-a, ovdje smo gotovo bili nekom u ratnom stanju, radili uz velike i brojne opstrukcije. Na 100 crnih jada smo donijeli tu odluku pa tada nismo savršeno izdejstvovali oblik kako je napisana odluka o izboru Maje Jovanović, kojoj je povjeren v.d. mandat VDT-a”, podsjetio je Gazivoda.

Tužilački savjet je potom sa sedam glasova konstatovao izmjenu odluke, kojom je predviđena mogućnost da v.d. VDT-a Maja Jovanović, nakon isteka drugog v.d. mandata, ukoliko to zatraži, ostane u Vrhovnom državnom tužilaštvu, a ne da se vrati u Više državno tužilaštvo Podgorica.

Tokom glasanja Jovanović i tužiteljka Tatjana Begović su se izuzele, uzdržan stav je imala tužiteljka Sanja Jovićević, a protiv je glasala samo Ivanović.

Neće više biti svi odlikaši

Tužilački savjet djelimično je konstatovao Nacrt izmjena Pravila za ocjenjivanje državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, koji je pripremila Komisija za ocjenjivanje.

Usvojene su brojne izmjene Nacrta o Pravilima ocjenjivanja tužilaca koji je u mnogim stavkama znatno rigorozniji nego što je to bio slučaj sa ranijim dokumentom.

Zbog ranijih blagih kriterujuma tokom ocjenjivanja tužilaca godinama su gotovo svi crnogorski tužioci ocijenjeni sa “ODLIČAN”.

Nova mjerila i kriterijumi zaustaviće takvu mogućnost...

TS je konstatovao i informaciju o Planu integriteta, a saglasio se da se imenuje i predložena menadžerka integriteta koja će sa radnom grupom izraditi novi dvogodišnji dokument.

Bonus video: