UP: Netačno da su Gorović i Rakonjac tražili da se lažno sačine izvještaji

Javna okupljanja održana 4. i 5. septembra 2021. na Cetinju predstavljaju jedan od većih izazova sa kojima su se suočili pripadnici Uprave policije, ističu iz te institucije

17772 pregleda 11 komentar(a)
Sa protesta u septembru 2021., Foto: Boris Pejović
Sa protesta u septembru 2021., Foto: Boris Pejović

Uprava policije (UP) oglasila se povodom, kako su kazali, navoda u pojedinim medijima o prekoračenju nadležnosti nekih funkcionera i službenika Uprave policije, a vezano za događaje od 4. i 5. septembra 2021. godine na Cetinju, kada je održano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Kazali su da nije tačno da su pomoćnici direktora UP, Miloš Rakonjac i Dragan Gorović, na bilo koji način uticali na službenike policije da izvještaje o upotrebi sredstava prinude sačinjavaju suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima.

Ističu da javna okupljanja održana tokom da dva dana na Cetinju predstavljaju jedan od većih izazova sa kojima su se suočili pripadnici Uprave policije, te da je zahvaljujući dominantno sprovedenim akitivnostima policije sve prošlo bez ljudskih žrtava i težih posljedica.

Naglašavaju i da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije imali delikatan zadatak da nađu odgovarajući balans ostvarenja ljudskih prava - vjerskih prava i prava na javno okupljanje - i javne bezbjednosti.

"S obzirom na činjenicu da su postojale planirane, pripremane i realizovane radnje pojedinaca i grupa lica usmjerenih na izazivanje nasilja, pripadnicima Uprave policije su u postupanjima na Cetinju imperativ bili ljudski životi. Ne ulazeći u pozadinu ovih događanja, podsjećamo javnost da se tog dana na Cetinju desilo nasilje, neredi, odnosno da je dio javnog okupljanja bio nasilan i organizovan. Grupe lica su uspostavile blokade saobraćajnica, posjedovale i koristile protiv policije kamenice, improvizovana zapaljiva sredstva i predmete, palice, gas maske, a došlo je i do upotrebe vatrenog oružja od strane okupljenih lica i izazivanja požara, te su samo adekvatnom i suzdržanom reakcijom policije spriječene teže posledice.

"Već duži vremenski period se konstatuju napori pojedinaca da se ovi događaji prikažu jednoznačno uz relativizaciju svega što se ne uklapa u tu sliku. To uključuje i pokušaj brisanja činjenice da je grupa lica nasilno djelovala i sprovodila napade na službenike Uprave policije.

"Službenici Uprave policije su u cilju odbijanja napada i uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira, očuvanja života i imovine građana, preduzeli zakonom predviđene mjere i radnje, uključujući i upotrebu sredstava prinude u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima. Pripadnici policije su djelovali profesionalno, jedinstveno i dostojanstveno, odolijevajući pritiscima sa svih strana, dokazujući snagu institucija koje rade u interesu građana.

"Na Cetinju je povodom pomenutih događaja bilo angažovano preko 1.000 pripadnika Uprave policije, uz napomenu da je na neprijavljenim javnim okupljanjima bilo nekoliko hiljada lica. Od preko 1.000 policijskih službenika za njih devet, uključujući i dva rukovodioca, pred nadležnim tužilaštvom se sprovode izviđajne radnje, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično djelo, što će se svakako potvrditi ili demantovati, ukoliko bude osnova za pokretanje odgovarajućeg sudskog postupka.

"Komisija za ocjenu okolnosti pod kojima su upotrijebljena sredstva prinude 5. septembra na Cetinju utvrdila je da je upotreba sredstva prinude bila zakonita, a skladu sa članom 97 Zakona o unutrašnjim poslovima. Stoga je MUP za tih devet službenika Uprave policije obezbijedio pravnu pomoć u navedenim postupcima.

"Vrijedi podsjetiti i da je 15 službenika Uprave policije povrijeđeno tokom tih događaja na Cetinju. Radi se o lakšim tjelesnim povredama koje su zadobijene od predmeta kojima su lica koja su protestovala gađala policijske službenike, kao što su kamenice, metalni predmeti-šipke, staklene flaše, i drugi predmeti pogodni za napad i nanošenje povreda. Dodatno, nijedan građanin nije zadobio teže povrede, niti je došlo do težeg narušavanja zdravlja uslijed posledica trovanja.

"Posebno navodimo da je netačno da su pomoćnici direktora - Miloš Rakonjac i Dragan Gorović - na bilo koji način uticali na službenike policije da izvještaje o upotrebi sredstava prinude sačinjavaju suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima. Rakonjac i Gorović su obavljali svoje zadatke u skladu sa ovlašćenjima pomoćnika direktora i postupali su u skladu sa Zakonom i izdatim naređenjima.

"Uprava policije izražava uvjerenje da će protekom vremena i tokom odgovarajućih postupaka javnost biti u prilici da neposredno i nedvosmislino čuje i vidi, odnosno bude upoznata sa prikupljenim dokazima koji ukazuju na ponašenje pojedinaca i grupa usmjerno ka pripremanju, izazivanju, vršenju i pomaganju u vršenju nasilja i izvršenju krivičnih djela protiv policijskih službenika, javnog reda i imovine. U tom kontekstu bi bili jasniji i motivi pojedinih napada na integritet, kako policijskih straješina, tako i na Upravu policije u proteklom periodu", saopšteno je iz Uprave policije.

Bonus video: