Medeničin tjelohranitelj na slobodi

Uhapšeni policajac Darko Lalović izašao iz Istražnog zatvora jer je odbijen predlog SDT-a da mu se produži pritvor, specijalni tužilac Vukas Radonjić navodi da protiv takve odluke nije dozvoljena žalba

59477 pregleda 82 komentar(a)
Medenica i Lalović, Foto: Savo Prelević
Medenica i Lalović, Foto: Savo Prelević

Uhapšeni policajac Darko Lalović izašao je iz Istražnog zatvora jer je Vrhovni sud odbio predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da mu produži pritvor.

To je za “Vijesti” kazao portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić.

”Okrivljeni je pušten iz pritvora jer je Vrhovni sud Crne Gore odbio predlog Specijalnog državnog tužilaštva da mu produži pritvor. Protiv takve odluke Vrhovnog suda nije dozvoljena žalba”, rekao je Radonjić.

Lalovića sumnjiče da je učestvovao u organizaciji šverca više od pola tone marihuane u januaru 2021. godine, dok je bio zadužen za obezbjeđenje tadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

To piše u spisima predmeta SDT-a koje Lalovića i Božidara Karadžića terete da su izvršili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Laloviću se na teret stavlja i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Njih dvojicu SDT sumnjiči da su tokom 2017. postali članovi kriminalne organizacije koju je formirala osoba čiji identitet istražitelji navodno nijesu otkrili.

Međutim, uhapšeni su tek u decembru 2021. godine, nepuna dva mjeseca nakon što su crnogorskoj policiji partnerske službe iz Evrope dostavile prepisku sa kriptovane Sky ECC aplikacije.

Svih godina tokom kojih je, navodno, bio član kriminalne grupe, Lalović je bio raspoređen u Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata (SOLO).

Nekoliko posljednjih godina bio je zadužen za bezbjednost dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda, sa čijim sinom Milošem Medenicom se, prema tvrdnjama Europola, dopisivao preko kriptovane aplikacije.

Iz presretnutih poruka koje je Medenica navodno slao sakriven iza nadimka Alberto Tomba, proizilazi da je učestvovao u švercu cigareta, kupovao velike količine kokaina, a iz objavljenih transkripta da je doskorašnjem tjelohranitelju svoje majke govorio da ona o tome sve zna i da od nje može očekivati zaštitu.

U spisima Vrhovnog suda, odnosno rješenju kojim je 14. marta Laloviću i Karadžiću produžen pritvor, piše da su njih dvojica tokom 2017. pa nadalje, na teritoriji Crne Gore postali pripadnici kriminalne organizacije koju je stvorilo za sada neidentifikovano lice - s ciljem vršenja krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Pojašnjeno je da je NN organizator lično ili preko drugih pripadnika vrbovao pripadnike kriminalne organizacije, koji su prihvatili članstvo.

Pored osumnjičenih Lalovića i Karadžića, članovima te kriminalne grupe označeni su Goran Rakočević, Filip Bešović, Filip Knežević, Vesko Bubanja, Luka Bulatović i Dejan Vukašinović.

”Svaki pripadnik kriminalne organizacije imao (je) unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na neograničeni vremenski period, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline pripadnika, a u djelovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, kao i uticaj kriminalne organizacije ili njenog dijela na sredstva javnog informisanja i na sudsku vlast”.

U rješenju Vrhovnog suda piše da je NN organizator te krimi-grupe, radi realizacije kriminalnog plana u pravcu vršenja neodređenog broja krivičnih djela ubistvo, teška tjelesna povreda, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, daje uputstva i naredbe, vrbuje članove, organizuje i koordinira djelovanje članova kriminalne organizacije, obezbjeđuje novac za izvršenje krivičnih djela...

Spisi Vrhovnog suda otkrivaju da je dugogodišnji tjelohranitelj doskorašnje prve žene crnogorskog pravosuđa, kao član klana, prihvatio da preuzima i čuva oružje, municiju i eksplozivna sredstva namijenjena za izvršenja krivičnih djela, prati pripadnike suprotstavljenih kriminalnih organizacija i o tome obavještava “svoje”.

Terete ga i da je, stupajući u kontakt sa nosiocima pravosudnih funkcija, provjeravao status optužnica koje je protiv članova njegove kriminalne organizacije podnijelo tužilaštvo, i o tome ih obavještavao.

Prema istom dokumentu, sumnjiče ga da je, za interese klana, stupao u kontak sa nosiocima pravosudnih funkcija, službenicima i savjetnicima u sudovima i službenicima Ministrastva unutrašnjih poslova, Uprave policije, preko kojih je provjeravao da li neki član klana stiče uslov za dobijanje uslovnih otpusta.

Nakon hapšenja Lalovića i Karadžića nezvanično je rečeno da su njih dvojica dio kriminalne grupe koja je organizovala ranjavanje novinarke Olivere Lakić

Jedan od zadataka navodno mu je bio i da izvještava druge pripadnike kriminalne organizacije o licima koja su privedena na sud radi određivanja pritvora, ali i da preduzima sve druge radnje koje su mu naređene.

Karadžića, koji je uhapšen istog dana kada i Lalović, terete da je po nalogu šefa krimi-grupe pratio pripadnike suprotstavljenih kriminalnih organizacija i o tome obavještavao članove klana, ali i švercovao drogu i radio sve ostalo što mu je naređeno:

”Čime su okrivljeni L.D. i K.B., kako se to osnovano sumnja, izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije”.

Medenice za sada ostaju iza rešetaka

Miloš Medenica, sin Vesne Medenice, uhapšen je 25. maja na podgoričkom Aerodromu nakon što je sletio iz Beograda.

U dokumentima Europola Miloš Medenica preko aplikacije Sky ECC, u komunikaciji sa policajcem Darkom Lalovićem, navodno, dogovara kupovinu veće količine kokaina za sebe i svoje društvo, obezbjeđuje transport krijumčarenih cigareta iz Bara, osigurava nesmetano kretanje jednog kriminalca, posjeduje i koristi zabranjeno oružje, traži za kupca marihuanu i njeno transportovanje u Beč…

Krajem avgusta vijeće Vrhovnog suda produžilo mu je pritvor do 25. novembra.

Njegova majka uhapšena je 17. aprila na podgoričkom Aerodromu, po nalogu SDT-a koje je sumnjiči da je kao član kriminalne organizacije koju je, navodno, formirao njen sin, počinila krivična djela protivzakoniti uticaj putem podstrekavanja i zloupotreba službenog položaja.

Sredinom jula vijeće Vrhovnog suda produžilo je za još tri mjeseca pritvor Medenici i po toj odluci ona će iza rešetaka ostati do 15. oktobra.

U međuvremenu, SDT je saopštilo da su je saslušali na okolnosti novog krivičnog djela - zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja iz čl. 416 st. 3 u vezi st.1 a u vezi čl. 24 KZ CG, koje joj se stavlja na teret.

Bonus video: