Pištolj trza i gore i dolje

Na glavnom pretresu je pročitan dopunski nalaz vještaka balističara

8060 pregleda 3 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon ubistva, Foto: Savo Prelević

U Višem sudu u Podgorici nastavljeno je suđenje Nikoli Bogojeviću, optuženom da je 25. septembra 2019. godine sa umišljajem na podmukao ubio Branka Vučkovića.

Pred vijećem sutkinje Vesne Kovačević, saslušani su vještaci sudske medicine i balističke struke prof. dr Miodrag Šoć i Milovan Mihailović.

Šoć je kazao da u cjelosti ostaje kod obukcionog zapisnika i ekspertize od 14. novembra 2019.

Odgovarajući na pitanja advokata Tomislava Dedića, punomoćnika porodice, Šoć je kazao da je smrt kod Vučkovića nastupila usljed oštećenja krvnih sudova, te da je pogođen u desnom slabinskom dijelu tijela.

Dodao je da se ručno vatreno oružje nalazilo sa zadnje desne strane tijela i blago naniže.

Na glavnom pretresu je pročitan dopunski nalaz vještaka balističara.

Advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenog Bogojevića, podsjetio je da je okrivljeni iznoseći odbranu između ostalog kazao da je izvadio revolver “magnum 357” i uperio u donji dio tijela i da je trznuo kada je ispalio hice, od kojih je jedan pogodio Vučkovića u desnu slabinu.

Balističar Mihailović pojasnio je da je municija 357 veoma jake kinetičke energije, tako da prilikom ispaljenja hica iz revolvera dolazi do jakog trzaja. Dodao je da se to događa posebno kod amatera u korišćenju vatrenog oružja. Branilac je zatim pitao koliko može doći do odstupanja.

”Odstupanje u pucnjavi od nišanske tačke može biti dosta veliko, zavisno od osobe koja koristi ovo oružje. To definiše fizička sposobnost da drži oružje prilikom pucanja i ta sposobnost ne može da se određuje od strane vještaka. Koliko su ta odstupanja ne mogu da se izjasnim precizno. To je individualna karakteristika čovjeka. Kod amatera to odstupanje može biti i do pola metra. Okrivljeni je bio na udaljenosti nešto više od tri metra. To odstupanje od sedam/osam stepeni. Ne mogu precizno da se izjasnim”, kazao je vještak na pitanja odbrane.

Na pitanje više tužiteljke Danke Ivanović Đerić, vještak balističar je kazao da ta odstupanja mogu biti u oba pravca i naniže i na gore.

”Pištolj može da odskoči i na gore i na dolje”, pojasnio je Mihailović.

Na pitanja suda je naveo da ne može da definiše koliko je to dosta veliko odstupanje.

”Ovaj termin koristim kao opisnu kategoriju. U struci ne postoji ovaj termin”, naveo je vještak.

Bogojević je juče kazao da nikada ranije nije pucao iz ovog revolvera.

U oktobru 2020. izjavio je da nijesu tačni navodi optužnice da je počinio - teško ubistvo, objasnivši da nije imao namjeru da ubije, već da opomene Vučkovića, jer ga je maltretirao i prijetio mu.

”Ne osjećam se krivim za teško ubistvo. Nijesam imao namjeru da ga ubijem. Ispalio sam dva hica - jednim ga promašio, a drugim pogodio u nogu, u butinu”, rekao je tada.

U optužnici, međutim, piše da je sa umišljajem na podmukao način ubio Vučkovića, čekajući ga sakriven iza kontejnera. Navodi se da mu je neopaženo prišao s leđa i zapucao...

..

Bonus video: