Abazovića poslali SDT-u

Podgoričko tužilaštvo proslijedilo kolegama spise predmeta formiranog po prijavi koju je protiv premijera podnio potpredsjednik te Vlade i ministar odbrane Raško Konjević

54822 pregleda 33 komentar(a)
Konjević i Abazović, Foto: BOJANA CUPIC
Konjević i Abazović, Foto: BOJANA CUPIC

Izjava premijera Dritana Abazovića data osnovnom tužiocu i spisi predmeta formiranog protiv njega po prijavi potpredsjednika Vlade i ministra odbrane Raška Konjevića, proslijeđeni su Specijalnom državnom tužilaštvu na dalju nadležnost (SDT), saznaju Vijesti.

Prema istim informacijama, Abazović se u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici izjašnjavao o optužbama iznijetim protiv Konjevića i poslanika Boškovića, a od njega je traženo i da kaže šta zna o švercu cigareta.

”S obzirom na to da je u SDT-u već formiran predmet u kom je Abazović dao izjavu na iste okolnosti, spisi predmeta proslijeđeni su SDT-u, kao stvarno nadležnom”, kazao je sagovornik Vijesti.

Po Konjevićevoj prijavi predsjednik Vlade u tehničkom mandatu saslušan je 13. septembra u ODT Podgorica.

Ministar odbrane premijera je prijavio za neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca, rečeno je Vijestima nezvanično iz tužilaštva.

To je uradio nakon što je Abazović 19. avgusta u parlamentu ponovio optužbe na račun Konjevića i poslanika Predraga Boškovića - da destabilizuju državu pod patronatom privatne kompanije Bemax.

Nekoliko sati prije nego je njegovoj Vladi izglasano nepovjerenje Abazović je, između ostalog, rekao je da operativni podaci govore da je većina zaplijenjenih cigareta vlasništvo Bemaksa ili ljudi povezanih s njima i da oni finansiraju “prljavu kampanju” protiv njega, jer se “upustio u borbu protiv kriminala, koja pogađa i njih”.

”Ko su politički izvođači destabilizacije Crne Gore - Raško Konjević (Socijaldemokratska partija) i Peđa Bošković (Demokratska partija socijalista). Politički realizatori toga. Pitam kolegu Boškovića je li bio na sastanku u Bandićima poslije 30. avgusta s ekipom koju sam pomenuo? Je li dio tog razgovora bio da se ne priznaju rezultati, nego da krene haos na ulicama Crne Gore? Ja sam tu hobotnicu raskrinkao u potpunosti i ona teško može da se vrati, čak i da vi formirate vladu u kojoj ćete imati uticaj i svoje ljude. Pozivam specijalnog državnog tužioca da provjeri ove navode i u odnosu na mene i bilo koga drugog sprovodi pravdu”, rekao je Abazović tada za skupštinskom govornicom.

Po Konjevićevoj prijavi predsjednik Vlade u tehničkom mandatu  saslušan je 13. septembra u ODT Podgorica
Po Konjevićevoj prijavi predsjednik Vlade u tehničkom mandatu saslušan je 13. septembra u ODT Podgoricafoto: Luka Zeković

Bošković mu je tog dana odgovorio da Abazovičevo izlaganje “dovoljno govori o njemu i njegovoj nervozi zato što će danas biti smijenjen”.

”Danas želi da nacrta metu svakome ko ne baštini njegove političke vrijednosti. Koliko god se trudio da ponavlja neistine, one nikako ne mogu postati istine”.

I prethodno više puta javno je optužio aktuelnog i bivšeg ministra odbrane, a 6. jula kazao je da Konjević “priželjkuje sukobe sopstvenih građana”.

”Ne želim više da se bavim Temeljnim ugovorom, niti mi pada na pamet da padam pod pritisak grupice ekstremista unutar Vlade ili grupice onih koji zbog toga što su prestale državne apanaže pokušavaju da vrate državu u devedesete”, rekao je Abazović tog dana u Tivtu.

Abazović je ocijenio i da je Crna Gora jedina država u kojoj ministar odbrane priželjkuje sukobe sopstvenih građana i gdje se ministar vanjskih poslova (Ranko Krivokapić SDP) više bavi crkvom nego evropskim integracijama.

Konjević mu je odgovorio na Tviteru:

”Čudni su putevi gospodnji. Bolje biti ‘ekstremista’ za svoju državu nego njen ‘izdajnik’”, napisao je.

Ministar odbrane još 11. jula tražio je da se ispitaju Abazovićevi navodi “ne plaše se oni temeljnog ugovora, nego Europola”, ali i oni da će “premijer saopštiti sve što bude trebalo ako me budu doveli u tu situaciju”.

”Iz ovako formulisane izjave, jasno je da predsjednik Vlade javno saopštava da od Europola ima saznanja da je izvršeno krivično djelo. Istovremeno premijer ‘upozorava da će saopštiti sve što bude trebalo ako ga budu doveli u tu situaciju’. Ovdje se postavljaju dva važna pitanja - Da li će premijer omogućiti da djelo ne bude otkriveno i počinioci ne budu procesuirani, ukoliko ga ‘ne budu oveli u tu situaciju’, odnosno ako javnom prijetnjom postigne politički cilj?”, napisao je ranije Konjević vršiteljki dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maji Jovanović.

Kazao je i da, kao neko ko se bavi javnim poslom i ko nema šta da krije od javnosti i od bilo koga, “a suočen sa vrlo teškim optužbama od strane premijera Abazovića, koje su netačne, smatram da je neophodno utvrđivanje pune istine pred nadležnim organima”.

”Zato Vas još jednom molim da sve što je premijer saopštio u najkraćem roku provjerite”, tražio je Konjević.

Spajaju predmet?

Abazovićeva izjava data u ODT-u biće pridružena spisima predmeta formiranog istog dana kada je premijer u parlamentu iznio teške optužbe na račun ministra odbrane, poslanika Boškovića, bivšeg glavnog specijalnog tužioca, bišeg pomoćnika direktrora Uprave policije i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja.

Zbog tih izjava premijer u tehničkom mandatu saslušan je u SDT-u 5. septembra.

Po izlasku iz zgrade tog tužilaštva kazao je da je tužiocima predao pripremljenu dokumentaciju i iznio šemu šverca cigareta u Crnoj Gori, šemu povezanih lica i kompanija, o čemu je ranije govorio i u Skupštini.

”Morao sam da iskažem putokaz šverca cigareta u Crnoj Gori. Da pokažem šemu. Govorio sam kao i u parlamentu - o operativnim podacima. Očekujem da SDT izvrši radnje iz svoje nadležnosti, istragu i utvrdi da li je ono što je rečeno tačno ili netačno i na osnovu toga dođe do određenih zaključaka”, rekao je nakon saslušanja.

Bonus video: