Joksimović: Nož sam potegla u samoodbrani

Joksimovićeva je kazala da je Mirko bio svjetski prvak u boksu i višestruki prvak stare Jugoslavije, ali da je te svoje vještine obaranja protivnika iskoristio dok je tukao pred maloljetnim sinom

16961 pregleda 4 komentar(a)
Danojla Joksimović sa braniocem juče ispred suda, Foto: Jadranka Ćetković
Danojla Joksimović sa braniocem juče ispred suda, Foto: Jadranka Ćetković

Beranka Danojla Joksimović (51) kazala da je nevjenčanog supruga Mirka Radovanića (55) ubola nožem u samoodbrani.

To je rekla juče u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim odgovara zbog pokušaja ubistva Radovanića, dok se njemu, u istom postupku sudi zbog nasilja u porodici.

Prema navodima optužnice, Joksimovićeva je 16. januara 2020. godine, u porodičnoj kući u mjestu Donja Ržanica kod Berana, pokušala da ubije Radovanića, nanijevši mi nožem dužine 20 centimetara ubodnu ranu na lijevoj bočnoj strani grudnog koša - laku tjelesnu povredu.

To je ponovljeno suđenje nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je Joksimovićeva osuđena na dvije godine a Radovanić na tri mjeseca zatvora zbog nasilja u porodici.

Radovanić se tereti da je u isto vrijeme i na istom mjestu, primjenom grubog nasilja, narušio tjelesni i duševni integritet svoje vanbračne supruge sa kojom ima dijete.

Joksimovićeva je kazala da je Mirko bio svjetski prvak u boksu i višestruki prvak stare Jugoslavije, ali da je te svoje vještine obaranja protivnika iskoristio dok je tukao pred maloljetnim sinom.

”Mirko me tog dana vukao za kosu po sobi tri-četiri metra, potom me je više puta udarao i stezao za vrat pred našim maloljetnim sinom. Ošamućivao me bokserskim udarcima, podizao za vrat, davio i udarao mojom glavom o patos. Bila sam ošamućena od njegovih specijalizovanih bokserskih udaraca pomoću stisnutih pesnica, ali i otvorenih šaka i pokušavala da se odbranim guranjem i grebanjem. Život mi je spasio naš maloljetni sin, koji mu je, dok me davio, prišao s lijeve strane leđa, potapkao ga i rekao: ‘Tata, tata’”, ispričala je Joksimovićeva.

Objasnila je da je taj trenutak iskoristila da se nekako uspravi i pokuša da bježi napolje, kada ju je on sustigao i odgurao prema kuhinji, a da je prije toga brzinski istrčao do vrata da vidi da ih neko ne čuje, jer je mnogo vodio računa o “čistom obrazu”.

”Za baksuza, tu se našao kuhinjski nož. I dok je on stajao licem okrenut prema meni sa zamahnutom lijevom rukom, pokušavajući da me uhvati za kosu, ja sam ga malo udarila nožem. Nisam mnogo, jer je to nož dužine oko 30 centimetara, samo sam htjela da se odbranim. Reagovala sam tako od straha za svoj život”, kazala je ona.

Upozorena na iskaz u ranijem postupku kada je govorila da je Mirko krenuo za nož a da ga je ona ugrabila, da se okretao prema njoj pa se bocnuo na nož, kao i to da nije pominjala sina da je bilo šta govorio niti da je suprug istrčavao, ona je kazala da je tačan današnji iskaz, ali da je za neke stvari govorila ali da to nije ušlo u zapisnik, kako u Tužilaštvu, tako i na sudu.

Ponovila je da i danas trpi fizičko i psihičko maltretiranje od Mirka i da je niko ne štiti.

Radovanić je ispričao da se nakon što je pao u fotelju i rukom osjetio krv iza leđa, bacio na nju da se odbrani, da spriječi dalje udaranje i da nađe nož.

”Možda sam je dotakao za vrat ili neki drugi dio tijela, ne sjećam se. Prije nego me ubola nožem izgrebala me. I prije ovog događaja mi je prijetila da će me uništiti sa sestrom Radom”, kazao je on.

Nakon tvdnji Danojle da je njen suprug uglavnom udarao desnom rukom i da je obarao ne samo protivnike u ringu već i na ulici, na insistiranje odbrane da objasni kakav je bio u ringu, dok dok se bavio boks Radovanić je kazao:

”Udarao sam k’o maljem, i lijevom i desnom”, kazao je on, dodajući da je u gradu uvijek bio omiljen, da nikad nikog nije udario niti je imao bilo kakvih problema, osim manjih saobraćajnih prekršaja.

Suđenje se nastavlja 17. oktobra.

Bonus video: