Vještak: Droga oduzeta od Delevića je konoplja sa THC supstancom znatno iznad 0,2 odsto

Prema optužnici Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, Delević je 23. marta, prije dvije godine, na graničnom prelazu Ranče, iz Crne Gore u Srbiju radi prodaje prenosio 216,4 kilograma marihuane

6992 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vještak hemijske struke Forenzičkog centra u Danilovgradu Nikola Božović kazao je da je droga koja je oduzeta od Beranca Dražena Delevića (32) konoplja, sa THC supstancom (tetrahydrocannabinola) znatno iznad 0,2 odsto.

To je rekao juče u Višem sudu, pred kojim Delević odgovara zbog krijumčarenja više od 200 kilograma konoplje, 23. marta 2019. godine.

”Pregledom je utvrđeno da se radi o konoplji, za koju je sinonim marihuana, sa procentom koji je svrstava u droge, dok se konoplja sa procentom THC-a ispod 0,2 odsto smatra industrijskom konopljom, što ovdje nije slučaj. U Crnoj Gori većina konoplje koja se vještači je visokog sadržaja THC-a, od 0,3 do 20 odsto”, kazao je on.

Prema optužnici Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, Delević je 23. marta, prije dvije godine, na graničnom prelazu Ranče, iz Crne Gore u Srbiju radi prodaje prenosio 216,4 kilograma marihuane.

Za to djelo je u novembru 2019. godine, osuđen na pet godina zatvora, nakon čega mu je ukinut pritvor. Prvostepenu presudu je ukinio Apelacioni sud.

U međuvremenu, on je 3. juna u Prvom osnovnom sudu u Beogradu osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog pljačke mjenjačnice u glavnom gradu Srbije.

Delević je ranije na suđenju kazao da ne zna ko je napravio bunker u kombiju, niti ko je pakovao drogu.

”Ne znam ni da se droga nalazila u vozilu, niti sam ikada pakovao ni konuzmirao drogu”, kazao je on.

Prema optužnici Višeg državnog tužioca Vladana Đalovića, Delević je 23. marta 2019. godine drogu kupio radi dalje prodaje u Srbiji, a pronašli su je carinici i policajci na izlazu iz Crne Gore kontrolišući “mercedes - sprinter” kojim je upravljao optuženi.

”Carinici i policajci su kontrolom vozila u specijalno izrađenom bunkeru pronašli i oduzeli 218 pvc pakovanja sa sadržajem biljne materije tamnozelene boje za koju se sumnja da je opojna droga marihuana ukupne težine oko 216,4 kilograma”, navodi se u optužnici.

Nikšićanin Rajko Milatović na kojeg se vodi auto u kojem je u specijalnom bunkeru otkrivena droga, kazao je da je tri godine ranije vozilo prodao Radivoju Janjuševiću.

”To vozilo sam koristio pet godina i u njemu nisam vršio nikakve prepravke, niti sam znao šta se dešavalo sa tim vozilom, sve do poziva policije”, kazao je Milatović.

Bonus video: