Dug Svetozara Marovića bi da naplate od njegovog brata Dragana

Glavna kazna, kojom je Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

55183 pregleda 15 komentar(a)
Srbija odbija da ga izruči: Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Srbija odbija da ga izruči: Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević

Opština Budva namjerava da naplati 793 hiljade eura, koliko je ostalo da lokalnoj upravi na ime sporazuma o priznanju krivice i sudske presude izmiri šef kriminalne budvanske grupe Svetozar Marović, prodajom imovine njegovog rođenog brata Dragana Marovića.

”Vijestima” je potvrđeno da je javna izvršiteljka Branka Samardžić, na zahtjev Opštine Budva, donijela rješenje o izvršenju kojim je predviđeno da se proda imovina koju je Dragan Marović založio na ime duga svog brata.

Stariji Marović je zaključio sporazum o priznaju krivice pred Specijalnim državnim tužilaštvom kojim je tada rukovodio Milivoje Katnić i obavezao se da će nadoknaditi 1.096.481 eura na ime imovinske koristi koju je stekla organizovana grupa kojom je rukovodio. Nakon što je prodata kompletna imovina koju je ponudio kao garanciju, a čiju vrijednost je SDT procijenio na 1,09 miliona eura, Opština je inkasirala svega 300 hiljada.

”Usvaja se predlog za izvršenje izvršnog povjerioca (Opština Budva) na osnovu izvršne isprave Notarskog zapisa Založne izjave od 9. juna 2016. godine, sačinjenog kod notara Slavke Vukčević iz Budve, i to u iznosu od 793.868,19 eura na ime preostalog nenamirenog dijela glavnog duga”, piše u rješenju o izvršenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Navodi se da će izvršenje biti sprovedeno prodajom nepokretnosti Dragana Marovića na Jazu - polovina od dvije parcele od 1.013 i 589 kvadrata.

Rješenje je izdato i za livadu od 1.274 kvadrata, pašnjak od 615 i šumu od 2.190 metara kvadratnih u Krimovici, na kojima je Dragan Marović upisan kao vlasnik četvrtine.

Predviđena je i prodaja imovine u selu Krimovica gdje je mlađi Marović vlasnik osmine livade od 1.311 kvadrata, vikendica od 51, 68, 89 i 107 metara kvadratnih, livade od 249 kvadrata, pašnjaka od 182 i 250 kvadrata i šume od 3.115 kvadrata.

U obrazloženju rješenja piše da je Opština Budva preko svog punomoćnika, advokata Miloša Komnenića, podnijela predlog za izvršenje na osnovu pomenute založne izjave od 9. juna 2016. godine, a koju su dali dvojica Marovića.

Dostavljena je i kopija presude Višeg suda od 12. septembra 2016, s klauzulama pravosnažnosti i izvršnosti, da postoji potraživanje Opštine Budva od Svetozara Marovića u iznosu od 1.096.481 eura.

”Iz izvršne isprave koja se odnosi na Dragana Marovića - založne izjave od 9. juna 2016... utvrđeno je da je Marović založnu izjavu dao u cilju obezbjeđenja ispunjenja obaveze u pogledu plaćanja iznosa od 1.096.481 eura”, piše u obrazloženju rješenja.

Prilikom izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, a nakon postizanja sporazuma sa SDT, Svetozar Marović se obavezao da će nadoknaditi 1,09 miliona eura najkasnije do 10. oktobra 2017.

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Domogao se Beograda, od kada mu se gubi “svaki trag”, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da ga pronađu. Crna Gora je raspisala potjernicu za Marovićem i više puta zahtijevala da bude izručen.

Glavna kazna, kojom je Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva podnio je prigovor predsjednici Tužilačkog savjeta, v.d. vrhovne državne tužiteljke Maji Jovanović, da se ispita rad prije svega SDT-a u sklapanju sporazuma o priznanju krivice sa šefom i članovima budvanske organizovane kriminalne grupe.

Od Tužilačkog savjeta se prije svega zahtijeva da pročešlja rad tužilaštva na čijem je čelu bio Katnić, zbog sumnje da su višestruko precijenili imovinu koju su članovi Marovićeve krimi-grupe ponudili kao garanciju.

Dragan Marović žalbom osporio rješenje

Dragan Marović osporio je rješenje o izvršenju koje je donijela izvršiteljka, a kojim je predviđena prodaja njegove imovine.

U katastarskoj evidenciji Uprave za katastar i državnu imovinu, prije deset dana upisan je teret žalbe koju je podnio Marović na rješenje izvršiteljke koja je blokirala imovinu.

”Zabilježba žalbe Marović Dragana preko advokata Zdravka Begovića iz Podgorice izjavljena na rješenje”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Bonus video: