novi datum 24. oktobar

Odloženo suđenje Koljenšiću, čeka se nalaz antropologa

Vještak antroplog će se izjasniti da li je Saša Cvetanović osoba koja se na video snimku nalazi sa kačketom na glavi

3227 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nastavak suđenja Ratku Koljenšiću, optuženom za krivično djelo - kriminalno udruživanje i krivično djelo - teško ubistvo putem pomaganja Nikole Bojovića u Beogradu, koje je danas bilo zakazano u Višem sudu u Podgorici, odloženo je za 24. oktobar.

Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković rekla je da je predsjednica vijeća, sudija Vesna Kovačević, odložila glavni pretres jer nalaz vještačenja antropološke struke i centra forenzičke i molekularne genetike nije dostavljen sudu.

Na glavnom pretresu održanom u junu, sud je donio naredbu da se u Beogradu izvrši antropološko vještačenje Saše Cvetanovića. Vještak antroplog će se izjasniti da li je Cvetanović osoba koja se na video snimku nalazi sa kačketom na glavi.

Advokat Boris Marinović, branilac okrivljenog Koljenšića, tada nije prigovarao izvođenju ovog dokaza.

"Sporno je da li je Cvetanović na tom snimku jer ima kačket na glavi i da li je pucao. Okrivljeni Koljenšić ne spori da je bio tu, da se sreo sa Cvetanovićem, ali tvrdi da nije bio prisutan u vrijeme ubistva i da nije znao šta će uraditi", izjavio je Marinović.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Ratko Koljenšić u periodu od kraja aprila 2013., do 16. jula 2013. godine, na teritoriji Crne Gore i Republike Srbije, sa umišljajem, postao pripadnik organizovane kriminalne grupe koja ima za cilj vršenje krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora od 40 godina, koju su organizovali Miloš Delibašić i sada pokojni Slobodan Šaranović, a čiji su pripadnici postavli Miloš Vojinović, Slaviša Novaković i Goran Maletić rođen Bojanić.

U optužnici piše da su Delibašić i Šaranović S., za organizovanu kriminalnu grupu stvorili plan na skiravnju pripadnika grupe, obezbijedili novac, oružje i municiju, te organizovali obuku u pucanju iz vatrenog oružja Saše Cvetanovića i Vojinovića, na improvizovanom strelištu i metama u obliku plastičnih lutaka u mjestu Lijeva Rijeka u Crnoj Gori, radi vršenja ubistva i drugih krivičnih djela. U uoptužnici se navodi da su obezbijedili 150.000 eura za ostvarenje plana i isplatu naknade pripadnicima organizovane kriminalne grupe, te pratili kretanje i ustaljene navike lica koja su planirali da ubiju.

Planirali su da ubiju Vladimira Jovanovića iz Beograda, Luku Đurovića iz Bara, i Korać Filipa iz Beograda, za koje su smatrali da su pripadnici suparničke kriminalne grupe luke Bojovića, koju su smatrali odgovornom za ubistvo sada pokojnog Branislava Šaranovića, koje je izvršeno 08. 10. 2009. godine u Beogradu.

U optužnici se dodaje da je okrivljeni Koljenšić u toku aprila i maja mjeseca 2013. u Beogradu i Budvi, s umišljajem pomogao drugome u izvršenju ubistva, tako što je zajedno sa Cvetanović Sašom, prihvatio ponudu sada pokojnog Slobodana Šaranovića, da za 30.000 eura, ubiju Nikolu Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića.

U optužnici se navodi da je iznajmio stan u Beogradu, u kojem je boravio sa Cvetanovićem, te iznajmio automobil od renta kar agencije, a zatim zajedno pratili kretanje i ustaljene navike Nikole Bojovića. U optužnici se navodi da je Cvetanović ubio Bojovića 29. aprila 2013. godine, nakon čega su zajedno se vratili u Crnu Goru.