Šarić opet u sudnici, advokat optimista

U Specijalnom sudu u Beogradu sjutra počinje ponovljeno suđenje Pljevljaku i članovima njegove grupe optuženim za pranje oko 20 miliona eura

35085 pregleda 3 komentar(a)
Sudi mu se i za šverc 5,7 tona kokaina: Darko Šarić, Foto: Printscreen YouTube
Sudi mu se i za šverc 5,7 tona kokaina: Darko Šarić, Foto: Printscreen YouTube

Od početka suđenja Pljevljaku Darku Šariću ni sud ni tužilac nisu se bavili pitanjem odakle potiče novac, nego, što je nedopustivo - u koje svrhe, odnosno poslovne projekte, je utrošen, na šta je odbrana decidno ukazivala tokom glavnog pretresa.

To je uoči početka ponovljenog suđenja Pljevljaku optuženom zbog pranja novca, za “Vijesti” kazao njegov pravni zastupnik, advokat Borivoje Đukanović, ističući da očekuje oslobađajuću presudu.

U Specijalnom sudu u Beogradu sjutra počinje ponovljeno suđenje Šariću, kojeg optužuju da je prao novac stečen krijumčarenjem kokaina.

Suđenje se ponavlja nakon što je Apelacioni sud 4. avgusta ukinuo presudu Šariću i ostalim optuženima za pranje novca. Ukinutom presudom Šarić je je osuđen na devet godina zatvora, Nebojša Jestrović na pet godina, a ostali optuženi na kazne od dvije do sedam godina zatvora.

Taj sud potvrdio je oslobađajuće presude Dubravki Šrtbac i Nemanji Krstiću. Njima se neće ponovo suditi.

Šarić i 14 navodnih članova njegove grupa optuženi su da su oko 20 miliona eura stečenih međunarodnim švercom kokaina ubacivali u legalne novčane tokove u Srbiji kupovinom hotela, poljoprivrednih preduzeća i zemljišta u Vojvodini i na jugu Srbije.

Đukanović podsjeća da je Tužilaštvo za organizovani kriminal protiv Šarića i ostalih okrivljenih optužnicu podiglo još 6. avgusta 2010.

”Tokom postupka, kao i u samoj presudi, počinjene su brojne nezakonitosti na koje je, postupajući po žalbi odbrane, Apelacioni sud Srbije decidno ukazao i zbog kojih je ukinuta prvostepena presuda. Ukazao bih samo dijelom na konkretne nezakonitosti, a koje se ni na koji način ne mogu objasniti, osim evidentnom arbitrarnošću prvostepenog suda. Konkretno - i sud i tužilac, od samog početka postupka, su se bavili pitanjem ne odakle predmetni novac potiče, tj. koji su izvori novca, što je imperativ u smislu konstitutivnih elemenata bića krivičnog djela pranje novca, nego što je nedopustivo, u koje svrhe tj. poslovne projekte je novac utrošen, na šta je odbrana decidno ukazivala tokom glavnog pretresa”, kazao je Đukanović.

On ističe da je najveći stepen relevantnosti za odbranu imao ekspertski nalaz Zavoda za sudska vještačenja u Beogradu, kojim je Šarć ekskulpiran (oslobođen optužbi).

”Ovim nalazom i mišljenjem u svemu su potvrđeni navodi odbrane Darka Šarića. Iako je ovaj nalaz i mišljenje Zavoda za sudska vještačenja potvrdio esencijalnu činjenicu - da je svaki euro predstavljen optužnicom legalnog porijekla, Specijalni sud u obrazloženju ukinute presude nije posvetio bukvalno nijednu riječ. Samo taj nesanirajući propust, na nesumnjiv način potvrđuje istrajavanje Specijalnog suda na neskrivenom apriorističkom pristupu”, ocijenio je Đukanović.

Branilac Pljevljaka ističe da to ima poseban značaj jer je u nalazu i mišljenju decidno navedeno “da svaki cent iznosa navedenog u optužnici a od 19.360.000 eura potiče iz legalnih izvora”.

”Važno je napomenuti da je iznos novčanih sredstava po predmetnoj optužnici bio upravo novac koji je bio predmetom optužnice i u krivičnom postupku protiv okrivljenih Duška Šarića i Jovice Lončara, a koji je, kao što javnost zna, završen pravosnažno oslobađajućom presudom. Ne manje važno je napomenuti da je bankarsko finansijsko vještačenje Specijalni sud u Beogradu odredio naredbom tek posle devet godina od podizanja optužnice, što dovoljno govori samo za sebe o nezakonitom postupanju Specijalnog suda”.

"Katalog propusta"

Advokat Đukanović dodaje i da je “impresivan katalog nesanirajućih propusta Specijalnog suda”.

”Koji su konkretizovani ukidnom odlukom Apelacionog suda Srbije. Da je stav odbrane okrivljenog Darka Šarića o neskrivenoj arbitrarnosti u postupanju i odlučivanju suda utemeljen, pored niza drugih nezakonitosti, na eklatantan način potvrđuje činjenica da se Specijalni sud u presudi upustio, a što je takođe bez presedana u sudskoj praksi, i u utvrđivanju činjenica koje su bile van vremenskog okvira predstavljenog optužnicom Specijalnog tužilaštva. Konkretno, Specijalni sud upustio se u ocjenu činjenica iz vremenskog okvira 2006. godine, a koji nije predmet optužnice, jer se ona odnosi samo na vremenski period 2008, 2009. i 2010”.

On ističe da oslobađajuću odluku očekuje polazeći od navoda odbrane okrivljenog Šarića - da je cjelokupan znos novca kojim je raspolagao legalnog porijekla - odnosno da je stečen legalnom prodajom “Štampa sistema” za 30.000.000 eura.

”Prodaja je provjerena do detalja, od svih relevantnih obavještajno-finansijskih službi Srbije, kao i od iznosa novca od 20.000.000 eura za koji je u postupku protiv Duška Šarića i Jovice Lončara utvrđeno da je legalnog porijekla, očekujem da Specijalni sud postupi po zakonu i da Darko Šarić mora biti oslobođen od optužbe”, kazao je Đukanović.

Osim Šariću i Jestroviću, suđenje se ponavlja i nekadašnjem advokatu navodnog narko bosa iz Pljevalja Radovanu Štrpcu, Predragu Milosavljeviću, Zoranu Ćopiću, Marinku Vučetiću, Bojanu Stanojkoviću, Bobanu Stoiljkoviću, Argušu Erdinću, Marku Daboviću, Goranu Bogdanoviću i Stevici Kostiću.

Postupak se ponavlja jer su sudije Apelacionog suda konstatovale da je prvostepeni sud propustio da odluči o krivičnom djelu iz prve tačke optužnice - udruživanje radi vršenja krivičnog djela koje je okrivljenima stavljeno na teret.

Sudije tog suda ocijenile su i da je prvostepena presuda nerazumljiva, protivrječna sama sebi, kao i da u obrazloženju nisu dati dovoljni razlozi zbog čega su Šarić i njegovi saradnici osuđeni.

Duga lista optužbi

Navodni narko bos iz Pljevalja u međuvremenu se suočio sa novim optužbama zbog kojih je uhapšen u aprilu u Beogradu, dok je bio u kućnom pritvoru.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije tereti ga da je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u Evropu, ali i organizovala ubistvo njegovog saradnika Milana Milovca.

Šarića sumnjiče da je, preko pripadnika organizovane kriminalne grupe, u Srbiji preduzimao radnje koje bi uticale na tok i ishode krivičnih postupaka koji se vode protiv njega i drugih osoba pred Višim sudom u Beogradu, Posebnim odjeljenjem za organizovani kriminal zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i pranje novca.

U odvojenom postupku sudi mu se i za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Tokom tog perioda Šarić je osuđivan dva puta - najprije je 2015. godine dobio 20 godina zatvora, ali je ova presuda ukinuta i u ponovljenom postupku osuđen je na 15 godina zatvora. Vrhovni kasacioni sud ukinuo je i tu presudu i naložio da se o njoj ponovo odlučuje. Sudije Apelacionog suda u Beogradu odlučile su da otvore suđenje, koje je u maju 2022. okončano iznošenjem završnih riječi.

Bonus video: