Nema naknade za prvu liniju fronta: Službenici SPO jedini nijesu dobili dodatak do 10 odsto

Iz MUP-a ne odgovaraju zbog čega je SPO ostao bez dodatka iako se bave najosjetljivijim i najzahtjevnijim poslovima u borbi protiv organizovanog kriminala

32395 pregleda 6 komentar(a)
Sjedište Specijalnog policijskog odjeljenja u Podgorici, Foto: Boris Pejovic
Sjedište Specijalnog policijskog odjeljenja u Podgorici, Foto: Boris Pejovic

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) jedini u sistemu Uprave policije nijesu dobili dodatak do 10 odsto na osnovnu zaradu, iako se bave najosjetljivijim i najzahtjevnijim poslovima u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, sprečavanja terorizma, istraga ratnih zločina.

Za razliku od njih, odlukom Vlade taj dodatak i to do maksimalnih 30 odsto predviđen je za glavnog inspektora i inspektora I klase u Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova, kojima su u avgustu ove godine Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta mimo Zakona o unutrašnjim poslovima, data policijska ovlašćenja i zvanja.

Vlada je 23. juna ove godine donijela Odluku o izmjeni odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima kojom je organizacionoj jedinici koja vrši policijske poslove - UP, predviđen dodatak do 10 odsto osnovne zarade.

Zbog čega je došlo do situacije da dodatak do 10 odsto na osnovnu platu nijesu dobili i službenici SPO, koji rade na najsloženijim poslovima u sistemu Uprave policije, MUP “Vijestima” nije poslao odgovore niti objasnio kako se i zbog čega to dogodilo.

MUP nije odgovorio da li je u pitanju možda greška u obračunu zarada, kao ni na to da li će retroaktivno biti uplaćen novac službenicima SPO, koji su u protekla dva mjeseca zakinuti za dodatak na osnovnu platu a koji su primile ostale kolege koji imaju policijska zvanja i ovlašćenja u UP.

Prema nezvaničnim podacima iz MUP-a, Kadrovsko odjeljenje ministarstva tražilo je mišljenje od Ministarstva finansija da im pojasne da li dodatak na osnovnu zaradu treba isplatiti i službenicima SPO jer je izmijenjena Odluka donijeta na osnovu člana 17, stava 2 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Navodno, problem da li treba dati dodatak na osnovnu zaradu i službenicima SPO pojavio se zbog tumačenja u vezi sa tim ko ih je birao, postavio i imenovao na te pozicije - MUP/UP ili glavni specijalni tužilac Specijalnog državnog tužilaštva, po čijim nalozima postupaju u predmetima.

Oni zbog toga imaju odobren specijalni dodatak, koji je do aprila ove godine iznosio do 45 odsto na osnovnu zaradu, ali kada je tada stupio na snagu novi obračun - ukinuta im stavka da se minuli rad ne može računati i benificirani staž, već samo efektivni, došlo se do situacije da im je kumulativna zarada smanjena za 10 do 15 odsto.

MUP ljetos tokom novog obračuna, kako je nezvanično pojašnjeno “Vijestima”, navodno nije mogao dati službenicima SPO dva dodatka jer oni već imaju specijalni zbog čega su tražili mišljenje Ministarstva finansija.

Zbog novog obračuna, inspektori u SPO sada imaju istu zaradu kao službenici MUP-a, koji imaju dodatak...

Rijetki žele u SPO

U posebnoj organizacionoj jedinici UP - Specijalnom policijskom odjeljenju trenutno je angažovano 20-ak službenika, koji su zaduženi za rad sa Specijalnim državnim tužilaštvom u predmetima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, sprečavanja pranja novca i terorizma ali i istraga ratnih zločina...

Rukovodilac i policijski službenik u SPO postupaju po nalogu glavnog specijalnog tužioca, odnosno specijalnih tužilaca, a oni se ne mogu rasporediti na drugo radno mjesto ili druge poslove u Upravi policije bez saglasnosti GST-a.

Novim Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta MUP/UP predviđeno je da u SPO bude zapošljeno 50 službenika, ali se kod popunjavanja pozicija pojavio problem jer mnogi iskusni policajci i stručnjaci iz specijalizovanih oblasti, sa zvanjima potrebnim za rad u tom odjeljenju, ne žele da pređu u SPO zbog obima posla i zahtjevnih policijskih zadataka, ali i zbog zarada koje ne odstupaju od drugih odjeljenja i organizacionih jedinica sa neuporedivo lakšim poslom.

Osim toga, razlog zbog kojeg ne žele u SPO je i to što za njih nema ovog dodatka od 10 odsto na zaradu, a mjesečno se plaćaju samo 32 prekovremena sata iako rad u tom odjeljenju zahtijeva počesto mnogo duže radno angažovanje.

Najveći dodatak za MUP

Odlukom o izmjeni Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima koju je Vlada usvojila na zahtjev MUP-a prvi put je predviđen i dodatak od maksimalnih 30 odsto na osnovnu zaradu službenicima u Direktoratu za bezbjednosno- nadzorne poslove u Direkciji za nadzor u oblasti sprečavanja pranja novca, terorizma i međunarodnih restriktivnih mjera.

Dodatak do 30 odsto dat je za obavljanje poslova glavnog inspektora i inspektora I klase u tom Direktoratu MUP-a.

MUP se ovom izmjenom pripremao za ono što je uslijedilo početkom avgusta kada je Vlada usvojila Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta kojim je predviđeno angažovanje najmanje 40 službenika policije u novom Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove što se direktno kosi sa Zakonom o unutrašnjim poslovima koji predviđa da “policijska ovlašćenja primjenjuju policijski službenici isključivo u Upravi policije kao operativno samostalnom organu”.

MUP i Vlada su time dali policijska ovlašćenja i zvanja administrativnim službenicima ministarstva, a ovom Odlukom za nih je predviđen i dodatak od 30 odsto što znači da će njihova ukupna zarada biti mnogo veća od većine službenika UP koji rade na najzahtjevnijim poslovima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Cilj - nagraditi odabrane

Kada je ljetos objelodanjena namjera MUP-a da u srcu Ministarstva zaposli više od 40 službenika sa policijskim zvanjem i ovlašćenjima, postavljeno je pitanje ko to radi i da li je dokument pisan za odabrani kadar, koji ni u budućnosti neće imati šira ovlašćenja tokom obavljanja upravnog nadzora nego što je to do sada bio slučaj.

Građanska aktivistkinja i članica Radne grupe koja je radila na izradi Zakona o unutrašnjim poslovima Dina Bajramspahić tada je za “Vijesti” pojasnila da ta ideja nema apsolutno nijednu drugu svrhu ni cilj osim povećanja zarade odabranim službenicima u MUP-u.

”Ova nezakonita praksa već postoji u MUP-u, na tim su pozicijama, između ostalih, i bivši funkcioneri MUP-a koji su zbog promjena gurnuti u stranu. Davanje policijskih ovlašćenja za 22 službenika u de fakto klasičnom upravnom nadzoru MUP-a je diskriminatorno prema službenicima drugih ministarstava koji obavljaju identičan posao za manju zaradu”.

Specijalni dodatak do 60 odsto za specijalne tužioce

Vlada je tokom avgusta usvojila dva amandmana kojima se predviđa povećanje za 33 odsto specijalnog dodatka za sudije, tužioce i zaposlene u organima sudske vlasti i državnom tužilaštvu, koji se bave predmetima borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, ratnih zločina i terorizma.

Prema ranijem rješenju specijalni dodatak je iznosio najviše 45 odsto njihove osnovne zarade, a na osnovu ovog amandmana ta gornja granica je podignuta na 60 odsto osnovne zarade.

Na taj način se unapređuje materijalno-finansijski položaj zaposlenih u sudstvu i tužilaštvu koji se bave predmetima iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina.

Drugim amandmanom predviđeno je da uslove i način ostvarivanja varijabilnog dijela zarade za zaposlene u državnom tužilaštvu ubuduće određuje Tužilački savjet, a ne ministar finansija, kao što je to do sada bio slučaj.

Bonus video: