Nezavisni sindikat policije: Bezobzirnost i osjećaj moći kriminalnih struktura su sve veći

"Dobijanjem veće zaštite i podrške policijski službenici će moći u svakodnevnom radu na kvalitetniji način da štite sve građane ove države"

7893 pregleda 3 komentar(a)
Sa jučerašnjeg uviđaja, Foto: Boris Pejović
Sa jučerašnjeg uviđaja, Foto: Boris Pejović

Bezobzirnost i osjećaj moći kriminalnih struktura su sve veći a to najbolje ilustruje jučerašnji događaj u kome počinilac krivičnog djela ne preza da vatrenim oružjem napadne više policajaca i ugrozi njihove živote, saopšteno je danas iz Nezavisnog sindikata policije.

U razmjeni vatre sa policijom juče je ubijen je Fadil Koljenović iz Podgorice, a prema informacijama "Vijesti", on je otvorio vatru na policiju koja je sprovodila istragu bacanja eksplozivne naprave na kuću njihovog kolege Mervana Eća.

Incident se dogodio u podgoričkom naselju Konik.

"Svaki policijski službenik je potpuno svjestan da u trenutku kada prvi put obuče uniformu preuzima određeni rizik i spreman je da se suoči sa opasnostima i izazovima ovog rizičnog i zahtjevnog posla. Zahtjevnog po svojoj prirodi, obimu i suštini a rizičnog zbog, na svu sreću malog ali vrlo opasnog dijela društva koji misli da su nasilje, teror i strah normalni i uobičajeni načini ponašanja. Ono na šta smo upozoravali i za šta smo se nadali da se neće dogoditi na žalost se desilo. Nakon bezbrojnih napada na policijske službenike, od verbalnih do teških fizičkih, na red su došle i naše porodice", ističe se u saopštenju Nezavisnog sindikata policije koje je dostavio Igor Rmandić, predsjednik.

U saopštenju se dodaje da je bacanje bombe na porodičnu kuću policijskog službenika vrlo jasan pokazatelj kuda ide ovo društvo.

"Ako smo dovoljno zreli, pametni, odlučni i sposobni ovaj događaj će nam svima biti nauk za budućnost. Svi državni organi treba pod hitno da udruže snage i odlučno stanu na put svakom devijantnom ponašanju koje narušava mir bilo kog građanina", piše u saopštenju Nezavisnog sindikata policije.

Oni su kazali da će insistirati na izmjeni i doslednoj primjeni zakonskih akata koji se tiču kaznene politike prema učiniocima krivičnih djela na štetu policijskih službenika.

"Dobijanjem veće zaštite i podrške policijski službenici će moći u svakodnevnom radu na kvalitetniji način da štite sve građane ove države. Kaznena politika mora da bude značajno oštrija, za povratnike ne mogu da postoje olakšavajuće okolnosti a napadači na bilo čiji život ne smiju prolaziti sa malim kaznama i slobodno se šetati ulicama kuda koračaju obični, mirni građani. Sloboda je osnovno ljudsko pravo i ono nema cijenu a država je garant tih prava", rekli su iz Nezavisnog sindikata policije.

Oni su poručili da su kriminalci očigledno odlučili da u ovom društvu niko ne može biti siguran.

"Ni učitelj, ni doktor, ni trgovac. Čak ni policajac, onaj za koga svi kažu da je napad na njega napad na državu. Dakle, na državi je da kriminalcima pokaže da oni ipak nisu toliko moćni. Ili jesu", zaključuje se u saopštenju Nezavisnog sindikata policije.

Bonus video: