Karišik: Tužilaštvo je rak rana našeg društva

Jedan od roditelja inficiranih beba kaže da je ogorčen zbog odbačene prijave za uznemiravanje

3134 pregleda 4 komentar(a)
Karišik i Salemović juče ispred Tužilaštva, Foto: Jadranka Ćetković
Karišik i Salemović juče ispred Tužilaštva, Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljac Predrag Karišik, otac jedne od beba inficiranih 2014. godine u bjelopoljskoj Bolnici, ogorčen je zbog, kako je kazao, nemara Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, po pogledu prijave uznemiravanja.

"Ogorčen sam nakon što sam 22. septembra dobio obavještenje iz tog Tužilaštva da nema elemenata da se bilo koje lice goni po službenoj dužnosti. Ako čovjek u ovoj državi dobije više od 150 poziva u dužem periodu i bude uzmemiravan po 20 puta noću, od 2 do 8 časova ujutro, pitam se zbog čega Tužilaštvo ne radi svoj posao", kazao je Karišik.

On je pozvao glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da se uključi u taj slučaj.

Karišik je kazao da je Interpol dostavio podatke da se lice koje ga je pozivalo zove I. Kokla (49) iz mjesta Gribe u Albaniji, a pozivan je s teritorije Tivta, naselja Seljanovo i Vodovodna stanica.

Ta se osoba, rekao je, kreće po ekskluzivnim lokacijama na Crnogorskom primorju.

”Tužilaštvo je rak rana našeg društva”, kazao je Karišik.

On je prije tri mjeseca saopštio da mu je ugrožena bezbjednost, "a sve zbog medijskog eksponiranja i borbe za pravdu u slučaju inficiranih beba2.

"Ugrožena je bezbjednost meni i mojoj porodici, a sve zbog medijskog eksponiranja i borbe za pravdu u slučaju beba, naročito poslije našeg istupanja u aprilu. Već duži vremenski period uzmenirava me više lica koja govore albanskim jezikom i pozivaju s albanskog broja telefona. Sve ovo sam prijavio policiji i dobio obavještenje da je upoznato Tužilaštvo i Interpol, a pozivi s istog broja su i dalje nastavljeni", kazao je Karišik u junu ove godine.

Nakon ukinutih prvostepenih presuda u tom procesu, Vrhovni sud odlučio je da je bjelopoljski Viši sud nadležan za taj predmet.

Karišik i Eldin Salemović, ispred roditelja beba inficiranih u bjelopoljskoj Bolnici, najavili su da će tražiti izuzeće sudije Višeg suda u Bijelom Polju Dragana Mrdaka.

Podsjećajući na odluku Vrhovnog suda i ročište zakazano za 24. oktobar, Karišik je kazao da su roditelji nezadovoljni.

"Nezadovoljni smo jer je Apelacioni sud sve rekao u presudi. Pored svih pritisaka nastavićemo borbu, uz poruku da nema tog pritiska i te institucije kao ni sile koja će nas zaustaviti u borbi za pravdu", rekao je Karišik.

Isto je potvrdio i Salemović.

Prvom presudom iz 2017. godine, Jeremić i Tahirovićeva osuđeni su na po sedam mjeseci zatvora, a Puletić i Cimbaljevićeva na po šest mjeseci kućnog pritvora.

Ipak, Apelacioni sud je tu presudu 20. februara 2018. godine preinačio i sve optužene poslao na jednogodišnju robiju, dok je Vrhovni sud naložio ponovno suđenje, uz pouku da treba povoljnije presuditi u korist optuženih.

Ako čovjek u ovoj državi dobije više od 150 poziva u dužem periodu i bude uzmemiravan po 20 puta noću, od 2 do 8 časova ujutro, pitam se zbog čega Tužilaštvo ne radi svoj posao", kazao je Karišik juče novinarima

Bonus video: