Podgorica: Više osoba osumnjičeno da su radile za obavještajnu službu Rusije, među njima i bivši portparol MVP

Iz Specijalnog državnog tužilaštva su saopštili da su pretresanja kod građana i dalje u toku

189274 pregleda 287 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.09.2022. 16:10h

Dva crnogorska državljanina, šest službenika ambasade Rusije i nekoliko državljana Rusije pod istragom su zbog sumnje da su radili za obavještajnu službu Rusije, saznaju "Vijesti" iz više izvora.

Među osumničenima je i bivši portparol Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Radomir Sekulović, potvrđeno je "Vijestima" iz više izvora.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva su saopštili da su pretresanja kod građana i dalje u toku.

"Vlasnici ili držaoci prostorija koje se pretresaju prisustvuju pretresanju.Niko od njih u ovom trenutku nije lišen slobode,a pojedine medije i javne ličnosti bih posebno podsjetio da su duzni da se pridržavaju pravila o poštovanju pretpostavke nevinosti i da svojim izjavama o postupku koji je u toku ne povredjuju prava građana kod kojih se pretresanje vrši", navodi se u saopštenju portparola i specijalnog tužioca Vukasa Radonjića.

Premijer Dritan Abazović je saopštio da je uhapšeno više osoba.

"Aktivnost je planirana nešto ranije i sinoć je aktivirana. Jutros je uhapšeno više lica. Mislim, uhapšeno... dok oni odu kod tužioca, dok im se odredi pritvor, ako im se odredi, često to u Crnoj Gori izaziva neke diskusije."

Sekulović je u MVP na toj funkciji bio za vrijeme državne zajednice Srbija i Crna Gora, preko 30 godina zapošljen na konzularnim poslovima, a imao je visoko zvanje još u bivšoj Jugoslaviji.

Radio je dugo na konzularnim poslovima u afričkim zemljama.

Prema saznanjima "Vijesti", akciju je vodila Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), u čijoj je i nadležnosti to krivično djelo, a sprovedena je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Prema jednom izvoru jedna od osumnjičenih osoba je prema podacima ANB, više od decenije radila za rusku službu i dio je šire grupe čiji su članovi poznati ANB.

Navodno je u pitanju službenik državne administracije.

Isti izvori navodi da je današnja akcija tek početak aktivnosti na otkrivanju saradnika stranih obavještajnih službi.

Iz ANB nijesu odgovorili da li je tačno da je uhapšeno više osoba zbog sumnje za špijunažu.

U okviru akcije ANB, SDT i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) izvršeni su pretresi na više lokacija u Podgorici i okolini tokom koji su, navodi izvor, pronađeni predmeti "od interesa za istragu".

Drugi sagovornik "Vijesti" rekao je da je ova akcija dio međunarodne,

Portparol SDT, specijalni tužilac Vukas Radonjić kazao je ranije da je na zahtjev SDT, a po naredbi Višeg suda, policija vrši pretresanje stanova i drugih prostorija više građana, "zbog osnova sumnje da su učinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža".

"Za sada niko nije lišen slobode", rekao je Radonjić.

Bonus video: