Abazović: Uhapšeno više osoba, pretresi na više lokacija

"Nadam se da će to rezultirati da imamo manje malignog uticaja u Crnoj Gori", kazao je premijer

38995 pregleda 22 komentar(a)
Abazović, Foto: Screenshot/Svetlana Mandić
Abazović, Foto: Screenshot/Svetlana Mandić

Premijer Dritan Abazović komentarisao je današnju akciju Agencije za nacionalnu bezbjednost i Specijalnog državnog tužilaštva, kojom je obuhvaćeno više osoba koje se sumnjiće za špijunažu. On je saopštio da je uhapšeno više osoba.

"Aktivnost je planirana nešto ranije i sinoć je aktivirana. Jutros je uhapšeno više lica. Mislim, uhapšeno... dok oni odu kod tužioca, dok im se odredi pritvor, ako im se odredi, često to u Crnoj Gori izaziva neke diskusije. U svakom slučaju, rade se pretresi na više lokacija i više lica je u pitanju. Međunarodni je karakter. Mi smo spremni da štitimo nacionalni interes Crne Gore u svakom segmentu", rekao je Abazović u Nikšiću.

Čestitao je svima koji su učestvovali u akciji. "Nadam se da će to rezultirati da imamo manje malignog uticaja u Crnoj Gori", dodao je on.

Abazović je, na pitanje može li saopštiti imena uhapšenih, rekao da je akcija "podvedena pod strogo tajno" i da je jedina relevantna adresa Specijalno tužilaštvo.

"Sprovodićemo aktivnosti dalje i u tom planu", poručio je on.

Abazović je, na pitanje da li njegova nedavna posjeta Sjedinjenim Državama ima veze sa hapšenjima, rekao da to ne bi komentarisao.

"Mislim da je posjeta bila veoma uspješna i da Crnu Goru čekaju dobre stvari kad je u pitanju vladavina prava. To je moja moralna i politička obaveza, zahvalan sam svima koji nam pomažu da dođemo do lica koja rade protivzakonite aktivnosti u Crnoj Gori..."

"Sve što budemo mogli da radimo jeste usmjereno da ojačamo borbu protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori. Svi koji unose konfuziju i destabilizaciju, stvaraju ambijent da ne postižemo rezultate, možda nisu direktno povezani sa tim licima, ali im prave veliku uslugu da ruka pravde ne bude u tom opsegu u kojem bi trebalo. Mi, sa druge strane, pokušavamo da tome damo ubrzanje i mislim da, ako u tom kontekstu uvezujete posjetu, da će to zaista da posluži tome", rekao je premijer.

Uskoro detaljniji izvještaj o hakerskim napadima

Abazović je kazao je da će Vijeće za nacionalnu bezbjednost uskoro zasjedati i da će na sjednici imati detaljniji izvještaj o hakerskim napadima s obzirom da strani eksperti rade „analizu i odbranu našeg sistema“.

Dritan Abazović
foto: Svetlana Mandić

„Mi treba naš sistem da podignemo do kraja naredne sedmice. Razumijem i nervozu građana i da mnoge stvari čekaju, između ostalog i tenderi i neke naknade za određena lica. Ali, mi živimo u 21. vijeku i mnoge države nisu imune na hakerske napade. Trebalo se ranije razmišljati o tome, a ne sada očekuje da Vlada koja je tu 150 dana uspostavi sistem koji je neprobojan. To nije realno“, kazao je premijer u Nikšiću.

Kako je istakao, očekuje da se vrlo brzo stvari vrate u normalu, a do tada svi moraju „malo alternativno da rade“.

Bonus video: