Abazović: Spaljivanje cigareta najveći udarac organizovanom kriminalu

"Uništiće se roba vrijedna tri miliona eura na tržištu, a u nabavci blizu milion. Ovo najbolje govori da je naša borba dobra i efikasna, kazao je direktor UPC Rade Milošević

15099 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Mi smo zemlja koja je evropski rekorder u zaplijeni cigareta. Sve zemlje smo premašili, bez obzira što smo zemlja koja ima mali broj stanovnika. Pokazujemo svoju snagu i stvaramo zlatnu reputaciju kada je u pitanju borba protiv organizvanog kriminala, a ovdje konkretno protiv šverca cigareta, kazao je predsjednik Vlade Dritan Abazović prilikom spaljivanja kontingenta od 3.048 kutija cigareta.

Kako je kazao, spaljivanje cigareta je najveći udarac ljudima koji se bave organizovanim kriminalom, jer se ljudi koji se bave švercom nadaju da će usljed promjene političkih ili nekih drugih okolnosti doći do svoje robe.

„Kada ta roba završi u peći, oni su svjesni da ostaju bez velike finansijske nadoknade. Mislim da je važno da kreiramo imidž Crne Gore potpuno suprotan onome do sada, kao zemlje koja bila prepoznata kao zemlja u kojoj je bilo lako ostvarivati šverc duvanskih proizvoda“, kazao je Abazović i dodao da je zahvalan svima koji pomažu da Crna Gora svoju infrastrukturu konačno stavi ne u funkciju organizovanog kriminala, nego građana Crne Gore.

spaljivanje cigareta
foto: Svetlana Mandić

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić kazao je da sa uništavanjem cigareta Crna Gora šalje poruku svim organizovanim grupama da sa državom nema pogodbe.

„Stopiraće se njihova finansijska imovina. Bez finansijskih sredstava teško mogu ići naprijed u ovakve aktivnosti. Sa ovim Crna Gora dobija reputaciju odgovornog međunarodnog partnera, jer je u prethodnom periodu ozbiljno bio ugrožen renome Crne Gore kao pravne države, jer su sve ove cigare su završavale u Crnoj Gori ili regionu, ili u zemljama EU. Sa ovom akcijom štitimo kako budžet Crne Gore, tako i budžet svih zemalja regiona i budžete zemalja EU a zadajemo udarce organizovanim kriminalnim grupama od kojih će se teško oporaviti“, kazao je Miljanić.

spaljivanje cigareta
foto: Svetlana Mandić

Direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević kazao je da je ovo dio robe koja se uništava, te da će se u narednim danima uništiti preko šest hiljada kartona.

„Da prostim jezikom pojasnimo, uništiće se roba vrijedna tri miliona eura na tržištu, a u nabavci blizu milion. Ovo najbolje govori da je naša borba dobra i efikasna. Svi koji nas optužuju da niko nije hapšen, mi smo se odredili za ovaj model jer je dobro da oduzimamo robu, da se ne opterećujemo samo da li će neko ili neće biti uhapšen, jer je jako komplikovano u samom toku šverca doći do toga ko to radi. Mi smo se odlučili da uzimamo robu i da direktno štetimo budžet organizovanih kriminalnih grupa“, kazao je Milošević.

spaljivanje cigareta
foto: Svetlana Mandić

Za narednu sedmicu je najavio konferenciju za novinare na kojoj će on i predsjednik Vlade predstaviti šta je urađeno za zadnjih 30 godina po pitanju šverca cigareta, a šta je uradila ova vlada, kao i efekti po budžet.

„Šverc je na najmanji mogući nivo od kad je moderne Crne Gore“, kazao je Milošević.

Istakao je da se od deset kompanija od kojih su uzeli cigarete, četiri su u startu odustale da se tuže sa državom, dok je sa šest postupak u toku.

Bonus video: