Vukanić šest godina koristi kokain vikendom i ponekad srijedom, ali nije zavisnik?

Vještakinja je nakon intervua sa okrivljenim zaključila da kod njega ne postoje jasni znaci koji bi ukazivali na razvijenu kokainsku zavisnost

21446 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vještakinja psihijatrica Mirjana Varagić je kazala da Beranac, nastanjen u Podgorici Dražen Vukanić nije kokainski zavisnik, niti zavisnik od uživanja marihuane.

Ona je to kazala juče u Višem sudu u Bijelom Polju nastavku suđenja Vukaniću, optuženom da je neutvrđenog dana između 1. i 5. septembra 2021. godine u Beranama, za neutvrđeni iznos prodao sugrađaninu Dimitriju Šekularcu 2,2 grama kokaina, koje je ovaj kupio radi dalje prodaje.

Vukanić je juče ponovio da je kokain koji je pronađen u njegovom stanu, težine 1,82 grama, držao zbog lične upotrebe.

Vještakinja je nakon intervua sa okrivljenim zaključila da kod njega ne postoje jasni znaci koji bi ukazivali na razvijenu kokainsku zavisnost.

“Već se ovakav način upotrebe smatra štetnom upotrevom psihoaktivnih supstanci. Ovo prije svega iz razloga što uzimanje, po subjektivnom kazivanju, vezuje za situaciju i efekte iste u kombinaciji sa drugim psihoaktivnim supstancama- alkoholom i marihuanom”; kazala je vještakinja napominjući da u kriterijume za razvijenost psihičke zavisnosti, koja je kod kokaina dominantna, potrebno je detektovati jaku žudjnu, dokaz o povećanju tolerancije i sve češće (svakodnevno) uzimanje i u sve većoj dozi, zapostavljanje drugih aktivnosti i interesovanja.

Optuženi je kazao da tokom vikenda, radeći kao menadžer u jednom noćnom klubu, kada se zadesi u dobrom društvu popije oko litar viskija, i konzumira oko 2 grama kokaina ako je čist, odnosno 4-5 grama ako je lošijeg kvaliteta, na šta je vještakinja kazala da je u literaturi naveden podatak da je doza od 0,8 do 1,5 doza letalna (smrtonosna). Ispričao je da povremeno koristi mariuanu, a da kokain ponekad uzima i srijedom.

Iskazu vještakinje prigovorila je advokatica okrivljenog Tatjana Pavličić, ističući da je neshvatljivo da je njen branjenik korisnik kokaina 6 godina a da nije razvio zavisnosti, te da je nalaz vještaka ‘kontradiktoran, neutemeljen u životnom događaju i životnim okolnostima’. Istakla je da je i u krvi optuženog prilikom hapšenja pronađena droga kokain.

Drogu upakovanu u sedam ručno pravljenih zamotuljaka kod Šekularca, su 21. septembra prošle godine pronašli službenici Centra bezbjednosti Berane. Dan kasnije, prilikom pretresa stana Vukanića, u Podgorici, službenici Centra bezbjednosti Berane pronašli su u njegovoj spavaćoj sobi još 1,8 grama kokaina.

Suđenje se nastavlja 28. oktobra u 13. časova.

Bonus video: